Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, ekstrakt z korzenia lukrecji został przebadany pod kątem jego ochronnego działania przeciwko niektórym typom raka. Ekstrakt z lukrecji i jego związki są powiązane ze spowolnieniem lub zapobieganiem wzrostowi komórek w raka skóry, piersi, jelita grubego i prostaty. Temat jednak [...]
[...] lub chemioterapii często nie dostarczają wystarczającej ilości protein, ze względu na nudności i brak apetytu. Białko serwatkowe to doskonały wybór dla osób chorych na raka, ponieważ jest lekkostrawne i bardzo łagodne dla układu pokarmowego. Na dodatek wyniki badań sugerują, iż białka serwatkowe, peptydy oraz inne składniki serwatki mogą [...]
[...] DDT, insektycyd polichlorowy (bischlorofenylowy). Do tej samej grupy należy lindan, o którym zespoły punkowe śpiewały, że „gdy będziesz go za często stosował, to dostaniesz raka”. DDT wycofano z użytkowania (w większości krajów) w latach 70. XX wieku. O ironio, okazało się, że DDT jest niesamowicie trwały, znajdowano go w glebie po 8-12 latach [...]
[...] bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą obejmować utratę apetytu i masy ciała, bóle brzucha, niestrawność, zgagę, nudności, wymioty czy uczucie pełności po spożyciu niewielkiej ilości jedzenia. Co [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
[...] Dodatkowy wydatek kilkuset kilokalorii to nadal za mało, by sobie pofolgować. Kończy się to przybieraniem centymetrów w pasie, zwiększoną insulinoopornością, ryzykiem raka, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, zwiększonym stanem zapalnym, obciążeniem i degeneracją komponenty aparatu ruchu, jaką stanowią stawy (szczególnie skokowy, [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Witaminy A, C i E stanowią jedne z najbardziej znanych egzogennych związków o charakterze antyoksydantów w ustroju człowieka. Są owiane wieloma mitami np. o leczeniu raka czy „wszystkich chorób” przez witaminę C. Co naprawdę daje witamina C? W rzeczywistości witamina C wykazuje pozytywny wpływ na ustrój człowieka, uznaje się ją wręcz za niezbędną [...]
[...] Karczochy i ostropest — sylimarynę, która chroni przed niektórymi rodzajami chorób wątroby, w tym przed stłuszczeniem wątroby, a nawet obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Inne pokarmy roślinne, które są szczególnie bogate w różnego rodzaju flawonoidy, to czarna i zielona herbata, czerwone wino, ciemna czekolada, pietruszka, kawa, [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] osoba spędza większość czasu przed biurkiem, a czasu na prowadzenie aktywności fizycznej jest bardzo mało. Po czwarte: większość ludzi sięga po alkohol (powoduje, chociażby raka i choroby sercowo-naczyniowe), a tajemnicą poliszynela jest występujące w Polsce przyzwolenie na picie alkoholu przez osoby mające mniej niż 15 lat. Rodzice często nie [...]
Nosząc na co dzień kilka nadprogramowych kilogramów, możesz mieć wrażenie, że ich utrata nie będzie miała większego wpływu na twoje zdrowie. Jednak nowe badanie z Washington University School of Medicine pokazuje zupełnie co innego. Według tego badania nawet niewielka utrata masy ciała może przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Ćwiczenia [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]