[...] wagi ciała czyli : 2 x 65= 130 g białka 1g białka to ~4 kcal na g, więc : 4x130 =530 kcal jest to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Następny makroskładnik to węglowodany , Janek będzie przyjmował 160 g a to daje nam kcal : 4x160=640 kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką Janek będzie spożywał z węglowodanów Reszta naszego [...]
[...] czy niskoweglowodanowa? Nie da się tego powiedzieć, dieta musi pasować osobie. Na każdej z tych diet można mieć świetne efekty i na pewno nie trzeba z góry wkluczać z diety węglowodany by schudnąć. Wystarczy często lekkie obniżenie ich ilości wraz ze zmianą jakości i podwyższenie ilości spożytego białka. Na pewno czym chudsi jesteśmy tym [...]
[...] w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy [...]
[...] razy widziałem kogoś, kto chciał być potężny, a jadł jak wróbel. To jest to coś, co nie przestaje mnie zdumiewać. To nieporozumienie, że trzeba zredukować do zera tłuszcze i węglowodany i jeść same białka, żeby wyglądać jak „facet z telewizora". Jest to najbardziej szalony pomysł, jednak wszyscy to robią. Muszę to jeszcze raz powtórzyć i wiem, że [...]
[...] 5-6 posiłków dziennie, wyeliminowanie słodyczy, zastąpienie pieczywa białego wieloziarnistym , rano płatki owsiane, posiłek przedtreningowy ok. 1,5 godziny przed wysiłkiem węglowodany złożone, potreningowy węglowodany proste zaraz po treningu ,ok. godziny po treningu węglowodany złożone i łatwo przyswajalne białko, ostatni posiłek ograniczenie [...]
[...] w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy [...]
Witam będzie nie pokolei ale będzię wszystko co nazbierałem Jadyyymyyy TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) : Dieta: niezbędne i zbędne dla skóry tłuszcze Tłuszcz jest podstawowym surowcem do wytwarzania ścianek komórek skóry, łoju (sebum) chroniącego skórę (i włosy) oraz jest dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w [...]
[...] w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy [...]
[...] bardzo ważne jest również to co jemy. Np ogólnie przyjmooje się iż w godzinach porannych powinniśmy dostarczać organizmowi najwięcej produktów zapewniające mu energię czyli węglowodany. W godzinach popołudniowych posiłki powinny być mniejsze i lżejsze. Ostatni posiłek zjadamy dwie/trzy godziny przed snem ( w nocy organizm odpoczywa). Jeżeli mimo [...]
[...] w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy [...]
[...] jest w stanie gotowości, wyższy wyrzut insuliny odkłada energię w tkance tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w [...]
[...] na bieżąco. Ad8. Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń [...]
[...] Groch suchy 24% białka Wołowina 18% białka (oczywiście nalezy pamiętać że w/w produkty zawieraja równiez tłuszcz i węglowodany więc niekoniecznie są najlepszym źródłem białka) Białko składa się z aminokwasów.Jest ich w sumie 22. Tu następuje kolejny podział, który ma bardzo duży wpływ na [...]
[...] (koszulka zawsze mokra po treningu). Posiłek po treningu Posiłek po treningu Pierwszą regenerację sportowcy powinni odbyć już schodząc do szatni. Dlatego jem po treningu węglowodany - banana, batony energetyczne, ciemne pieczywo, itp., wszystko po to by uzupełnić glikogen niezbędny do zregenerowania zapasów energetycznych naruszonych w [...]
[...] powinien spożywać przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc [...]
[...] powinien spożywać przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc [...]
[...] oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy 1,5g. Wyszło nam: [...]
[...] choroby serca, cukrzyca czy rak. Uniwersalne zasady zdrowej diety 1. spożywaj naturalna żywność jak najmniej przetworzoną 2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości 3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące [...]
[...] zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części. Najwięcej kwasów [...]