Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
Kapsaicyna występuje choćby w papryczce chili. Znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie i suplementacji sportowej, gdyż może być nie tylko spożywana, ale też podawana na skórę. Zmniejsza to lub eliminuje przenoszenie bodźców bólowych. Dowody kliniczne potwierdzają rolę kapsaicyny jako środka przeciw otyłości. Zarówno podawanie środka [...]
Gdy „wejdziesz na Instagrama” i poszukasz osób mogących pochwalić się muskularną, ale szczupłą sylwetką o niskiej zawartości tkanki tłuszczowej i spytasz ich, jaką dietę stosują, spora ilość z nich odpowie: dietę niskowęglowodanową. Rozważ celowe dni/posiłki ze zwiększoną ilością węglowodanów Być może wystarczy Ci jeden większy posiłek z dużą [...]
Eksperyment naukowy Dwudziestu pięciu graczy w wieku poniżej 20 lat zostało losowo przydzielonych do dwóch grup: suplementowanej kreatyną i placebo. Podawano kreatynę w dawce 0,3 g na kg masy ciała (~24 g dziennie dla mającego 80 kg mężczyzny) lub tabletki z placebo przez 7 dni. Przed i po 7 dniach suplementacji zawodnicy wykonali dwa kolejne [...]
Cynk jest pierwiastkiem śladowym pełniącym wiele ważnych funkcji w ustroju. Uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest niezbędny dla utrzymania zdrowia skóry, ponieważ uczestniczy w regeneracji naskórka. Ponadto moduluje odpowiedź immunologiczną ustroju. Posiada też inne, liczne działania na ustrój człowieka. Cynk a hormony [...]
Sen to proces wspólny dla całego królestwa zwierząt, od muszki owocówki, przez ryby a skończywszy na ssakach. Bezsenność ma ogromny wpływ na fizjologię człowieka i jest powszechnie kojarzona z zaburzeniami metabolicznymi (otyłość i cukrzyca), chorobami układu krążenia (nadciśnienie) oraz zaburzeniami psychicznymi (lęk i depresja). Co więcej, [...]
Johimbina (ang. yohimbine) jest nieselektywnym antagonistą receptorów alfa-adrenergicznych. Posiada największe powinowactwo do receptorów alfa-2 w porównaniu do alfa-1. Wpływa to na zwiększenie wyrzutu noradrenaliny. Ze względu na swoją aktywność i wpływ na alfa receptory powinien być to środek do ostatniego szlifu, wykazujący skuteczność w [...]
Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]
Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]
Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
Kiedy w 2004 roku popularny związek chemiczny efedryna został uznany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, jako niedozwolony składnik suplementów diety, z analogicznych powodu również u nas nie można jej stosować, producenci suplementów starali się za pomocą innych związków wspomóc wysiłek osoby odchudzającej. Naukowcy z Hiszpanii w [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]
Wegańska, wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]