Zupa z wątróbek drobiowych
Witam wszystkich odwiedzających ten temat. Chce przedstawić wam przepis na konkurs ZUPA SFD, zupa z wątróbek drobiowych mojego skromnego wykonania. Może nie wygląda szałowo ale smakuje przekozacko
Sam nie przepadałem nigdy za podrobami(szczególnie wątróbkami) ponieważ zawsze mi śmierdziały aż pewnego dnia moja mama zrobiła właśnie taką zupę. Ja ją trochę zmodyfikowałem do swojej diety i teraz mogę ją przedstawić wam
Skład:
wątróbki drobiowe - 1000g
mąka orkiszowa typ 700 - 30g
cebula - 120g
marchew - 300g
groszek zielony- 30g
fasolka szparagowa - 30g
kalafior - 40g
koncentrat pomidorowy - 30g
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka czerwona ostra i łagodna
sos sojowy
chilli
majeranek
oregano
musztarda ostra rosyjska
Sposób przygotowania:
Na dwie godziny przed gotowaniem wątróbkę drobiową kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, potem wkładamy ją do miski i zalewamy mlekiem z wodą 50:50; odstawiamy na 2h.
1. Po dwóch godzinach odcedzamy na sitku wątróbkę, kroimy na równe kawałki, wkładamy do miski i polewamy sosem sojowym(według własnego uznania)posypujemy chilli, majerankiem, oregano i wrzucamy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób żeby cała wątróbka była równo obtoczona tą mieszanką i odstawiamy. 2. W międzyczasie zajmujemy się siekaniem warzyw(kostka, plastry itp. jak kto lubi). Posiekane warzywa (wszystkie prócz cebuli) wkładamy do garnka,zalewamy 1l wody i gotujemy do uzyskania konsystencji bulionu.
3. Po tej czynności, wcześniej zamarynowaną wątróbkę układamy na blaszce do pieczenia, dodajemy pociętą cebulę i całość posypujemy 20g mąki orkiszowej. Tak przygotowaną wątróbkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
4. Upieczoną wątróbkę z cebulą wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy także koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i gotujemy przez około 25 minut.
5. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy w miseczce z małą ilością wody rozrabiamy pozostałą nam mąkę orkiszową(10g) do uzyskanie jednolitej masy. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy wszystko do garnka. Czekamy do zagotowania się zupy i wyłączamy.
Rozkład B/W/T (wychodzi 8 porcji po ok 320g)
wartości odżywcze dla jednej porcji to:
198,5 kcal
B - 25,5 g
W - 6 g
T - 8 g
Życzę smacznego

Witam wszystkich odwiedzających ten temat. Chce przedstawić wam przepis na konkurs ZUPA SFD, zupa z wątróbek drobiowych mojego skromnego wykonania. Może nie wygląda szałowo ale smakuje przekozacko


Skład:
wątróbki drobiowe - 1000g
mąka orkiszowa typ 700 - 30g
cebula - 120g
marchew - 300g
groszek zielony- 30g
fasolka szparagowa - 30g
kalafior - 40g
koncentrat pomidorowy - 30g
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka czerwona ostra i łagodna
sos sojowy
chilli
majeranek
oregano
musztarda ostra rosyjska
Sposób przygotowania:
Na dwie godziny przed gotowaniem wątróbkę drobiową kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, potem wkładamy ją do miski i zalewamy mlekiem z wodą 50:50; odstawiamy na 2h.
1. Po dwóch godzinach odcedzamy na sitku wątróbkę, kroimy na równe kawałki, wkładamy do miski i polewamy sosem sojowym(według własnego uznania)posypujemy chilli, majerankiem, oregano i wrzucamy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób żeby cała wątróbka była równo obtoczona tą mieszanką i odstawiamy. 2. W międzyczasie zajmujemy się siekaniem warzyw(kostka, plastry itp. jak kto lubi). Posiekane warzywa (wszystkie prócz cebuli) wkładamy do garnka,zalewamy 1l wody i gotujemy do uzyskania konsystencji bulionu.
3. Po tej czynności, wcześniej zamarynowaną wątróbkę układamy na blaszce do pieczenia, dodajemy pociętą cebulę i całość posypujemy 20g mąki orkiszowej. Tak przygotowaną wątróbkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
4. Upieczoną wątróbkę z cebulą wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy także koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i gotujemy przez około 25 minut.
5. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy w miseczce z małą ilością wody rozrabiamy pozostałą nam mąkę orkiszową(10g) do uzyskanie jednolitej masy. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy wszystko do garnka. Czekamy do zagotowania się zupy i wyłączamy.
Rozkład B/W/T (wychodzi 8 porcji po ok 320g)
wartości odżywcze dla jednej porcji to:
198,5 kcal
B - 25,5 g
W - 6 g
T - 8 g
Życzę smacznego

"Niemożliwe, to słowo dla głupców !!" Napoleon