[...] chora” Komentarz: nikt nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), chyba że ktoś mieszka w Afryce czy na Nowej Gwinei. Podawanie jodu może zaostrzać przebieg rozmaitych chorób tarczycy, a szczególnie [...]
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
[...] miał w tym swój udział. Więc w suplementacji pewnie dojdzie niacyna w dużych dawkach, zwiększę omegę 3, do tego w dni LC (2x w tyg) gdzie jest więcej fatu postaram się jeść ryby + tłuszcze ze źródeł takich jak chociażby awokado, orzechy, len, oliwa etc. Dojdzie też arjuna - ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy + to jeden z niewielu [...]
[...] odjąć kalorii i zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
Do budowy masy mięśniowej czystej jakości najlepsze są produkty z pełną lub jak największa pulą aminokwasów, tj. jajka, mięso, ryby, kamosa ryżowa. Oczywiście jest tego więcej, ale to co komu przypasuje zależy od osoby. Do tego węglowodany o odpowiednim IG i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Dobrze, jeśli 1/3 tłuszczu jest pochodzenia [...]
[...] wieku zaleca się sięgać po potrawy o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. To najłatwiej jest osiągnąć wykorzystując w jadłospisach mięsa i podroby, ryby i owoce morza, jaja, nabiał, ziarna, orzechy i nasiona, a także owoce i warzywa. Wyjątkiem są m.in. oleje roślinne, które cechują się wysoką gęstością energetyczną, [...]
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
[...] 2. Dorada grillowana ze szpinakiem i ziemniakami + popróbowane przystawki (tabbouleh, baba ghanoush i hummus) + lampka wina W sobotę wychodne i przepyszna kolacja. Uwielbiam ryby z grilla, a ta zdecydowanie była najlepsza jaką jadłam od wakacji w Chorwacji lat temu, gdzie ryby były boskie :-) /SFD/2021/7/28/ed136c61fb414dfb9766de1f0ecfdd3e.jpg [...]
Cześć! Najlepiej byłoby to obliczyć korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Jednak jeżeli zaobserwowałaś, że przy 2200kcal waga stoi, to masz dwa wyjścia: - zrobić tygodniową lub dwu tygodniową przerwę od diety i wejść na tak zwane zero kaloryczne, Twój organizm wtedy trochę odpocznie i się zregeneruje, a następnie wejść znów na [...]
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
Cześć! Dalej powinieneś redukować, poziom tkanki tłuszczowej jest jeszcze daleko od takiego, który pozwoli Ci optymalnie rozpocząć budowanie tkanki mięśniowej. Obecnie wygląda jakbyś miał około 18% tkanki tłuszczowej, ale najlepiej jakbyś użył kaliperów, które pozwolą Ci to lepiej ocenić ze względu na fakt, że tkankę tłuszczową masz nie tylko na [...]
[...] na co zaimenić zwykłą szynke/ser do kanapek? Macie może jakieś linki do przepisów, lub sami podacie, jak upiec swoje mięso by je móc kroić. Albo cokolwiek inne pomysły. 2. Co sądzicie o łososiach w plastrach tych w paczkach np z biedronki? Jak ono sie ma do normalnej ryby, jest mocno nawalona chemią? Czekam na pomysły i z góry dzięki ;)
[...] przecież nie powstanie samo. Gdyby tak było, to w pewnym sensie mielibyśmy jakieś rozwiązanie na biedę i głód na świecie. Patelnia i ciepło nie przekazuje energii do mięsa, ryby, czy jakichkolwiek innych produktów. Wliczać w bilans kaloryczny należy jednak tłuszcze, które używamy do smażenia. Swoją drogą polecam poczytać na temat tego w jaki [...]
[...] wymagających długiego pieczenia, czy smażenia w wysokiej temperaturze. Do szczególnie wartościowych z punktu widzenia zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej [...]
[...] weganizm. Mamy zatem osoby, które dopuszczają sporadyczne spożywanie ryb (a nawet i mięsa) - są to semiwegetarianie. Pewna grupa wegetarian spożywa produkty roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny oraz produkty pochodzenia mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać również jajka. Przy [...]
[...] się zaleceń. W jaki celu przed treningiem jesz jabłko? Około 2 godziny przed treningiem pełnowartościowy posiłek i posiłek po treningu, a nie jabłko przed. Dni są dość słabo urozmaicone. W zasadzie że źródłem białka tylko pierś i szybka z piersi plus serek wiejski i skyr. Wybór masz duży. Wieprzowina, wołowina, ryby, jajka, strączki, itp.
[...] nie buduje bezpośrednio naszych mięśni, dlatego zalicza się ją do aminokwasów nieproteinogennych. Beta-alaninę możemy także zjadać, a do najlepszych jej źródeł zalicza się ryby, mięso kurczaka i indyka oraz wołowinę, możemy też suplementować ją w postaci gotowych preparatów. W odróżnieniu od większości innych suplementów celem stosowania [...]
[...] nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób (sercowo-naczyniowych, kancerogeneza itd.) Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA): ryby, suplementy, orzechy włoskie kwas dokozaheksaenowy (DHA): ryby, suplementy kwas α-linolenowy: zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków [...]
[...] Co jeszcze mogę zrobić, by chronić swoje zdrowie? Gdyby ktoś chciał zwiększyć efekt zmiany źródeł węglowodanów w diecie, to dowiedziono, że kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby, suplementy diety omega-3, niektóre rodzaje orzechów, olej rzepakowy, olej lniany) zmniejszają wytwarzanie cytokin prozapalnych, w tym interleukiny (IL)-6, IL-1β i [...]