[...] i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (350 g) 140 g mąki żytniej razowej 320 g mąki pszennej chlebowej 260 g letniej wody 10 g soli 130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody *można po prostu użyć 350 g zakwasu żytniego 100% hydracji, dokarmionego minimum 12h [...]
Składniki: 2 pomidory 5 jajek 4 plasterki sera żółtego - 50-70g szynka lub inne mięsiwo (ja pokroiłem cieniutko upieczonego fileta z indyka) 5g masła klarowanego sól, pieprz, oregano, papryka słodka Przygotowanie: Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, następnie kroimy na dość grube plastry (potem się znacznie skurczą, bo odparuje [...]
Witam, pokaże przepis na zupę z owocami morza. Proporcje które podaje są na jedną porcje i wychodzi z tego konkretna micha zupy. Najpierw co będzie nam potrzebne: -bulion warzywny 250-300 ml -mrożona mieszanka owoców morza 125g (u mnie głównie kalmary i krewetki) -pół cukinii -jedna marchewka -2-3 ząbki czosnku -papryka (pół żółtej, pół czerwonej, [...]
[...] 200 g - sól, pieprz Sos: - 100 g jogurtu naturalnego - papryczki ostre -odrobina keczupu do zabarwienia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę/paski, przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy. Fetę kroimy w kostkę, brokuły gotujemy ok. 7 min (na wrzącą wodę, trochę soku z cytryny żeby zachowały piękny kolor). Do miski wkładamy rukolę, roszponkę, [...]
[...] papryki ostrej pieprz, sól Przygotowanie Pokrojone w kostkę polędwiczki posypane przyprawą do kebabu (wg uznania) smażymy na oliwie z oliwek. Brokuły zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na lekkim ogniu przez 5 minut , dzięki czemu nie rozgotują się ale nie będą też twarde. Brokuły układamy jako pierwszą warstwę, następnie polędwiczki a na [...]
Czynadaje sie jako posiłek w szkole do godziny 16:00??? Maka pszenna woda maka zytnia drozdze sol ziarna slonecznik sezam len platki owsiane. Jem około 300-350G dziennie .
Dzisiaj sobie zrobilem paste na kanapki. Skład 9Jajek 2 duze łyzki majonezu i tu jest pytanie czy MAJONEZ jest zły??? Cebula czosnek pieprz sol dobrze smakuje i wchodzi z kanapkami.
[...] zakrzepica. Miałam dwa ataki i zakrzepy w łydce. Przez to leżałam bardzo długo w szpitalu, chodziłam o kulach i miałam rozrzedzaną krew Acenokumarolem. Niestety miałam absolutnie zabronione jakiekolwiek formy wysiłku fizycznego. Jak to lekarz stwierdził - "sport dla Pani to szachy". Przez co koszmarnie się roztyłam nie radząc sobie z własnym [...]
[...] garnka z gotującymi sie warzywami. 3.Na patelni po smazonym kurczaku usmazyc pokrojone pieczarki razem z cebulą (Aby pieczarki szybciej się usmażyły posyp je duża szczyptą soli), nastepnie całośc dorzucamy do garnka. 4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojona w grubą kostkę cukinie, zmiażdzony czosnek,pomidory oraz przyprawiamy wedlug uznania [...]
ŚNIADANIE FRITTATA Z PAPRYKĄ I SZPINAKIEM SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB) Czas przygotowania 15 minut Czas smażenia 10 minut 4 jajka 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej żółtej papryki 1 średnia cebula spora garść szpinaku 1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można wykorzystać szynkę lub kiełbasę) 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego sól i [...]
Zdrowa i łatwa zupa a'la fasolka po bretońsku Składniki: szklanka pomidorów w puszce 100g piersi z kurczaka szklanka wody niecałe pół szklanki ugotowanej białej fasoli mała cebula marchew łyżka oliwy przyprawy: słodka papryka, czosnek, koper, majeranek, sól pieprz Wykonanie: Do pomidorów dodajemy startą marchew, fasolę i wodę, zagotowujemy i [...]
Witam, to moje kolejne podejście ale chyba w końcu dojrzałem do tego aby sensownie i do końca przeprowadzić redukcje. Dlaczego akurat teraz? Unormowała mi się praca i mam czas. Ale według mnie poprzedni brak czasu i sposobności był tylko dla mnie głupią wymówką na brak chęci i determinacji. Waże dużo ale nie przy takiej masie jestem sprawny [...]
[...] używamy tych z puszki. Jeżeli nie, dodajmy odrobinę miodu) - sól i pieprz Jak robimy? Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcji 1:1 i 1/2 i dodajemy do środka szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy, aż komosa wchłonie całą wodę. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy [...]
Kartoflanka z ciecierzycą na rosole Wczoraj na obiad były gotowane żołądki indycze. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. z dużą ilością warzyw rosołowych i przypraw. Żołądki zaserwowałam rodzinie na obiad a na bulionie zrobiłam kartoflankę z ciecierzycą. Składniki: 1 l – bulionu mięsno - warzywnego ( u mnie z gotowanych [...]
[...] pomidorów i gotować jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Nadać koloru odrobiną mleka kokosowego (ja dałam dwie łyżki) i wycisnąć sok z połowy cytryny. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne wedle uznania. Na koniec posypać natką pietruszki. http://i.imgur.com/kifDfvr.jpg http://i.imgur.com/I8UAvKo.jpg [...]