[...] w węglowowany, uwielbiam pieczywo (zarówno białe i jak i ciemne), drożdżówki, ciasta, wszelkiej maści pierogi, naleśniki, makarony... Uwielbiam też nabiał - serki, jogurty, sery żółte, pleśniowe, mleko - zawsze było tego w mojej diecie bardzo dużo... Z moich dotychczasowych obliczeń (oczywiście znowu "na oko"...) wynika, że zjadałam [...]
Monti zawsze podkreśla, żeby jeść dużo białka tzn nawet około 2 g/kg wagi. Ja w tym momencie mam mały problem bo w książce później jest napisane, żeby nie przesadzać z nabiałem bo sie "rośnie" od tego czyli ser biały nie da sie jeść dużo. Sery żółte i pleśniowe wiadomo- w granicach rozsądku czyli tym nie da sie białka [...]
[...] na łapie. W sumie do zarzygania prawie Wyżyłem się, samopoczucie na plus, wracam do nauki Dieta Chita nie było, nic nie liczę wsuwam intuicyjnie. Cola zero i pleśniowe sery w ramach deseru. Po za tym karkowa, kurak szpinak i whey. Dobre żarcie Jutro piątek to psycha w końcu odsapnie. Dzisiaj w nocy miałem piękny sen że to noc z soboty na [...]
[...] samo mięso i smalec. Kawa ze śmietaną 38-40% na dobry początek dnia a.potem.jeszcze 2-3 czasem, tłusty irlandzki cheddar, mascarpone, orzechy, migdały, tłusta mozzarella, sery niebieskie, inne pleśniowe typu brie, camembert, no i w końcu mięsa. Dużo jaj i masła. Smalec tylko z pieczonej samemu kaczki używany do smażenia np omletu, jaj ogólnie, [...]
Pojadłabym takich rodzimych tamtejszych serów. Pleśniowe i śmierdzielki najlepsze - mniam :) będąc na wakacjach w Szwajcarii sery to była podstawa - jaka pyszna jak sobie wspomnę :)
@BodyLine: dzięki za rady. co do żywienia - czy wykluczone są takie produkty jak sery żółte i pleśniowe? co z indeksem glikemicznym - czy należy go brać pod uwagę przy komponowaniu diety? które orzechy najlepsze? czy olej rzepakowy i arachidowy też można brać pod uwagę? @jogger: ok, czyli lepiej zostać na białkach i warzywach. ale czy dłuższy [...]
mozarella, ta nienajgorsza jakosciowo ma bardzo fajny, deliaktny, mleczny smak, choc zottowska np smakuje jak zelatyna, kompletny syf dla mnie. ser stosunkowo łątwostrawny wiec zalecany, ale możesz stosować też twarogi, sery dojrzewające, ziarniste, pleśniowe, turecki peyniri, czy nawet fete, wszystko zalezy od zapotrzebowania, czestotliwosci...
Z bf tragedii nie ma. Na chwilę obecną nie mam jak zmierzyć, ale po powrocie do Polski obliczę %. Jeśli chodzi o sery to szczerze żółty również jadam, ale pleśniowe jestem w stanie konsumować w sporych ilościach :P Jak mam rozumieć "nie szaleć z owocami"? 1 dziennie? 2 dziennie?
Można trochę tego, trochę tego, tzn. i węgli i tłuszczy... Dopóki dasz radę zwiększać węgle i je przejeść, to możesz podnosić jedno i drugie, później kiedy węgli będzie dużo - sam tłuszcz, bo jest objętościowo mniejszy. W dni z chudszym mięsem można wrzucać dodatkowo różne rzeczy - np. masło, zrobić jakiś sos na śmietanie, oleje - nie trzeba [...]
Jak robisz ser? sama? żółty czy biały? Różne sery robię, nawet pleśniowe mi się zdarzało. Teraz trochę nie mam warunków więc robię najprościej coś jak Koryciński. Z orzechami włoskimi %-)
sery w sklepach to rzeczywiście nie do końca serowe, tak samo jak i wędliny, ale jak się raz na jakiś czas kupi te droższe, jakieś długodojrzewające, pleśniowe (jak kto lubi) z dobrego źródła to czemu nie :-) byle nie za dużo bo zawsze to nabiał. wszystko z umiarem
[...] dziennie. Ale żadne „0%” czy warianty odtłuszczone, „lekkie”, topione czy Bóg jeszcze wie jakie przemysłowe cuda. Twaróg półtłusty, sery żółte i pleśniowe, mleko najlepiej prosto od krowy, niepasteryzowane. Mleczne produkty fermentowane: maślanka, kefir, jogurt (ten na ostatnim miejscu, bo w PL jogurtów [...]
[...] problemem jest zly bilans tluszczy a ty taki masz, brak ci omega 3, powinienes przynajmniej lyzke oleju z lnu lub dwie zmielonego siemienia dziennie zjadac - dlaczego? zolte sery sa w porzadku, plesniowe itd, kwestai ich jakosci, ktora w Polsce nie jest za najlepsza, ale to inna sprawa - Byle nie UHT, reszta zgodnie z bilansem A moze w koncu [...]
[...] jeść zdrowo (zero słodkich napojów, gazowanych, smażonych rzeczy, fastfoodów, słodyczy), ale i też ograniczać wiele rzeczy (masło, orzechów prawie nie jadłam, mleko, nabiał, sery żółte, pleśniowe, pieczywo) Do tego wypijałam średnio 2 kubki kawy rozpuszczalnej bez mleka, herbatę. Wydaje mi się, że całe życie jadłam za mało, w ciągu dnia w pracy [...]
Mięso wieprzowe jest lepsze od wołowego. Wieprzowina ma bardziej zbliżona profil aminokwasowy do tego z ludzkich mięśni. Sery jak najbardziej są wskazane - te bez dziur, np gouda. Pleśniowe też mogą być. Nabiału sie nie bój. Tłuszcz mleczny ma mase prozdrowotnych działań. Czym więcej wapnia w diecie tym lepsze efekty. Panuj tylko nad węglami a [...]
[...] tylko to co napisałaś, w drugim włączyłam niewielką ilość owoców i warzywa strączkowe. Kiedy mogę włączyć: - ziemniaki - twarogi, serki wiejskie, ser feta, mozarella itp? - sery żółte, smażone, pleśniowe - kefiry, jogurty, maślanki, śmietana itp - serki homogenizowane - owoce typu banany - kasze, ryże - makarony - pieczywo(razowe) - przyprawy [...]