[...] Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał poszczególne witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe czy związki, odpowiedzialne m.in. za hamowanie działania wolnych rodników, czyli przeciwutleniacze. Pamiętać należy, że sama podaż [...]
[...] organizmu, jest uczestnictwo we wchłanianiu substancji odżywczych z pokarmu. Dostępność wielu aminokwasów (np. tryptofanu), składników mineralnych (np. magnezu), czy witamin (np. witaminy D) w dużym stopniu odpowiada za kondycję psychiczną i równowagę neuroprzekaźników związanych z pobudzeniem organizmu do walki lub ucieczki oraz tych, [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
[...] unikanie żywności przetworzonej wywołującej stany zapalne w organizmie. Ponadto bogactwo orzechów, nieskrobiowych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych to kopalnia witamin i minerałów. Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata! Aby chronić mózg, dbaj także o swoje serce Dieta [...]
[...] mężczyznom, chroniąc prostatę przed rozrostem, stanem zapalnym i zmianami nowotworowymi. Witamina K2 Poza regulacją krzepliwości krwi najważniejszą funkcją pełnioną przez witaminę K2 jest hamowanie kalcyfikacji (wapnienia) tkanek miękkich, szczególnie naczyń krwionośnych. A ponieważ witamina K2 przesuwa depozyty wapnia z tkanek miękkich do [...]
[...] odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację samopoczucia. Zawierają niezbędne witaminy i składniki mineralne, ale również związki spoza listy substancji odżywczych, które wykazują cenne właściwości bioaktywne. Witaminy kluczowe dla energii [...]
[...] może nam brakować. Zdecydowanie trudniej jest dostarczyć nam chociażby dobrej jakości białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA) czy niektórych z witamin np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy produkt o nazwie Choco Vegan Protein. Dzięki niemu nie tylko dostarczymy dobrej jakości [...]
[...] która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Biotyna jest jedną z niezbędnych witamin z grupy B, która m.in. wspiera produkcję keratyny - głównego białka występującego we włosach, skórze i paznokciach. Jeśli w Twojej diecie znajduje się zbyt mało [...]
[...] podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać przez cały rok. Zapotrzebowanie na witaminę C Dorosły organizm ludzki potrzebuje około 75 – 90 mg witaminy C dziennie, jednak w [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
[...] powinny stanowić codzienny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Te wyjątkowe dary natury są cennym składnikiem jadłospisów, gdyż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, czy antyoksydantów w tym witaminy E i polifenoli. Food and Drug Administration (FDA) zaleca spożycie około 40 g orzechów dziennie w celu [...]
[...] przez dietę. Deficyty wielu ważnych związków odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. Czym jest witamina [...]
[...] z samych zmielonych orzechów, to czerpiesz te same korzyści, co z ich niezmielonej formy. Masło orzechowe to źródło wielu składników odżywczych, m.in. białka, błonnika, witamin i minerałów. Nie można też zapomnieć o zdrowych dla naszego serca jedno- i wielonienasyconych tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto można również dostarczać [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] Świadomość, że można dołożyć swoją cegiełkę, jest niezwykle budująca. Wiele osób zauważa także poprawę jakości skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą dużej ilości witamin i minerałów zawartych w roślinach. Co się zmienia, to także poziom naszej kreatywności. Sporządzanie satysfakcjonujących posiłków na bazie produktów roślinnych [...]