[...] tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w przyswajalności jajek może wynosić od 12 do [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
tak jak w temacie. słyszałem że w surowym jest więcej białka ale niezbyt smaczne. Czy jedzenie surowych jajek sie opłaca?? czy gra nie jest warta świeczki i są to minimalne różnice... żółtko ma więcej białka czy białko??
Czy jesli ugotuje jajko to straci one posiadające białko? i czy jesli zrobie sobie jajecznice to tez moze "wyparowac" białko? ;d Ktore jajko ma najwiecej białka? goowane, surowe czy czy pod postacia jejecznicy?
Jak mam w diecie napisane ze mam zjesc 8 bialek jaj to czy moge zjesc ugotowanych 8 a nie surowych ?? !!DIETA JEST POLOWA SUKCESU!!TREING I SILA WOLI DRUGA!!BIALKO TO PODSTAWA CARLSBERG
[...] (przetarte kasze na chudym, rozcieńczonym mleku). W miarę poprawy zdrowia poszerza się dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza [...]
[...] lub usmażone soute (tzn. bez panierki). • Jeżeli mięso smażone – to obowiązkowo bez użycia tłuszczu – dopiero na gotowe mięso wylać łyżeczkę oliwy. Do mięsa: warzywa surowe, duszone lub gotowane – dowolna ilość. Dodatkowo – kasza: komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana – do wyboru (50g – miara po ugotowaniu). Warzywa – [...]
[...] lub usmażone soute (tzn. bez panierki). • Jeżeli mięso smażone – to obowiązkowo bez użycia tłuszczu – dopiero na gotowe mięso wylać łyżeczkę oliwy. Do mięsa: warzywa surowe, duszone lub gotowane – dowolna ilość. Dodatkowo – kasza: komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana – do wyboru (50g – miara po ugotowaniu). Warzywa – [...]
[...] nieco dziwnej reputacji. Newtona uważano za dziwaka, ponieważ pochłonięty badaniami zapominał jeść i spać, chował zegarek w słojach ż maściami, a nawet zjadł, jako gotowane, surowe jajko, które po prostu przez chwilę trzymał w ręce. Japoński naukowiec Hideyo Noguchi spędzał dni i noce w laboratorium, a w kieszeni nosił myszy, z którymi rozmawiał. [...]
[...] Po treningu zazwyczaj, koło 19:00-19:30. W zależności od rodzaju treningu, to białko (ser, chude mięso/szynka drobiowa, jajko) +warzywa(gotowane w mundurkach/na rosołku/surowe) lub same warzywa z np. sosem jakimś (na bazie oliwy z oliwek, jogurtu, musztarda/ketchup do smaku) + przyprawy/ sałatki z ciemną kromką chleba. Mięso gotowane na [...]
są różne rodzaje podawania jajek na twardo,sadzone,jajecznika,pasty jajeczne itd ale chodzi mi o jajka surowe raczej popularne u kulturystow i nie tylko spozywa je się najczęsciej przed treningiem i tu mam 2 pytania czy surowe jajko jest łatwiej przyswajalne niz gotowane i smazone ? i czy pijąc surowe jajka jest zagrożenie salmonellą ?
[...] czy na skutek temperatury rozpada się na tłuszcze trans i inne świństwa (niby też jest do smażenia). Niby proste ale jak można zjeść 4 jajka zamiast 2 to jest duża rożnica i zauważyłem ze duzo ludzi tak ma (może wszyscy:) i ciekawe jak ze strawnością jajecznicy, surowe jajko ma 50% ale w jajecznicy jest ścięte jak w gotowanym. Pozdrawiam.
Cześć Wszystkim Mam 17 lat i chciałbym założyć sobie porządną dietę. Zaczynam właśnie intensywnie ćwiczyć i chce się dobrze i zdrowo odżywiać. Nie pije, nie pale ,nie jestem łakomy na słodycze. Mogę sobie pozwolić na bardzo ścisłą dietę . Wszystkie produkty nie muszą być smaczne , bo i tak wiem , ze je zjem nie zależnie od ich smaku :D Oto mój [...]
Witam :) Duzo czytalem o jajkach (kurzych:P) na tym forum i dowiedzialem sie 2 rzeczy: 1. Nie nalezy jesc jajek surowych (salmonella, slaba przyswajalnosc) 2. Skoro nie surowe to gotowane/smazone ale to trwa dlugo wiec ludzie wola jesc je na surowo. Szukalem zatem postu a propos jajek i mozliwosci ich gotowania w mikrofalowce. Jako, ze nikt [...]
[...] szklankę lekko ciepłej wody mineralnej, a po chwili łykać łyżeczkę siemienia lnianego i łyżkę oliwy z oliwek (mieszając ją ze śliną) Dwa dni przed godziną zero je się tylko surowe warzywa i owoce. Istotne jest też picie świeżo wyciskanych soków z warzyw. Nie nadają się jednak do tego żadne soki z kartonów czy butelek. Ortodoksyjni lekarze [...]
No,czyli tak jak w temacie.Nie wiem moze najlepiej to dac do podwieszonych gdzies albo co!!!!Niech Mody zdecyduja,bo jest tu tego troszke.To z mysla o tych,ktorzy juz nie wiedza co maja jesc!! Acha.Dodam,ze sciagnalem to gdzies z emula!!Jest tu tylko 309 przepisow,takze lajtowo.Heh.Chyba nie obrazicie sie ,ze troche zajelo to miejsca,ale wydaje mi [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]