SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

syrop

  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • [...] zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o szybkiej kinetyce pogarszają wrażliwość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6075 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18626 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Jaki dżem jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23475 Data: 2017-09-01 11:12:35
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posmak w ustach po spożyciu. Mlekovita Jogurt polski pitny Pomarańcza z melisą Skład: mleko, cukier, pomarańcza-sok z koncentratu - 1,8%, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, ekstrakt z melisy lekarskiej 0,07%, aromat, barwniki: E160a, E141, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22606 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] u człowieka! Długofalowe skutki picia napojów słodzonych Na chwilę obecną powiązano picie napojów słodzonych (np. zawierających cukier: sacharozę, glukozę i fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4093 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i dodatku masła. Konsystencja dużo bardziej miękka niż w poprzednich firmach. Drugie pod względem słodkości. Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26481 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • [...] unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie  Duże znaczenie ma również okresowy post. To nie znaczy, że masz pościć 3, 5 czy 7 dni bez przerwy, tylko możesz wdrożyć model [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4556 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, przetworzone produkty, zwracaj uwagę, by nie zawierały tłuszczy trans, syropu fruktozowego, azotynu sodu, glutaminianu potasu i emulgatorów.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6161 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g. Mimo sporej ilości cukrów prostych wynikającej z dodatku suszonych owoców produkt nie ma dodanego dodatkowo cukru, syropu glukozowego czy oleju słonecznikowego. Nie ma w nim również słonecznika i orzechów ziemnych, których warto unikać, a cena i dostępność są jednymi z lepszych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16359 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Sieci 5G a koronawirus

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4456 Data: 2020-04-22 07:36:30
  • [...] opłakane. U nastolatek nastąpiło przyspieszenie wzrostu kości, obniżenie głosu oraz przerost łechtaczki! Opisywano również wirylizację u 4-latka oraz u 2-latki (podawano im syrop z metanabolem i cyproheptadyną - lek antyhistaminowy). Mało tego, nawet przeniesienie przypadkowo żelu z testosteronem (od ojca ) powoduje wirylizację dziewczynek! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10194 Data: 2019-06-14 09:04:10
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7981 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5177 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza czy pszenica. Istnieją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9432 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24298 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4214 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] stłuszczenia wątroby, zespołu metabolicznego, rozmaitych chorób. Fruktozy kiedyś było bardzo mało, teraz powszechnie można ją znaleźć w żywności, napojach w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, miodu itd. GLUT5 ulega również nadekspresji w niektórych tkankach nowotworowych, szczególnie w raku piersi. Gdy masz cukrzycę, poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 712 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27818 Data: 2017-09-09 11:13:39