W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna Spermidyna to związek z grupy poliamin. Poliaminy syntetyzowane są przez komórki naszego [...]
[...] g kwasów tłuszczowych nasyconych) 0 g węglowodanów 1,6 g soli Plusy: produkt jest coraz bardziej dostępny, w smaku właściwie nie da się wyczuć różnicy jeśli chodzi o zwykłe sery, które laktozę zawierają, bardzo delikatny, ładnie pachnie, na kanapkę z pomidorem wkomponuje się idealnie, a jako dodatek do jajecznicy jest równie ciekawy. Zawiera [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
[...] uszkodzonych tkanek. Jak i jakie białko w diecie? • Unikaj produktów konserwowanych. • Zapomnij o tłustym mięsie, wędlinach i serach topionych. • Niewskazane są sery pleśniowe. • Jedz ryby - przynajmniej raz - dwa razy w tygodniu. • Drób jest znakomitym źródłem protein. • Jeśli mięso czerwone - to bez tłuszczu. • Białko roślinne [...]
[...] wielu warzyw, owoców, orzechów, nasion, zbóż, ryb a niekiedy nawet jajek oraz mięsa pisze się i mówi bardzo dużo, o tyle o serach próżno szukać takich wzmianek. Tymczasem sery, a zwłaszcza te pleśniowe stanowić mogą wartościowy element diety. Dostarczają związki korzystnie wpływające na nasze zdrowie i chroniące przed rozwojem niektórych [...]
[...] r.ż) Co lubisz jeść na śniadanie: owsianka, jajka + owoce Co lubisz jeść na obiad: mięso/ryba, makaron/ryż/kasza, warzywa Co jako przekąskę: chleb razowy, warzywa, nabiał, sery pleśniowe! Co jako deser: owoce/słodycze (od kilku miesięcy sporadycznie), sery pleśniowe ;-D Ograniczenia żywieniowe: brak Stan zdrowia: czy regularnie miesiączkujesz: [...]
[...] tofu, ale jeżeli nie możemy się obejść bez nabiału zalecane są produkty obojętne, a wiec jogurt i kefir ( 3 x tyg. po 150g), mozarella i ser feta (4 x tyg. po 60g), mleko i sery kozie (4 x w tyg. po 60 g) i jaja (3 tygodniowo). Całkowicie należy wyeliminować sery pleśniowe, masło, maślankę, sery żółte, , parmezan, mleko krowie, twarożek i lody. [...]
[...] wodoru, indole, skatole oraz metanetiol. Powstają one szczególnie dotkliwie w wyniku fermentacji bakteryjnej między innymi takich produktów jak warzywa strączkowe, jaja, sery pleśniowe, niektóre ryby (np. śledź, sardynka w oleju i pomidorach), słodycze. Należy szczególnie unikać kabaczków, piwa i serów. Ale w przeciwwadze mogą pomóc także [...]
[...] trawienne ) + odpowiednia dieta, tak by w jednym posiłku nie było dużo tłuszczu czy produktów drażniących typu głęboko smażonych produktów, słodyczy, dużej ilości soli, sery pleśniowe, produkty strączkowe etc. Produkty na jakich będę chciał oprzeć dietę: Białko: drób, ryby ( w szczególności łosoś, dorsz, tuńczyk ),krewetki, chuda wołowina, [...]
[...] 2 tygodnie; ograniczamy spożycie węglowodanów do 20 g na dzień. Posiłki komponujemy mając następujące produkty do wyboru: wszystkie rodzaje mięs, ryb, owoców morza, jaja, sery pleśniowe, tłuszcze roślinne. Rezygnujemy natomiast z : pieczywa, owoców, produktów zbożowych, warzyw bogatych w skrobię (ziemniaków), chudego nabiału i kofeiny. [...]
Witam , jak w temacie. Zapotrzebowanie 2800 + 1200 kcal extra ( low carb ) Tluszcze : Oliwa z oliwek, orzechy wloskie, migdaly, awokado, jajka, maslo orzechowe. sery plesniowe czasami zolte. Wegle glownie z owocow, choc czasami makaron z pesto i trzymam + - 150 g. Bialko glownie z nabialu sery typu twarog, mleko bez lactosy, kurczak, wieprzowe, [...]