SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wołowina czy kurczak

  • [...] (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), wołowina (m = 5, f = 5; wiek = 22 ± 4, wysokość = 170 ± 7, masa = 70,13 ± 8.16), kurczak (m = 5, f = 6; wiek = 21 ± 2, wysokość = 169 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5674 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] środkami działającymi pośrednio (efedryna), białkiem serwatkowym, a także podając mało przetworzoną żywność (np. chleb pełnoziarnisty, owsianka, surowe owoce, warzywa, wołowina, indyk, kurczak, migdały, orzechy itd.). Z badań wynika, iż zarówno trening siłowy, aerobowy, jak i interwałowy mogą być skuteczne dla podbijania wydatku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3139 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, to oba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28595 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 50 g białka z mięsa. Posiłki spożywano w kolejności losowej z co najmniej 1 tygodniem odstępu pomiędzy. Zawartość tłuszczu w posiłkach była niska, mniej niż 2%: 1,62% wołowina 1,32% kurczak 0,75% ryba (Mustelus antarcticus)   Wyniki 50 g białka z ryby (mustela antarktycznego) najskuteczniej stymulowało odczuwanie sytości do 3 godzin po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1257 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 565 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3104 Data: 2018-12-20 10:33:26
  • [...] Właśnie w formie aminokwasów białka wędrują do krwioobiegu i tam wykonują swoją budulcową pracę. Kompletny profil aminokwasy zawierają takie produkty jak np. kurczak, indyk, wołowina, jaja kurze, ryby czy twaróg. Oczywiście warto włączać do diety również proteiny z niepełnym aminogramem, które mają korzystny wpływ na zdrowie i mięśnie, ale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70395 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] (54). Średnie wartości indeksu insulinowego posiadają: kukurydza (53), 159 g jajek + 101 g chleba (53), 75 g grillowanego kurczaka + 40 g awokado + 97.1 g chleba ( 51), wołowina (51 ± 16), 245 g płatków + 247 g jabłka (47), muesli (46), 201 g makaronu + 253 g soczewicy (45), chleb + masło orzechowe + mleko pełnotłuste (44), marchew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2396 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9681 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Czy mięso jest dobrym źródłem witaminy D?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Epidemiolodzy łączą niedobór witaminy D z chorobą autoimmunologiczną, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i wieloma innymi. Podsumowanie  Załóżmy, że ktoś potrzebuje od 37,5 do 50,0 μg witaminy D dziennie (1500–2000 IU dziennie). Jednym z najlepszych źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2008 Data: 2019-08-30 20:01:11
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potasu, wapnia i magnezu), prowadzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2792 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6990 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2886 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • [...] biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, banany, wołowina, baranina, szynka, dorsz, buraki, sandacz, pieczarka, grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, kalafior. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4451 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i enzymami”, skoro nie dostarczasz niezbędnych tłuszczów (z grup wielonienasyconych omega-3/6 i jednonienasyconych omega-9, nasyconych itd.), protein (indyk, kurczak, wołowina, ryby, migdały, orzechy, białka serwatkowe) ani innych składników potrzebnych sportowcom? „Zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” - raczej pozbędziesz się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Prawdziwy facet nie je mięsa - czy Schwarzenegger ma rację?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4234 Data: 2019-10-25 19:31:30
  • [...] węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone wartości na 4-5 posiłków dziennie. Źródłem białka mogą być np.: ryby, wołowina, kurczak, indyk, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), białko kazeinowe, jajka, twaróg, rośliny strączkowe. Węglowodany: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6127 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białko ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7489 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7182 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8790 Data: 2020-05-18 18:28:59