[...] i łagodzenie stanów depresyjnych, co może istotnie poprawiać samopoczucie. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. Serotonina ma działanie hamujące [...]
[...] 4 Losos 1002 5 Pstrag 1002 6 Sledz baltycki 586 Jak widac najwiecej tych kwasow posiadaja wegorz, tunczyk i pstrag teczowy. Podane zawartosci pochodza z surowej ryby. Nalezy pamietac iz w miare obrobki termicznej ilosc kwasow tluszczowych ulega zmniejszeniu i tak np. gdy ugotujemy sledzia EPA spada do 250 z 413, a gdy upieczemy [...]
[...] raczej sosów pomidorowych lub rozpuszczonych odtłuszczonych serów. - Lekkie, beztłuszczowe dodatki są lepsze od majonezu. - Chude czerwone mięso, kurczak bez skóry oraz ryby są dobrym przykładem na niskotłuszczowe i bogate w białka jedzenie. - Ogranicz jedzenie smażonych potraw i słodyczy. Wegetarianie Dobrze zaplanowana dieta, która nie [...]
[...] smalcu i masła. Wystarczająca ilość tłuszczu zwierzęcego dostarczana jest bowiem z produktami mięsnymi i mlecznymi. Ważną pozycję w jadłospisie sportowca powinny stanowić ryby, które dostarczają nie tylko wartościowego białka, ale i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których udział w ogólnej puli energii powinien wynosić ok. 2%. Białko - [...]
[...] liściaste np. szpinak - minutę. W ten sposób można przygotowywać również warzywa mrożone. Warzywa będą "al dente": zachowają barwę, smak, kształt i wartość odżywczą. Z kolei ryby przyrządzane na parze przez około 10 min, zachowają "dobre" tłuszcze i witaminy. Do wody użytej do parowania można dodać mieszankę ziół, imbir, sok z cytryny, co [...]
witam, postanowiłem napisać post o zawartości poszczególnych składników btw w niektórych rybach i w ich 'przetworach' wszystkie dane dotyczą 100g poszczegolnych rybek RYBY ŚWIERZE: -Dorsz: białko 17,7g tłuszcz 0,7 węglowodany 0 -Flądra:b 16,5 t1,8 w0 -Plastuga:b17,1 t1,9 w0 -Halibut:b20,1 t1,9 w0 -Karp b18 t4,2 w0 -Łosoś b19.9 t13,6 w0 [...]
[...] wybrać?? Dieta:Nie będe pisał dokładnie każdego dnia i dokładnych posiłków napisze tylko ogólny zarys. Produkty.Jajka,piersi,steki,wołowe,jogurty,maślanki,twarogi,ryby,oliwa,tran,kujawski(do smazenia),ryż,kasz,chleb razowy,ziemniaki,,brokuły i ogólnie zielenina wszelkiego rodzaju. 90x24x1.2+300=2900 0.7g tłuszczy 2g białka 4,4 wegli [...]
[...] wybrać?? Dieta:Nie będe pisał dokładnie każdego dnia i dokładnych posiłków napisze tylko ogólny zarys. Produkty.Jajka,piersi,steki,wołowe,jogurty,maślanki,twarogi,ryby,oliwa,tran,kujawski(do smazenia),ryż,kasz,chleb razowy,ziemniaki,,brokuły i ogólnie zielenina wszelkiego rodzaju. 90x24x1.2+300=2900 0.7g tłuszczy 2g białka 4,4 wegli [...]
[...] organiźmie) oraz uaktywnia przemiane glikogenu w energię. jej zapotrzebowanie wzrasta wraz ze wzrostem spozycia białka. Źródło: ziarna pszenicy, kukurydzy, mieso, wątroba i ryby. Zapotrzebowanie dobowe: 2 - 5 mg Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w tworzeniu DNA i odpowiedzialna jest za rozwój komórek oraz w produkcji czerwonych [...]
[...] Polędwica sopocka 100g Jabłko Banan Komplet witamin 1 tabl. W sumie: ok. B-25g , WW-52g , T-10g Posiłek 3: 13:30 100g ryżu lub makaronu 100g piersi z kurczaka lub filet z ryby lub cielęcina lub schabowy surówka + 1 łyżka oliwy z oliwek W sumie: ok. B-28g , WW-78g , T(?) 16:00 TRENING Bezpośrednio po treningu 50g Glukozy z woda Posiłek 4: [...]
[...] rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty smażone na głębokim tłuszczu - frytki, pączki, faworki, oraz wszystkie potrawy panierowane - zwłaszcza ryby.) Smażenie z reguły prowadzi do zwiększenia zawartości tłuszczu, obniżenia zawartości wody w produkcie, a tym samym do znacznego zwiększenia [...]
[...] zawodów kulturystów. Ale z drugiej strony sód ułatwia magazynowanie glikogenu i wchłanianie aminokwasów, a także zwiększa wrażliwość mięśni na działanie insuliny. 3. Jedz ryby. Tłuste ryby - jak np. łosoś - dostarczają tzw. Omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie [...]
[...] zaleca się dietę o obniżonej kaloryczności -zmniejszenie udziału tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych, głównie NNKT z rodziny omega - 3 (wiesiołek lekarski, ryby morskie np.: dorsz, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste) -całkowita eliminacja słodyczy, alkoholu, pieczywa cukierniczego oraz wszelkich produktów bogatych w [...]
[...] zawodów kulturystów. Ale z drugiej strony sód ułatwia magazynowanie glikogenu i wchłanianie aminokwasów, a także zwiększa wrażliwość mięśni na działanie insuliny. 3. Jedz ryby. Tłuste ryby - jak np. łosoś - dostarczają tzw. Omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie [...]