Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o szybkiej kinetyce pogarszają wrażliwość [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
[...] posmak w ustach po spożyciu. Mlekovita Jogurt polski pitny Pomarańcza z melisą Skład: mleko, cukier, pomarańcza-sok z koncentratu - 1,8%, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, ekstrakt z melisy lekarskiej 0,07%, aromat, barwniki: E160a, E141, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz [...]
[...] u człowieka! Długofalowe skutki picia napojów słodzonych Na chwilę obecną powiązano picie napojów słodzonych (np. zawierających cukier: sacharozę, glukozę i fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de [...]
[...] i dodatku masła. Konsystencja dużo bardziej miękka niż w poprzednich firmach. Drugie pod względem słodkości. Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), [...]
[...] unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie Duże znaczenie ma również okresowy post. To nie znaczy, że masz pościć 3, 5 czy 7 dni bez przerwy, tylko możesz wdrożyć model [...]
[...] azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, przetworzone produkty, zwracaj uwagę, by nie zawierały tłuszczy trans, syropu fruktozowego, azotynu sodu, glutaminianu potasu i emulgatorów.
[...] Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z [...]
[...] pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g. Mimo sporej ilości cukrów prostych wynikającej z dodatku suszonych owoców produkt nie ma dodanego dodatkowo cukru, syropu glukozowego czy oleju słonecznikowego. Nie ma w nim również słonecznika i orzechów ziemnych, których warto unikać, a cena i dostępność są jednymi z lepszych.
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
[...] opłakane. U nastolatek nastąpiło przyspieszenie wzrostu kości, obniżenie głosu oraz przerost łechtaczki! Opisywano również wirylizację u 4-latka oraz u 2-latki (podawano im syrop z metanabolem i cyproheptadyną - lek antyhistaminowy). Mało tego, nawet przeniesienie przypadkowo żelu z testosteronem (od ojca ) powoduje wirylizację dziewczynek! [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza czy pszenica. Istnieją [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam [...]
[...] stłuszczenia wątroby, zespołu metabolicznego, rozmaitych chorób. Fruktozy kiedyś było bardzo mało, teraz powszechnie można ją znaleźć w żywności, napojach w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, miodu itd. GLUT5 ulega również nadekspresji w niektórych tkankach nowotworowych, szczególnie w raku piersi. Gdy masz cukrzycę, poprzez [...]
[...] to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się jej [...]