Świeży tuńczyk z pesto z kolendry Co potrzeba? Kawałek świeżego tuńczyka sezam sól i pieprz rukola lub inna sałata Na sos: pół pęczka kolendry kilka orzechów nerkowca (lub innych) sok z 1/2 limonki ew. łyżeczka miodu kawałek startego korzenia imbiru (do smaku) sól, pieprz mały ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego Co robimy? [...]
Sos "śmietanowo"- chrzanowy bez śmietany (orzechowo- chrzanowy);-) Podstawa: - szklanka namoczonych orzechów nerkowych (moczyć min. 12h) - nieco ponad ½ szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: Orzechy namoczyć w wodzie, po namoczeniu wylać wodę. Następnie zmiksować orzechy z ponad połową szklanki przegotowanej wody (oczywiście nie z tą po [...]
Ukradzione z przepisów Lidla ... by Okrasa - Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą CO KUPIĆ: makaron penne: 300 g tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g oliwki zielone: 70 g czosnek: 3 ząbki cebula pokrojona w kostkę: 1 szt. masło: 70 g pomidorki koktajlowe: 150 g pomidory pelati: 1 puszka oliwa z [...]
[...] do muffinek - powstaną takie fajne babeczki :) podanie - można na zimno jak pasztet - można na ciepło: fajnie wyglądają takie muffinki pokrojone w mniejsze plastry i polane sosem grzybowym sos grzybowy: grzyby namoczyć wcześniej ( lub opcjonalnie moga być tez pieczarki - tych rzecz jasna nie moczymy, ale umyć wypada ;-) ) kroimu w mniejsze [...]
Kasza gryczana gotowana w wywarze wieprzowym Wygodna i pyszna alternatywa dla klasycznego zestawu kasza + sos. Przygotowujemy wszystko jak do zwykłego sosu mięsnego, ale zamiast go zagęszczać - gotujemy w nim kaszę. Ten sposób jest wykorzystywany w warunkach polowych i… na zjazdach rekonstruktorów wczesnośredniowiecznych ;) Tam też zasmakowałam w [...]
[...] ten przepis do kuchni, ale niech i tu nie zginie ===================================== Porcja: - ok. 150g piersi z kuraka - ok. 70g makaronu ryżowego - mała marchewka - sos sojowy - przyprawa curry - oliwa Kuraka gotujemy, następnie kroimy w paski i przyprawiamy curry, marchewke kroimy w paski, wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię na łyżke [...]
sos do spaghetti taki prosty i banalny -wołowina (mielona najlepiej własnoręcznie) -cebula -czosnek -marchewka -dobry przecier pomidorowy -zioła np. bazylia -sól,pieprz marchewkę, cebulę, czosnek posiekać podsmażyć na czym kto lubi i może, dodać wołowinę i dusić razem do miękkości mięsa następnie dodać przecier pomidorowy ,poddusić razem, doprawić [...]
[...] przez palce bo wtedy najłatwiej pozbyć się nasion). Mieszamy wszystko z tartą cebulą. Dodajemy oliwę, olej sezamowy, a następnie wyciskamy sok z imbiru i dodajemy do sosu. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso z żurawiną i nerkowcami wykładamy na talerz (bądź do miski) z sałatami i polewamy sosem. Na koniec dodajemy papryczkę chilli i [...]
[...] !. Należy tylko przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na mały. 3) Nasz omlet-pizza jest gotowy gdy wierzch jest już "twardy". 4) Następnie smarujemy wierzch cienką warstwą sosu pomidorowego i posypujemy bazylią i oregano (dzięki temu ma zbliżony smak do pizzy) i zostawiamy pod pokrywką jeszcze chwilę by się ogrzał. Oto on : [...]
[...] pietruszkę startą na tarce i zalewamy wszystko wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Woda powinna trochę odparować. Dodajemy przyprawy. Na końcu wrzucam czosnek. Powstały sos można zabielić śmietaną, a cebulę w przepisie można wcześniej podsmażyć na osobnej patelni. Kcal 1132 B/T/W 126/70/0 Liczyłam tylko mięso i 10g smalcu do podsmażenia [...]
[...] masło klarowane 1 cebula 250 g ziemniaków 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku, pieprz cayenne (lub do smaku) sok z 1/2 cytryny 200 g pomidorów (jeśli z puszki to z sosem) bulion 100 g surowych krewetek ok 150 g ugotowanej ciecierzycy 250 g filetów soli bez ości i skóry natka pietruszki Rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojone cebulkę [...]
[...] pokrywką, niech się chwilkę podduszą, potem zdjąć pokrywkę, zarumienić z dwóch stron i są o wiele lepsze, a kształt zostaje nienaganny. Podawać z sałatką i pikantnymi sosami. Mężowi zrobiłam sos pomidorowy z dodatkiem czosnku (bez włoskich ziół) i powiedział, że to dobra kompozycja. Pomysł na kopytka zaczerpnęłam ze smakoterapii, ale [...]
[...] i mąkę. Placki wychodzą gęste - trochę więcej mąki i można by w ręka formować sznycelki. Smażyć na wolnym ogniu , na złoto z dwóch stron. Można do tego zrobić jakiś dobry sos, ale to już zostawiam pole do popisu. Ja zjadłam z sałatką i bardzo polecam tym, którzy lubią pikantne smaczki, a przy okazji chcą odpocząć od mięska ;-) Wrzucam skład z [...]
To ja wrzucam przepis na salatke :) - Świeże,umyte i pokrojone liście szpinaku, - garść Rucoli - losos wędzony ( ja daje z Lidla taki z pieprzem) - makaron pełnoziarnisty świderki - kiełki rzodkiewki - pestki slonecznika I do tego sos: -2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lepszy gęstszy) - opcjonalnie łyżka majonezu - 2 łyżki musztardy - grubo [...]
[...] Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym. Czas: Na oko :P Zależy od wielkości buraków więc trzeba sprawdzać ale 20 minut minimum, aż zrobią się miękkie. Przed podaniem dorabiamy sos: 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oleju, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, miód, pietruszka :) Na zdjęciu całe danie- z pulpetami i ziemniaczkami. [...]
Uznajemy że wczoraj dzień pierwszy udany. Dzisiaj dzień drugi. W diecie na pewno wczoraj i dzisiaj trochę więcej tłuszczy bo wczoraj zrobiłam sos pieczarkowy na śmietanie a dzisiaj na śniadanie jajka zapiekane z awokado. Jeszcze wyjadam jakieś resztki, czyt. Biały chleb i czekoladki. Na szczęście małe bo moja porcja czyli dwie sztuki to tylko 10 [...]