[...] kwasu z tej grupy, o wiele częściej są źródłem kwasów z grupy omega-6 (w nadmiarze prozapalnych). Wegetarianie, a ryzyko śmierci Śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz chorób układu krążenia i naczyń mózgowych jest znacznie niższa u wegetarian niż w populacjach wszystkożernych. W porównaniu z wszystkożercami częstość występowania [...]
Kali Muscle w niedawno opublikowanym filmie przedstawia swoje spojrzenie na sterydy i ich wpływ na jego zdrowie i karierę jako kulturysty. W ubiegłym roku miał atak serca i powiedział, że było to spowodowane zatkaniem lewej tętnicy. Doszedł do pełni sił, ale nie ukrywa, że jest zaniepokojony tym, ilu kulturystów ostatnio umiera. Wspomniał o swoim [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] i zdiagnozowano autoimmunologiczną chorobę wątroby, co oznaczało, że jej ciało nie wchłaniało tłuszczu i składników odżywczych. Miesiąc później miała również operację serca. "Teraz jestem o wiele bardziej szczęśliwa. Przeszłam przez najgorsze piekło i jest to najtrudniejsza praca fizyczna i psychiczna, jaką wykonałem, ale teraz znowu żyję [...]
[...] wzrasta po polekowym uszkodzeniu wątroby (sterydy anaboliczno-androgenne), wzrasta w cholestazie (sterydy anaboliczno-androgenne), wzrasta przy żółtaczce, zawale serca, zapaleniu i/lub raku trzustki, wzrasta przy zakażeniu mononukleozą (EBV; Wirus Epsteina-Barr). Jak widać, stężenie GGTP może rosnąć np. po biegu długodystansowym. Z [...]
[...] Metaanaliza wielu badań wykazała, że sterole roślinne mogą obniżać poziom cholesterolu LDL o 5% do 15%. Nie jest to dużo, ale wystarczająco, żeby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Analiza wykazała, że obniżenie poziomu cholesterolu LDL było największe, gdy badani spożywali sterole w tłustych pokarmach, takich jak majonez, sos sałatkowy i jogurt, [...]
[...] Co się dzieje, gdy jest za mało magnezu? Relacje z innymi minerałami Niedobór magnezu może powodować wiele zaburzeń metabolicznych, sercowo-naczyniowych (zaburzenia rytmu serca) i nerwowo-mięśniowych. Spotyka się hipokalcemię (spadek stężenia wapnia), na dodatek oporną na suplementację wapniem! Da się ją zwalczyć dopiero po uzupełnieniu [...]
[...] tym kraju 607 tys. zgonów (co odpowiada 20% wszystkich zgonów), będąc ich najczęstszą przyczyną u kobiet i mężczyzn. Choroba wieńcowa polega na ograniczeniu dopływu krwi do serca, z czym wiąże się niewystarczająca ilość tlenu i składników odżywczych. Powszechnie nazywa się ją miażdżycą. Z kolei zawał serca polega na pęknięciu niestabilnej [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
[...] się do 180, a do tego czujemy się na treningu ospali lub ociężali, ciężko nam pracować mocniej, to ewidentne znaki, że najwyższy czas odpocząć. Oczywiście na czynność serca i pomiar tętna ma wpływ wiele czynników. Z pewnością samo tętno nie jest pewną diagnozą przetrenowania. Jest jednak potwierdzeniem, że ciało jest pod wpływem stresu lub [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] pomagają zaspokoić apetyt na słodycze. Skórki i miąższ jabłek zawierają również polifenole, rodzaj przeciwutleniaczy, które, jak wykazano, zmniejszają ryzyko udarów i chorób serca. Istnieje pięć razy więcej polifenoli w skórze jabłka niż w pozostałej części jabłka. Dlatego warto zjadać je w całości! Pamiętaj jednak by zawsze dokładnie umyć jabłko [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
[...] również wiele innych zalet. Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Nadciśnienie jest odpowiedzialne za co najmniej 45% zgonów z powodu chorób serca i 51% zgonów z powodu udaru mózgu (Światowa Organizacja Zdrowia, 2008). Dlatego cytrulina powinna być elementem stałej suplementacji sportowców, a szczególnie tych [...]
Wszystkie leki, zarówno te na receptę, jak i bez recepty, mają jakieś skutki uboczne. Czy wiesz, że niektóre tabletki, które zażywasz każdego dnia, mogą utrudnić Ci wykonywanie treningów? Niektóre leki mogą sprawić, że Twoje treningi są trudniejsze i zwiększą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak odwodnienie. W dzisiejszym artykule [...]
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]
[...] w Portugalii w wieku zaledwie 16 lat. Rok później została najmłodszą w historii IFBB Bikini Pro i stała ramię w ramię z niektórymi z najbardziej rozpoznawalnych nazwisk w fitness. Jej historia pokazuje nam, że tak naprawdę nie ma niczego, czego nie można osiągnąć jeśli ma się odpowiednie nastawienie i włoży się dużo serca w coś, co się kocha.
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]