SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszcze jednonienasycone

  • Tłuszcze - wpływ na sytość

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    Przede wszystkim warto mieć na uwadze to, że nie ma podziału na zdrowe i niezdrowe tłuszcze. Wszystkie kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Całkowita eliminacja każdego z nich może nieść za sobą, w dłuższej perspektywie negatywny wpływ na nasz organizm. [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 123 Data: 2023-09-07 08:24:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kwasy tłuszczowe - proporcje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie ma takiego pojęcia jak szkodliwe/niezdrowe tłuszcze/kwasy tłuszczowe. Jedyne co, bez wątpienia negatywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu, to izomery trans. Zarówno jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone, jak i nasycone powinny stanowić element dobrze zbilansowanej diety. Mniej więcej po równo, lub też z nieznaczną [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 577 Data: 2023-06-25 08:41:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 768 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Lubisz sałatki? Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 463 Data: 2023-01-27 11:24:26
  • Czy dieta ma wpływ na ryzyko śmierci?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 577 Data: 2023-01-16 07:05:09
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1146 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od kilkudziesięciu lat działalność propagandowa, w której tłuszcze określono wrogiem układu sercowo-naczyniowego. Większość ludzi nie ma pojęcia o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] patelnia, garnki, podstawowe przybory) i posiadasz, choć elementarne umiejętności. 3 posiłki mogą stanowić np. makaron, kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z indykiem, łososiem, warzywami, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3239 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1160 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • Rozkład makroskładników

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam! Mam kilka pytań odnośnie rozkładu makro składników, których mocno pilnuję. Swoją dietę rozkładam na 5 posiłków. Pierwsze 3 są w DT i DNT takie same, czwarty i piąty jedynie w DT mają mniej tłuszczy i więcej węgli. DT B T W 1) 35 18 55 2) 35 18 55 3) 35 18 55 4) 35 4 100 trening 5) 35 4 100 175 62 365 = 2720 kcal DNT 1) 35 18 55 2) 35 18 55 [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 2317 Data: 2022-08-31 12:00:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Mniejsze ryzyko chorób serca Jedno z badań na niewielkiej grupie osób dorosłych z nadciśnieniem tętniczym wykazało, że zastąpienie diety bogatej w węglowodany dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone skutkowało niższym ciśnieniem krwi i lepszym poziomem lipidów we krwi. Włączenie tłuszczów nienasyconych do diety w tym awokado może zmniejszyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 902 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • [...] napoje mleczne, desery, drobne przekąski, słodycze będące mieszanką cukrów i tłuszczów (np. pączki, ciasta, ciastka), soki owocowe. Znacznie zdrowszą alternatywą są właściwe tłuszcze (wielonienasycone i jednonienasycone) oraz białka serwatkowe. Spożywanie większej ilości białka - czy to ma sens? Prawda czy fałsz? "Odżywki białkowe mają działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1832 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • [...] do 4 st. C, a podgrzany w mikrofalówce dopiero przed podaniem. Ryż go szybkiego przyrządzenia serwowano od razu. To nie są identyczne warunki. Niemniej moim zdaniem, tłuszcze (głównie jednonienasycone i wielonienasycone) są zdrowsze, nie powodują huśtawki glikemicznej i insulinowej. Tak to prawda, gorzej stymulują odczuwanie sytości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 975 Data: 2022-08-06 07:33:32
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone Nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektórych z nich potrzebujesz w diecie, aby wytworzyć kluczowe hormony i pomóc organizmowi wchłonąć składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach. Orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1289 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • Co jeść, by mieć zdrowe serce? Dieta dla zdrowego serca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] "naładowane" polifenolami, które pomagają w zapobieganiu zatykaniu tętnic. Ryby Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i śledź są pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze nie podnoszą bezpośrednio HDL, ale mogą pomóc obniżyć poziom trójglicerydów — rodzaj niezdrowego tłuszczu we krwi. Poprawiają zdrowie serca również na inne sposoby, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 909 Data: 2022-01-08 12:34:24
  • Tłuszcze w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] izomerów trans i utlenionego cholesterolu. Jeżeli zależy Tobie na budowaniu masy mięśniowej, to istotny będzie solidny trening siłowy i dobrze dobrana dieta, s nie tylko tłuszcze w niej obecne. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat: https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/dieta-prawidlowo-zbilansowana-1300 [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 663 Data: 2021-12-23 07:33:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego do końca nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1498 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • [...] E. Taka osoba kompletnie inaczej reaguje na podaż cholesterolu w pokarmie. U niej zmiany stężenia cholesterolu we krwi mogą być o wiele większe, np. gdy zamieni się tłuszcze nasycone na jednonienasycone. Paradoksalnie, istnieje grupa ludzi, która reaguje w sposób nietypowy np. na zamianę masła na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. U [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4032 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • [...] przetworzonej skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g masła dziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1520 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • [...] dbać o odpowiednią ilość białka i błonnika w diecie, które odpowiadają za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2483 Data: 2021-11-20 10:58:28