[...] ponad 15 kg, dokładnie, średnio 0,66 kg wagi tygodniowo, wyraźny spadek ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma [...]
[...] mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. Jakie suplementy będą najlepsze na diecie keto? Olej MCT – średniołańcuchowe trójglicerydy, to taki „cukier” wśród tłuszczów. Chodzi o to, że energia z MCT wchłania się bardzo szybko i od razu przekształca w energię, właśnie jak cukry. Olej MCT pomaga [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] posiłkami doprowadził do przyrostu 1 kg tkanki tłuszczowej!). Oczywiście tak samo wiarygodne są dane dotyczące rzekomego braku wpływu picia prawie 1.3 l soku dziennie na trójglicerydy, oporność insulinową i glikemię w ciągu dnia. Drugie badanie, które pokazuje się w Google, to metaanaliza Mary M. Murphy („100 % Fruit juice and measures [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] przy zadanej intensywności, 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi, jako VLDL-TG). Dodatkowo patrząc na bilans energii i utlenianie tłuszczu w ciągu 24 h, wpływ treningu aerobowego jest żaden, [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] nie zwiększyła ogólnej podaży energii, gdyż badani ograniczyli jednocześnie spożycie białka i tłuszczów. Nie stwierdzono również wpływu konsumpcji różnego rodzajów cukrów na trójglicerydy w surowicy na czczo, co jest zaskakujące, ponieważ inne badania wykazały, że zwiększone spożycie monosacharydów prowadzi do wzrostu stężenia trójglicerydów. [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] jest ten składowany w ... mięśniach, jako podręczne źródło energii, co sprawia, iż niekoniecznie będziesz pozbywać się podskórnej tkanki tłuszczowej. Mowa o IMTG - tego typu trójglicerydy są odbudowywane po wysiłku, podobnie jak glikogen - więc czy jest się z czego cieszyć? Spalasz tłuszcz, a nie zapytasz JAKI? Co się dzieje z metabolizmem do 24 [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] Skąd się wzięły dane o zagrożeniu ze strony fruktozy? Cóż, u myszy (będących częstym obiektem badań) wskaźnik lipogenezy de novo wynosi nawet 30%, z fruktozy powstają trójglicerydy, a przy przekarmianiu fruktozą nawet 50%! Co się dzieje z mleczanem powstającym np. w mięśniach? mleczan może zasilać zasoby glikogenu w wątrobie! (mleczan [...]
[...] oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). Jaką rolę odgrywa tlenek azotu? Dowody sugerują, że NO odgrywa główną rolę w regulacji ciśnienia krwi i że upośledzona bioaktywność NO może być powodem [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
[...] osoby wydzielają nieprzyjemny zapach. Z drugiej strony czosnek wywiera korzystny wpływ na proporcje HDL, LDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego, ma niewielki wpływ na trójglicerydy i ciśnienie krwi. Najważniejszą zaletą czosnku jest przeciwdziałanie przeziębieniom. Ponadto ma wpływ na antyoksydanty i system odpornościowy. Najgorszy wpływ [...]
[...] (nadmiar trójglicerydów we krwi), jak i hipercholesterolemia (nadmiar cholesterolu LDL przy zbyt niskim poziomie HDL). Chociaż w warunkach fizjologicznych cholesterol i trójglicerydy są niezbędne do syntezy hormonów steroidowych (np. płciowych), czy kwasów żółciowych (np. regulujących trawienie i wchłanianie), to istnieje szereg czynników, [...]
Witam! Poszperałem troche po necie i znalazłem sporo ciekawych materiałów na temat rzeźby, odchudzania itp. itd. Jest tu troszeczke na temat supli, treningu i odzywiania podczas robienia rzeźby. Pod każdym materialem podaje źródło z których dany fragment zostal zaczerpniety Oczywiście jest to tylko fragment - jeżeli ktos jest zainteresowany to [...]