SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sery

  • SERY WYRABIANE Z MLEKA KOZIEGO I OWCZEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] serów jest białko stanowiące ponad 20% masy serów. Przemiany białka w procesie dojrzewania serów nadają serom dodatkowe walory smakowe i dietetyczne. Poza białkiem sery zawierają tłuszcz, sole mineralne i wodę. W pokarmie spożywanym przez człowieka mleko i otrzymane z niego produkty pokrywają 50% zapotrzebowania na białko i 40% [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-06-24 11:22:04 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Oscypki i inne sery na diecie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Cześć. Moje pytanie brzmi czy są to produkty które można jeść codziennie po ok 100 gram. Maja zdrowe tłuszcze, białko no i dużo wapnia. Jednego dnia oscypek, kolejnego parmezan innego mozzarella. Czy może to być stały element diety?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1233 Data: 2020-06-05 19:23:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Serowe kulki mocy

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] twarogu 5 g nasion chia 10 g pistacji Pieprz ewentualnie ulubione zioła Jak wykonać: W misce łączymy ser feta i twaróg - ja to robię widelcem, dobrze rozcierając oba sery. Do masy dodaję nasiona chia, przyprawy i ponownie ucieram przez chwilę. Mokrymi rękoma formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Pistacje mielę w młynku do kawy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3994 Data: 2018-07-16 20:52:47
  • [...] roku życia. Podsumowanie Suplementacja cynku może przynieść określone korzyści, jeśli podaż z pokarmu jest niewystarczająca. Źródłami są: mak, ziarno sezamu, pestki dyni, sery podpuszczkowe, owies, pszenica, wołowina, krewetki. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1334 Data: 2021-11-29 22:07:02
  • Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10221 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne (mastocyty). Jak się okazało w późniejszych badaniach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2575 Data: 2019-11-30 08:59:18
  • [...] ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W procesach tych tyrozyna jest bowiem przemieniana do tyraminy, która po spożyciu prowadzi do aktywacji współczulnego układu nerwowego, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • [...] pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Śladowe ilości fluoru występują naturalnie w niektórych pokarmach, które codziennie spożywasz, takich jak ryby, produkty zbożowe albo sery podpuszczkowe. Jest on również dodawany do wody pitnej i produktów do higieny jamy ustnej. Najlepsze działanie fluoru jest wtedy, gdy jest on nakładany bezpośrednio na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2529 Data: 2022-11-16 09:17:05
  • Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3011 Data: 2021-05-24 07:07:28
  • [...] gdyby promowali tylko ser, a na straty spisali masło. Moim zdaniem nie należy przesadzać z podażą tłuszczów nasyconych, niezależnie czy jest to śmietana, smalec, masło czy sery. Jednak z innych badań płyną podobne wnioski. 164 osoby z co najmniej 2 czynnikami zespołu metabolicznego zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup interwencyjnych: ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 760 Data: 2022-12-04 10:09:26
  • Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4101 Data: 2020-05-01 13:01:19
  • [...] warzyw i owoców. Wiele osób błędnie myśli, że w menu wegan znajdziemy jedynie sałatki. W sklepach do wyboru mamy mnóstwo gotowych produktów, takich jak kiełbaski roślinne, sery bez mleka, wędliny bez mięsa czy jogurty i desery na bazie roślinnego mleka. Wystarczy przejść się po alejkach sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 893 Data: 2022-03-06 08:43:49
  • Czy na zdrowej żywności można przytyć?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3876 Data: 2017-07-12 09:19:47
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1233 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • [...] gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w lodówce i czy dany produkt kładziemy na odpowiedniej półce. Jeśli mrozimy, starajmy się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8983 Data: 2017-12-15 11:45:33
  • [...] światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1437 Data: 2021-12-27 10:00:53
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna Spermidyna to związek z grupy poliamin. Poliaminy syntetyzowane są przez komórki naszego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 880 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3672 Data: 2018-07-19 09:45:52
  • [...] np. na portalu aukcyjnym sprzedawcy, który oferuje kilogramowe paczki tych produktów (często są one korzystniejsze cenowo). Zrób samodzielnie pasty kanapkowe — żółte sery i dobre jakościowo wędliny są coraz droższe. Możesz raz na jakiś czas zrobić pastę np. jajeczną albo ze strączków. Wprowadź więcej strączków do diety — mięso, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 936 Data: 2022-11-08 09:53:59
  • [...] niektórych produktów spożywczych. Jest to potencjalny wyzwalacz bólu głowy. Występuje w większych ilościach w sfermentowanej żywności i żywności dojrzałej, obejmujące m.in. sery, szczególnie te dojrzewające (np. Cheddar i Parmezan). Jak rozpoznać, że dany produkt to Twój wyzwalacz bólu? Pomocne jest tutaj prowadzenie dziennika bólów głowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1392 Data: 2022-03-28 08:50:20