Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] Maritę. Na wyjątkowo gustownie zaprojektowanych opakowaniach produktów widnieje motyw róży, która kojarzy się z Deynn. Oprócz pięknego opakowania, gdzie widać damską rękę, produkty mają także fantastyczny skład. Są to najwyższej jakości suplementy, które poza poprawą formy, będą miały także udział w poprawie urody. Wyjątkowe białka WHEYROSE w [...]
Po zakończonej redukcji powinienem szybko podbić kalorie, czy wolno? Temat dość kontrowersyjny i faktycznie, co spytamy dietetyka, możemy uzyskać inną odpowiedź. Dlatego, zastanówmy się, skąd biorą się dwie szkoły na wyprowadzanie po redukcji. Ze względu na to, że przez pierwsze tygodnie najprawdopodobniej będzie wykorzystywany ciągle deficyt [...]
[...] wyobrażają sobie potrawy bez sosu sojowego, a nie chcą spożywać takiej dużej ilości soli, istnieje wariant LIGHT. Zawiera on do 43% (czasem nawet do 50%) mniej soli niż inne produkty. Na 100 g sosu przypada 9,1 g soli, a różnica w smaku jest niewielka. Ponadto jeszcze raz wspomnę, że warto czytać etykiety i wybrać produkt z jak najmniejszą liczbą [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]
Poranek bez kubka gorącej kawy? Dla niektórych osób jest to niewyobrażalne. A co, jeśli tej kawie towarzyszy ból głowy? Okazuje się, że kofeina może być jego wyzwalaczem. Z jednej strony pomaga początkowo rozszerzyć naczynia krwionośne, dając energetycznego kopa, ale wraz z upływem czasu, kiedy jej zasoby się wyczerpują, może powodować efekt [...]
[...] serca, udary, cukrzycę, nowotwory i otyłość, niż osoby jedzące mięso." Podczas przygotowań do zawodów Barny spożywa około 4500 kalorii dziennie. Codziennie kupuje świeże produkty, gotuje, waży i przyrządza posiłki. Co zawiera jego dieta? Ryż, soczewicę, ciecierzycę, nasiona, fasolę, świeże owoce i warzywa z lokalnego ekologicznego i wolnego [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] przekonań, a także problemów zdrowotnych (i oczywiście walorów smakowych) powinniśmy wybrać takie mleko, które najbardziej nam odpowiada. Przeczytaj także: Czy mleko i produkty mleczne powodują raka? Które mleko roślinne jest najbardziej ekologiczne? Czy wapń z mleka krowiego jest lepszy niż ze wzbogaconego mleka roślinnego? Źródła: [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
[...] które z suplementacją sportową nie ma nic wspólnego. Podsumowanie Suplementacja sportowa jest przeznaczona dla osób trenujących, niezależnie od płci. Nawet produkty takie jak boostery testosteronu nie powinny być szkodliwe dla kobiet, gdyż nie wykazują one tak znacznej siły biologicznej, aby ingerencja w poziom hormonów była [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] natomiast inny aminokwas, cysteinę. To właśnie w nią zamienia się spożyta (w formie suplementu) N-acetylocysteina. Do najlepszych źródeł pokarmowych cysteiny zaliczamy produkty lubiane przez osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona [...]
[...] które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór może zaburzyć te procesy i przyczynić się do stanów depresyjnych. Jak uzupełnić dietę? Spożywaj produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Pamiętaj też, że niektóre leki mogą zmniejszać wchłanianie magnezu. Jesz za dużo cukru i [...]
[...] Pierwsze, na co zwraca się tutaj uwagę, to podaż pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Otóż rośliny nie są tak bogate w białko ogółem oraz w aminokwasy niezbędne, jak produkty roślinne. Dostarczają mniej aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, które aktywują syntezę białek mięśniowych i stymulują regenerację, a także nie zawierają w [...]
[...] jest tyrozyna, to melanina. Jest to barwnik, który kształtuje kolor skóry, tęczówek oraz włosów. Jakie są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty [...]
Chociaż kannabidiol (CBD), czyli główny związek biologicznie czynny w konopiach włóknistych, najczęściej stosowany jest do łagodzenia lęku, depresji czy bólu, to część osób sięga po niego również w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego, poprawy stanu skóry, zwalczania uzależnień, czy polepszania jakości życia seksualnego. Wiele potencjalnych [...]