[...] E, występujących powszechnie w wielu produktach spożywczych. Natomiast najaktywniejszym biologicznie składnikiem ziaren sezamu oraz pozyskiwanego z nich oleju i pasty (tahini) jest sezamina – związek z biochemicznej grupy lignanów, których spożywanie, jak dowodzą badania, może zapobiegać rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów oraz chorób [...]
[...] Morza Śródziemnego i niektórych kuchni północnoafrykańskich. Ma lekką kremową konsystencję i bogaty orzechowy smak z gorzkim wykończeniem. Najpopularniejsze produkty z tahini to hummus i chałwa, ale sprawdza się także jako składnik różnych deserów. Masło z pestek słonecznika Masło z pestek słonecznika nie jest tak popularne, jak powyższe [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] i nasion musimy pamiętać o limicie dziennym węglowodanów. Do ww. propozycji warto jednocześnie dołączyć wytwory przemysłu spożywczego i suplementacyjnego takie jak: tahini olej MCT masło migdałowe masło orzechowe masło kakaowe masło z nasion słonecznika Podobnie jak w przypadku orzechów i nasion należy uważnie czytać etykiety, [...]
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem. Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]
Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: [...]
Jeśli tylko ktoś pokochał siłownię to powrót do treningów po przerwie, będzie niesamowitą radością. Znów będzie można mierzyć się samemu z sobą, znów będzie można poprawiać swoje wyniki, znów będzie można odreagować stresy dnia codziennego. Czy jednak od pierwszego dnia powinniśmy stosować dokładnie takie same suplementy jak w momencie [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] przykład koktajl zawierający twaróg/naturalny jogurt skyr/grecki/odżywkę wysokobiałkową, olej np. MCT, owoce np. truskawki, jagody, może nawet z dodatkiem masła orzechowego/tahini. Widzimy, że taki drink w szybki sposób dostarczy solidną ilość kalorii, odpowiednią ilość białka oraz bogactwo mikroelementów. Taki napój możemy wzbogacić również np. [...]
[...] to jednak przysmaki bogate w dużą ilość cukru. Z tego powodu nie są to produkty pożądane w zdrowej diecie. Tymczasem namiastkę smaku chałwy może wnieść do naszej diety pasta tahini. Tahini inaczej zwane jest masłem sezamowym i jest pastą powstałą z uprażonych ziaren sezamu. Smak tahini i konsystencja są dosyć specyficzne i z pewnością nie [...]
[...] placuszki. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po ok 1,5-2min z każdej strony. Przepis na hummus: -100g suchej ciecierzycy(namoczonej przez noc i ugotowanej) -2 łyżki pasty tahini -sok z 1/2 cytryny -2 ząbki czosnku -sól,pieprz -1 łyżeczka słodkiej papryki -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego -woda do wyrobienia dobrej konsystencji Wszystkie [...]
Hummus z pieczoną papryką Składniki: -200 g suszonej ciecierzycy -2 ząbki czosnku -1 papryka -2 łyżki tahini -sok z 1/2 cytryny -suszona papryka -1/2szklanki wody -sól,pieprz 1.Ciecierzycę namaczamy na noc ,następnie gotujemy do miękkości 2.Paprykę pieczemy kilkanaście minut w 200stC 3.Ugotowaną ciecierzycę, paprykę ,cytrynę,tahini,czosnek oraz [...]
[...] MissInvincible /SFD/2017/5/22/7e090b8fee1e4c3fb4566f0cf04c0ac8.jpg Wersja dla zabieganych :-PP Składniki: - puszka ciecierzycy (250 g) - 150 g ugotowanych buraczków - 50 g tahini - 10 g oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - sok z połówki cytryny Wykonanie: Buraczki pokroić na kawałki i zblendować z ciecierzycą. Dodać tahini, oliwę, [...]