SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tabela produktów

  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2191 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6553 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • [...] 42% lub 55%. Najpopularniejszy jest HFCS-55. Uwaga: oba rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego zawierają również domieszki maltozy, maltotriozy i maltotetraozy (3-6% - patrz tabela niżej). Wg danych Słomińska L.: „Środki słodzące na bazie skrobi, różne rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego” poszczególne odmiany HFCS różnią się przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8925 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7185 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Per 1,000 Kilocalories: Temporal Trends in Fast-Food Restaurants, United States, 2000–2013” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283357/ https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Oscai LB, Miller WC, Arnall DA. “Effects of dietary sugar and of dietary fat on food intake and body fat content in rats” Beulens JW1, van Beers [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7249 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] S. “The effects of McDonalds, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut meals on recommended diets”.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24394337 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6819 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2023-09-14 18:58:36
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8790 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Sól a nadciśnienie. Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] 2 g sodu dziennie (5 g soli kuchennej). Referencje: 1. https://www.statista.com/statistics/219420/net-income-of-the-mcdonalds-corporation/ 2. https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych 3. Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2018-11-24 13:26:54
  • Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 563 Data: 2023-10-22 09:44:02
  • Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom.  Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 698 Data: 2023-11-08 12:10:36
  • McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18467 Data: 2019-05-16 20:54:40
  • W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 476 Data: 2023-08-20 11:43:28
  • [...] salt intake and gastric cancer incidence in a defined Japanese population: The Hisayama study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.21822 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Hisatomi Arima i in. Mortality patterns in hypertension https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22157565/ Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 759 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 943 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Kofeina przez ostatnie wieki ugruntowała sobie pozycję głównego składnika aktywnego najpopularniejszego napoju niealkoholowego na świecie, kawy, a jednocześnie skutecznego środka w walce o poprawę wydolności, czy nawet w ujęciu terapeutycznym. Dużą sympatią cieszy się również wśród fanów herbaty, słodkich i gazowanych oraz kolorowych napojów czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1182 Data: 2023-10-03 12:49:01
  • Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 671 Data: 2023-09-14 16:53:33
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2325 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Wprowadzenie nowych probiotyków ma kluczowe znaczenie ze względu na ich potencjalne korzyści terapeutyczne w chorobach cywilizacyjnych, w tym sercowo-naczyniowych i onkologicznych. Badania sugerują także wpływ na zdrowie psychiczne. Nowe probiotyki, takie jak seria ALLNUTRITION z wysokiej jakości surowcami, oferują opcje leczenia oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 569 Data: 2023-10-02 09:33:53