[...] bilansie spożytych makroskładników. Co więcej, istnieją rośliny, które stanowią źródło pełnowartościowego białka o kompletnym aminogramie – są nimi m.in. komosa ryżowa i amarantus. Jak widać, pełne białko roślinne produkty spożywcze jak najbardziej mogą zawierać. Ponieważ komosa ryżowa i amarantus zawierają wszystkie aminokwasy [...]
[...] sprzyja kancerogenezie, cukrzycy i innym niekorzystnym zmianom w ustroju (oraz długofalowo skraca życie). Jakie są źródła węglowodanów? Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron (mają one mniej korzystny [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] Jeżeli sądzisz, że podobne odżywki są zbędne i szkodliwe to ... przestań jeść węglowodany. Klasyczny posiłek stereotypowego kulturysty to właśnie węglowodany + białko (np. ryż i kurczak). Czy gainer jest bezwartościowy? Jeżeli masz duży problem z nabieraniem masy mięśniowej, czy w ogóle ze wzrostem masy ciała – gainer może być idealnym [...]
[...] odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko kompletne. Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto [...]
[...] stworzyć kremowy, bogaty w białko wegański dressing do sałatek. Jedz węglowodany wysokobiałkowe Wiele powszechnie spożywanych węglowodanów, takich jak biały makaron i biały ryż, mają stosunkowo niską zawartość białka. Na przykład woreczek białego ryżu dostarcza zaledwie 7 g białka, podczas gdy komosa ryżowa zawiera go dwa razy więcej w tej samej [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] całej diety. Jednak, zwłaszcza w okolicy treningu, dostarczenie węglowodanów może stanowić pewien problem. Nie pójdziesz przecież ćwiczyć 20 min po zjedzeniu torebki ryżu z kurczakiem. W przypadku wypicia szejka zawierającego 70 g węglowodanów z odżywki wysokowęglowodanowej wraz z 30 g. białka z odżywki wysokobiałkowej nie stanowi to [...]
[...] ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do [...]
[...] drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, [...]
[...] czy ikrę oraz wszelkiego rodzaju skorupiaki. Ryż, który zostaje użyty do sushi, jest krótkoziarnisty, o słodkim smaku, by całość idealnie się komponowała. Do gotującego się ryżu dodaje się octu, po czym czeka się, aż ryż ostygnie. Gdy ryż ostyga, można zabierać się za zawijanie specjałów w nori, a jest to trawa morska, którą pozyskuje się z [...]
[...] Nie można stawiać znaku równości pomiędzy jedzeniem protein, tłuszczów czy węglowodanów, gdyż nie są one tym samym. Pod względem oddziaływania na człowieka różnią się nawet ryż brązowy i biały, a co dopiero np. wołowina, ryż i warzywa. Utuczyć może każda znaczna nadwyżka energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych [...]
[...] mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym wypadku będzie gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta [...]
[...] składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, [...]