SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamin

  • [...] produkty na swoich talerzach. Warto też pamiętać, że i warzywa zawierają białko. Może nie są to ogromne ilości i nie są to białka pełnowartościowe, ale za to mają mnóstwo witamin i minerałów. Leucyna i aminokwasy rozgałęzione Jedną z wad diety wegetariańskiej lub wegańskiej jest to, że niewiele produktów dostarcza solidnej ilości aminokwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4078 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 18 - Cholina

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 324 Data: 2023-07-31 07:07:36
  • [...] ma ogromną rezerwę czynnościową, ale to nie znaczy, że można ją bezkarnie eksploatować. Jej uszkodzenie ma wpływ na podstawowe procesy, metabolizm węglowodanów, tłuszczów, witamin, syntezę białek surowicy krwi. Wątroba odpowiada za syntezę czynników krzepnięcia, inhibitorów czynników krzepnięcia oraz innych składników układu fibrynolitycznego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9661 Data: 2019-12-10 04:55:02
  • Lubisz sałatki? Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] który powinien gościć w Twoich posiłkach każdego dnia. Choć dodaje kalorii (ale nikt nie mówi, że musisz wlać do sałatki całą szklankę), to wspomaga wchłanianie wielu witamin i minerałów zawartych w innych produktach spożywczych, wspomaga zdrowie m.in. serca, kości, a także chroni przed cukrzycą. Nie zapomnij następnym razem dodać nieco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 481 Data: 2023-01-27 11:24:26
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2515 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Jakie owoce i warzywa jeść zimą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie odbiegają od świeżych owoców i warzyw, a także kiszonki korzystnie wpływające na naszą mikrobiotę jelitową. Wszystkie oferują różnorodne składniki odżywcze, błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122130660?via%3Dihub https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 552 Data: 2023-01-31 18:53:04
  • [...] może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, K2, wapnia i kwasów tłuszczowych omega 3.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2919 Data: 2023-02-12 12:04:32
  • Warzywa to kopalnia witamin i minerałów. Do tego są one z reguły niskokaloryczne, zatem stanowią zdrowy i dietetyczny dodatek do posiłków. Wszystkie zalecenia dietetyczne sugerują dodawanie porcji warzyw do każdego posiłku. Wybór jest ogromny i pomimo tego, że najlepiej sięgać po te sezonowe, lokalne, to czasami warto spróbować czegoś innego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2022-07-12 19:55:42
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dowolnej kaszy np. jaglanej, gryczanej, bulgur itp. Stanowią one źródło węglowodanów złożonych, białka, minerałów (żelazo, potas, magnez, cynk, miedź i mangan), witamin (z grupy B oraz E). Zrobić je możesz na słodko np. z owocami (tak naprawdę możesz dać takie same dodatki, jak do płatków owsianych) lub wytrawnie np. z mięsem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 918 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8796 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • [...] elektryczne), błony komórkowe, mitochondria, zasoby niezbędne dla metabolizmu wątrobowego, mięśniowego (lokalne źródła tłuszczu to energetyczna bomba dla mięśni), to złoża witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. A, D,E, K), to prekursory dla hormonów (np. cholesterol) i tak mógłbym pisać godzinami. Paradoksalnie, pewne zasoby tłuszczu rosną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19075 Data: 2020-06-19 10:40:04
  • Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9102 Data: 2021-03-22 11:43:12
  • Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie.  Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 775 Data: 2023-01-20 09:49:17
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o smaku waniliowym Skład: baza sojowa 92,5% (woda, soja 7,2%) cukier dekstroza fosforan trójwapniowy stabilizator: guma gellan Karagen sól morska aromat barwnik: karoteny witamina E, B2, B12 Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 59 kcal, w tym: 3 g białka 7,5 g węglowodanów 1,8 g tłuszczu 0,1 g soli Plusy: niska cena, słodki w smaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22994 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3859 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4715 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2101 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi.  Z czym wiąże się zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7478 Data: 2021-03-19 14:07:38
  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2228 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • Dieta niskotłuszczowa to dobry pomysł? Zasady, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5810 Data: 2018-01-11 17:06:47