Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty [...]
[...] (wit. C), niektóre aminokwasy oraz tzw. meat factor - występujący w białkach mięśniowych (mięso, drób, ryby), a utrudniają m. in. wapń, niektóre białka roślinne, fosforany i szczawiany. Żelazo jest: składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów niezbędny do transportu i magazynowania tlenu transportu elektronów i bierze udział w [...]
[...] (wit. C), niektóre aminokwasy oraz tzw. meat factor - występujący w białkach mięśniowych (mięso, drób, ryby), a utrudniają m. in. wapń, niektóre białka roślinne, fosforany i szczawiany. Żelazo jest: składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów niezbędny do transportu i magazynowania tlenu transportu elektronów i bierze udział w [...]
[...] wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce. Jajka + ziemniaki Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka. Kapusta + ryby Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają przyswajanie występującego [...]
[...] też kwas szczawiowy, zawarty w niektórych owocach i warzywach oraz - w bardzo małych ilościach w herbacie, kakao i czekoladzie. Razem z wapniem tworzy on nierozpuszczalne szczawiany wapniowe. Dlatego wapń pochodzący z warzyw jest gorzej przyswajalny. ..... Zdolność przyswajania wapnia zmniejsza się wraz z wiekiem. U człowieka młodego ilość [...]