Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 g natka pietruszki - ponad 190 mg na 100 g amarantus - prawie 190 mg wapnia na 100 g orzechy laskowe - ponad 180 mg wapnia na 100 g czosnek - około 180 mg na 100 g jarmuż - ponad 150 mg na 100 g rukola - zawiera około 150 mg na 100 g suszone morele - ponad [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] niektórych jarzynach, a w szczególności w planktonie i rybach morskich. Do roślinnych źródeł -3 WNKT należą niektóre rośliny strączkowe, np. soja i fasola, a także orzechy i siemię lniane. Inne rośliny zawierające te związki to warzywa, a wśród nich pory i portulaka. Kwas linolowy podobnie jak linolenowy muszą być dostarczone z [...]
[...] skrobi (ryż, chleb, ziemniaki itp.) wymagają do trawienia substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) trawione są najskuteczniej przez kwasy - kwas chlorowodorowy i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą [...]
[...] szczelnie przykryć wieczkiem. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Przyjmować po 2 łyżeczki od herbaty 3 razy dziennie przed jedzeniem przez l miesiąc. Niedojrzałe orzechy włoskie (zerwane przed 7 czerwca) rozdrobnić i zalać wrzątkiem w proporcji 10 g orzechów na szklankę wrzątku, wlać do emaliowanego czajnika, zakryć pokrywką, zaparzać [...]
[...] jest on ważnym pierwiastkiem. Jednakże pozyskanie go z diety może być jeszcze bardziej problematyczne, gdyz do najbogatszych źródeł magnezu należą nieprzetworzone ziarna i orzechy. Ale nie poddawajmy się, bo magnez może działać ergogennie. Np. podawanie asparaginianu magnezu przez 14 dni (365mg dziennie) zmniejsza ilość kortyzolu, "hormonu [...]
[...] Dodatkowe korzyści, będzie pochodzić z podjęciem kofaktorów. Najważniejszym z kofaktorów jest selen. Można dostać się na samą ilość selenu jako dodatek przez jedzenie 2 orzechy brazylijskie dziennie. Każda nakrętka ma 100 mcg selenu i 200 mcg jest zalecane” ================ „NAC – The Good and the Bad N-acetyl cysteine is the stable form of [...]
[...] czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych(...) W naszym ciele nie ma [...]
Witam,znalazłem kila ciekawych informacji o zakwaszeniu organizmu wiele osób pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy ,że może mieć zakwaszony organizm, więc zachęcam do przeczytania. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i [...]
[...] nic innego), krewetki (jak się trafi jakaś dobra okazja) węgle: ryż, kasza gryczana, jęczmienna, razowiec, suszone owoce i owoce (ale raczej na śniadanie) tłuszcze: migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, awokado, oliwa z oliwek (choć to raczej w domu, na "mieście" wolę orzechy - są poręczniejsze), a w przyszłości chciałbym olej kokosowy Od czasu [...]
Nasze ciało pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla [...]