[...] serów jest białko stanowiące ponad 20% masy serów. Przemiany białka w procesie dojrzewania serów nadają serom dodatkowe walory smakowe i dietetyczne. Poza białkiem sery zawierają tłuszcz, sole mineralne i wodę. W pokarmie spożywanym przez człowieka mleko i otrzymane z niego produkty pokrywają 50% zapotrzebowania na białko i 40% [...]
Cześć. Moje pytanie brzmi czy są to produkty które można jeść codziennie po ok 100 gram. Maja zdrowe tłuszcze, białko no i dużo wapnia. Jednego dnia oscypek, kolejnego parmezan innego mozzarella. Czy może to być stały element diety?
[...] twarogu 5 g nasion chia 10 g pistacji Pieprz ewentualnie ulubione zioła Jak wykonać: W misce łączymy ser feta i twaróg - ja to robię widelcem, dobrze rozcierając oba sery. Do masy dodaję nasiona chia, przyprawy i ponownie ucieram przez chwilę. Mokrymi rękoma formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Pistacje mielę w młynku do kawy i [...]
[...] roku życia. Podsumowanie Suplementacja cynku może przynieść określone korzyści, jeśli podaż z pokarmu jest niewystarczająca. Źródłami są: mak, ziarno sezamu, pestki dyni, sery podpuszczkowe, owies, pszenica, wołowina, krewetki. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
[...] (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne (mastocyty). Jak się okazało w późniejszych badaniach, [...]
[...] ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W procesach tych tyrozyna jest bowiem przemieniana do tyraminy, która po spożyciu prowadzi do aktywacji współczulnego układu nerwowego, co [...]
[...] pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Śladowe ilości fluoru występują naturalnie w niektórych pokarmach, które codziennie spożywasz, takich jak ryby, produkty zbożowe albo sery podpuszczkowe. Jest on również dodawany do wody pitnej i produktów do higieny jamy ustnej. Najlepsze działanie fluoru jest wtedy, gdy jest on nakładany bezpośrednio na [...]
Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]
[...] gdyby promowali tylko ser, a na straty spisali masło. Moim zdaniem nie należy przesadzać z podażą tłuszczów nasyconych, niezależnie czy jest to śmietana, smalec, masło czy sery. Jednak z innych badań płyną podobne wnioski. 164 osoby z co najmniej 2 czynnikami zespołu metabolicznego zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup interwencyjnych: ser [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
[...] warzyw i owoców. Wiele osób błędnie myśli, że w menu wegan znajdziemy jedynie sałatki. W sklepach do wyboru mamy mnóstwo gotowych produktów, takich jak kiełbaski roślinne, sery bez mleka, wędliny bez mięsa czy jogurty i desery na bazie roślinnego mleka. Wystarczy przejść się po alejkach sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w lodówce i czy dany produkt kładziemy na odpowiedniej półce. Jeśli mrozimy, starajmy się [...]
[...] światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska [...]
[...] sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna Spermidyna to związek z grupy poliamin. Poliaminy syntetyzowane są przez komórki naszego [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] np. na portalu aukcyjnym sprzedawcy, który oferuje kilogramowe paczki tych produktów (często są one korzystniejsze cenowo). Zrób samodzielnie pasty kanapkowe — żółte sery i dobre jakościowo wędliny są coraz droższe. Możesz raz na jakiś czas zrobić pastę np. jajeczną albo ze strączków. Wprowadź więcej strączków do diety — mięso, [...]
[...] niektórych produktów spożywczych. Jest to potencjalny wyzwalacz bólu głowy. Występuje w większych ilościach w sfermentowanej żywności i żywności dojrzałej, obejmujące m.in. sery, szczególnie te dojrzewające (np. Cheddar i Parmezan). Jak rozpoznać, że dany produkt to Twój wyzwalacz bólu? Pomocne jest tutaj prowadzenie dziennika bólów głowy, [...]