[...] cyklu gonad. Androgenne i anaboliczne sterydy wywierają na jądrową oś przysadki mózgowej efekty hamujące. Efektem jest również redukcja produkcji testosteronu, spadek spermatogenezy, zanik jąder, zależy to jednak od dawkowania. Obawą dla sportowców może być to że nie będą mogli mieć dzieci. Symptomem kobiecym jest ginekomastia, [...]
[...] fizyczny wiąże się ze zwiększonym zużyciem podstawowego składnika życie - wody. Jego ubytek podczas intensywnego treningu może wynieść nawet 3L /godzinę i spowodować znaczny spadek wydolności, upośledzenie wielu procesów zachodzących w organizmie - gdyż woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zwłaszcza w okresie wzmożonego [...]
[...] daje im dodatkową energię i następnie, gdy poziom insuliny spada (ponieważ tak dzieje się w przypadku prostych cukrów - powodują skok insuliny) może pojawiać się zimny pot i spadek poziomu energii. Należy pamiętać, że to MOŻE przytrafić się każdemu. Jest jednakże coś na pocieszenie - kolejne odkrycie, jeżeli chodzi o środki odżywcze, które [...]
[...] budulcowych przez co wszelkie reakcje anaboliczne i adaptacyjne ulegają przyspieszeniu. NA SPADEK HORMONÓW Wysiłek fizyczny i związany z nim stres psychofizyczny powoduje spadek syntezy i wydzielania hormonów anabolicznych takich jak testosteron i czynników pro-wzrostowych IGF-1. Zarówno testosteron jak i IGF-1 nasilają funkcje i hipertrofie [...]
[...] budulcowych przez co wszelkie reakcje anaboliczne i adaptacyjne ulegają przyspieszeniu. NA SPADEK HORMONÓW Wysiłek fizyczny i związany z nim stres psychofizyczny powoduje spadek syntezy i wydzielania hormonów anabolicznych takich jak testosteron i czynników pro-wzrostowych IGF-1. Zarówno testosteron jak i IGF-1 nasilają funkcje i hipertrofie [...]
[...] efektywnosc kreatyny Hipotetuzyje się (bo jest z tego co wiem 1 badanie na szczurach tylko!) że długotrwałe stosowanie kreatyny w bardzo duzych dawkach powoduje oslabienie/spadek/zatrzymanie skutecznosci wchlaniania kreatyny. Do końca nie jest jasne jakie mechanizmy o tym decydują - ale jak pokazuje to badanie nie tylko długotrwałe stosowanie [...]
[...] W normalnych warunkach otoczenia człowiek traci ok. 25-50 cm wody na godzinę, jednak w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego straty te sięgać mogą 2-3 litrów/h i powodować spadek wydolności nawet o 30%. Tak znaczny ubytek wody to głównie wynik zachodzących procesów termoregulacyjnych. Podczas pracy mięśniowej, kiedy nasila się tempo spalania [...]
[...] prowadzi do zaburzenia równowagi elektrolitowej (obniżenie poziomu sodu, potasu, magnezu) i objętości krwi w organizmie oraz powoduje następujące objawy chorobowe: #o nagły spadek ciśnienia tętniczego krwi, #zaburzenia rytmu serca, #zawroty głowy i omdlenia, #kurcze mięśniowe, #bóle głowy i nudności, #nagły zgon (przedawkowanie diuretyku przez [...]
[...] się około 1,5-2g glikogenu na 100g mięśnia. Badania pokazały, że trzydniowa dieta niskowęglowodanowa połączona z ciężkimi treningami angażującymi wszystkie mięśnie powoduje spadek ilości glikogenu do około 0,6g na 100g mięśnia. Po takim wysiłku i diecie, gdy zaczynam spożywać duże ilości węglowodanów przy dużej ilości płynów poziom glikogenu [...]
[...] koszykarze mogą tracic cynk z powodu ćwiczeń. Badacze wykazali również, że u marynarzy z 66 Navy SEAL, pięciodniowy okres intensywnego treningu wywoływał znaczący, 33% spadek poziomu cynku we krwi. U biegaczy, którzy przyjmowali 25mg cynku i 1,5mg miedzi przez pięć dni zaobserwowano, że cynk działał silnie przeciwutleniajaco. Zatem [...]
[...] membranę. Czynnikiem decydującym o rodzaju cząsteczek przenikających przez membranę jest rozmiar jej porów. Przepływ cieczy przez jednostkę filtracyjną wywołany jest przez spadek ciśnienia Rozróżnienie takich procesów jak mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja i odwrócona osmoza jest możliwe dzięki różnicy w wielkości porów membrany i [...]
[...] górnych dróg oddechowych zredukowano o 60%. Wyniki tego testu można oczywiście przenieść na każdy rodzaj wysiłku fizycznego, ponieważ każdy rodzaj wysiłku powoduje znaczny spadek poziomu L-glutaminy we krwi. Stymulacja systemu odpornościowego osiągana dzięki L-glutaminie pomaga również w medycynie przy leczeniu ciężkich chorób, kontuzji i [...]
[...] ilość białych ciałek i spowolnieniu ulega proces tworzenia tkanek. Tolerancja i odporność naszego ciała ulega ograniczeniu. Nadmiar cukru powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany [...]
[...] to jeden z najbardziej destrukcyjnych środków dla profilu lipidowego krwi. Wg badań Thompsona PD i wsp.: podawanie 6 mg stanazololu dziennie, przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo zredukował poziom HDL o 9% (i to tylko wybranej [...]
[...] spalanych kalorii) i zatrzymanie spalania tłuszczu. W takiej sytuacji użyteczny może okazać się izolat białka sojowego, gdyż jak wykazały badania może on zminimalizować spadek ilości wytwarzanego hormonu tarczycy. Zażywanie codziennie 25 do 50 gramów izolatu białka sojowego w czasie okresu odchudzania może okazać się bardzo korzystne. [...]
[...] ich ilości oraz w jakim czasie powinny być wypijane ? Otóż picie zbyt dużych ilości płynu podczas trwania treningu zbytnio obciąża układ trawienny co powoduje spadek wydolności fizycznej organizmu, a tym samym wpływa wiec negatywnie na jakość treningu. Zdecydowanie najlepiej jest spożyć większą porcję napoju na kilkanaście do [...]
[...] ich ilości oraz w jakim czasie powinny być wypijane ? Otóż picie zbyt dużych ilości płynu podczas trwania treningu zbytnio obciąża układ trawienny co powoduje spadek wydolności fizycznej organizmu, a tym samym wpływa wiec negatywnie na jakość treningu. Zdecydowanie najlepiej jest spożyć większą porcję napoju na kilkanaście do [...]
[...] granulowaną. Jest to ważna informacja, bo CLA jest bardzo silnym środkiem zapobiegającym powstawaniu chorób nowotworowych oraz wspomagającym rozwój masy mięśniowej i zarazem spadek tkanki tłuszczowej. W roku 2006 ustalono dodatkowo, że mleko organiczne („trawiaste") ma prawie 70% więcej kwasów Omega-3 niż mleko „przemysłowe". Autorzy rekomendują [...]
[...] gdy zmniejszyło się spożycie tłuszczów zwierzęcych, tłustego mleka i wołowiny, a zwiększyło tłuszczów ro¶linnych, owoców i drobiu, nast±pił ponad 30% spadek umieralno¶ci na choroby układu kr±żenia (7). Ocena jadłospisów proponowanych w ksi±żce "Dieta optymalna", przedstawiona przez dr L. [...]
[...] gdy zmniejszyło się spożycie tłuszczów zwierzęcych, tłustego mleka i wołowiny, a zwiększyło tłuszczów ro¶linnych, owoców i drobiu, nast±pił ponad 30% spadek umieralno¶ci na choroby układu kr±żenia (7). Ocena jadłospisów proponowanych w ksi±żce "Dieta optymalna", przedstawiona przez dr L. [...]