Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą dietę wybrać? Niech każdy sam wyciągnie wnioski i [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto i kruszonkę: 35 g mąki kokosowej 40 g mąki gryczanej 35 g mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 45 g ksylitolu 3 żółtka 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego Na masę: 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek [...]
[...] względu, że na rynku, dostępnych jest wiele przetworzonych produktów wegańskich, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Nie musisz całkowicie rezygnować z produktów odzwierzęcych. Możesz czerpać korzyści z diety, opartej na roślinach jedząc więcej białka roślinnego i zastępując przetworzone węglowodany większą ilością świeżych owoców i warzyw.
Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
[...] to bardzo słabe podparcie naukowe. Część osób niepotrzebnie kładzie nacisk na białko, zapomina, iż równie ważne dla profilu hormonalnego, regulacji sytości oraz zdrowia są węglowodany i tłuszcze (strach przed cholesterolem pochodzącym z pokarmów może niweczyć plany bycia silnym), 4. Wcale nie musisz przeprowadzać skomplikowanej redukcji, bardzo [...]
[...] na 23 osobach w wieku od 70 lat. Wszystkie z badanych osób skarżyły się na problemy z pamięcią. Część uczestników badania otrzymała „normalną” dietę bogatą w węglowodany tzw. high carb, z kolei druga grupa poddana została diecie ketogenicznej ubogiej w węglowodany. Eksperyment trwał 6 tygodni. Dieta ketogeniczna [...]
[...] Jaki rodzaj diety predysponuje do NAFLD? Wiele lat temu lekarze uważali NAFLD za chorobę spowodowaną dietą wysokotłuszczową, ale teraz wiedzą, że dieta bogata w rafinowane węglowodany i cukier oraz powodowany przez nie przyrost masy ciała są bardziej problematyczne. Dobrą wiadomością jest to, że zmiany stylu życia mogą odwrócić NAFLD u [...]
[...] o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej urazów. Warto pamiętać, że osoby [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
[...] może mieć pozytywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i również na naszą sylwetkę. Chociaż nie jestem zwolennikiem IIFYM, zjedzenie raz na jakiś czas drożdżówki na pewno nam nie zaszkodzi, a może pomóc „dobić węglowodany” i poprawić nam nastrój. Artykuł ten bazuje na materiałach znalezionych na anglojęzycznym serwisie flexonline.com.
[...] i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC [...]
[...] wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają poziom serotoniny (neuroprzekaźnik, który odpowiada za nasze samopoczucie). Sugeruje się jedzenie posiłków zawierających [...]