[...] i choresterolu. Tłuszcze. Dozwolony jest olej słonecznikowy, arachidowy, sojowy i oliwa w ograniczonych ilościach. Nie można używać tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina, boczek oraz innych olejów i margaryn. Zupy i dodatki do zup. Dozwolone są zupy na wywarach z włoszczyzny i na odtłuszczonych wywarach z mięsa, drobiu i ryb. [...]
[...] najlepiej tłuste, wieprzowe 5. Wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony 6. Ryby, konserwy rybne 7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka 8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego 9. Mleko lub [...]
[...] nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z nich jest aktywność ruchowa, wiek, struktura kostna organizmu. Dlatego ważna jest [...]
[...] nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z nich jest aktywność ruchowa, wiek, struktura kostna organizmu. Dlatego ważna jest [...]
[...] pierwszych zaliczamy tluszcze pochodzenia roslinnego; oleje, tluszcze sojowe, itp. oraz tluszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzecego: tluste miesa, smietana, maslo, smalec, itp. Podczas budowania masy miesniowej mozna sobie pozwolic na dodatek tluszczu w ilosci ok.1g na kg masy. 1g tluszczow = ok. 9 kcal. WODA: Jest najwazniejszym [...]
[...] Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem [...]
[...] zwierzęce. Pod względem wartości odżywczej (biologicznej), najwartościowsze tłuszcze znajdują się w: żółtku szpiku kostnym maśle śmietan(k)a tłuszcz gęsi sadło słonina smalec, to w nich znajduje się białko, energia (ATP), ciała czynne, witaminy, minerały, enzymy niezbędne do wykorzystania tłuszczy do celów energetycznych przez organizm [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego: Najpopularniejsze: masło, tran czy nawet smalec Wiele tłuszczy z tej grupy niestety ma wpływ na podnoszenie się poziomu złego cholesterolu jednak nie wszystkie. Do tłuszczy polecanych oczywiście należy omega-3 [...]
[...] spadnie wtedy dodajesz lekki trening kardio. Tym ruchem powodujesz to że mając teoretycznie już niski poziom tkanki tłuszczowej, 2-3lekkie sesje kardio pozwolą dalej palić smalec! Nie kilka godzin tygodniowo w sesji po 60min+. Ale 2-3sesje po treningu czy trochę dłuższe w DNT. Widzisz różnicę? 2-3sesje po 20-30min max vs 4-6x 60+minut Skupiłem [...]
[...] roślinnego i zwierzęcego sa mieszanka kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i jednonasyconych oraz kwasu linolenic. Generalnie tluszcze zwierzęce jak masło, smalec, łój zawierają ok 40-60% tłuszczów nasyconych i sa stale, oleje roślinne z klimatu śródziemnomorskiego zawierają głownie kwasy wielonasycone i sa płynne w [...]
[...] strony potrzebujemy bardzo niewiele dobrych NNKT (szczególnie LA i ALA). Wystarczy około 3 do 4 gramów dziennie (nie mylić z innymi tłuszczami, np. nasyconymi, typu masło, smalec, których potrzebujemy znacznie więcej – stosownie do naszej aktywności ruchowej). Z podobnych doniesień wzięła się moda na suplementowanie (dodawanie do diety) [...]
[...] występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu [...]
[...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]
[...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]
[...] Czy zatem do zdrowego odżywiania potrzebna nam oliwa,egzotyczne owoce i warzywa? Zapewne nie zaszkodzą, ale z powodzeniem mogą je zastąpić...np. ziemniaki, pietruszka i smalec Warto mieć na uwadze, że polska kuchnia, nie jest w żadnym razie gorsza od śródziemnomorskiej(a już na pewno smaczniejsza) i stanowi pełnowartościowe źródło [...]
[...] Powyższe zjawisko tłumaczy, dlaczego np. olej sojowy, czy lniany tłoczony na zimno, psuje się ( jełczeje) 100-krotnie szybciej, niż przechowywany w tych samych warunkach smalec. Wracając do wodoronadtlenków, trzeba powiedzieć, że są to związki wyjątkowo nietrwałe, konsekwencją ich rozkładu, przypadku jełczenia są [...]
[...] pierwszych zaliczamy tłuszcze pochodzenia roślinnego; oleje, tłuszcze sojowe, itp. oraz tłuszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięsa, śmietana, masło, smalec, itp. Podczas budowania masy mięśniowej można sobie pozwolić na dodatek tłuszczu w ilości ok.1g na kg masy. 1g tłuszczów = ok. 9 kcal. WODA: Jest najważniejszym [...]
[...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] jak alkohol, benzyna czy chloroform. Tłuszcze możemy podzielić na: -widoczne (wydzielone lub dodane) - należą do nich produkty spożywcze nazywane tłuszczami np. masło, smalec, margaryna, oleje roślinne -niewidoczne (nie wydzielone) - są naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych np. mięsa, ryb, mleka, przetworów mlecznych [...]