SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

oliwa z oliwek do smażenia

  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26279 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15957 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] negatywnie wpłynąć na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28572 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3023 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] 64.44 g, olej kukurydziany 56.46 g, olej z zarodków pszenicy 54.2 g, olej sezamowy 41.3 g, olej sojowy 41.28 g, olej arachidowy 27.72 g, olej rzepakowy 22.16 g, oliwa z oliwek 9.78 g, olej palmowy 6.27 g, smalec 6.02 g, olej kokosowy 1.72 g, masło 0.88 g. Zawartość kwasu linolenowego (w 100 g): olej rzepakowy 8.16 g, olej sojowy 6.79 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6283 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6670 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w maśle) jednonienasyconym tłuszczem może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Oliwa wykazuje również właściwości termogeniczne. Udowodniono to, w badaniu naukowym pokazując, że oliwa bardziej nasila termogenezę po posiłku niż śmietana. Oliwa z oliwek stanowić może cenny składnik diety nie tylko ze względu na swój prozdrowotny potencjał, ale także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10677 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] omega-3. Olej słonecznikowy zawiera znikome ilości kwasów omega-3, a bardzo dużo tych z grupy omega-6. Dużo lepiej wygląda sytuacja w przypadku oleju rzepakowego. Z kolei oliwa z oliwek składa się w największej ilości z kwasów omega-9. Potrafi zawierać nawet 73.3 g kwasów z grupy omega-9 (MUFA, kwas oleinowy) w 100 g produktu (olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2565 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym rozwiązaniem będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5101 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Dieta dla kierowcy, jak zdrowo jeść w trasie i podroży?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 615 Data: 2023-12-08 09:39:47
  • [...] się” komórek raka okrężnicy, a także związków fenolowych, obniżających stres oksydacyjny w komórkach i ograniczających uszkodzenia DNA. Podsumowując Wydaje się, iż oliwa z oliwek ma nie tylko potencjał przeciwcukrzycowy, antymiażdżycowy i przeciwzapalny, ale może mieć też wpływ na łagodzenie objawów np. wrzodziejącego zapalenia jelita [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2763 Data: 2022-10-17 06:51:08
  • Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6500 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Na czym smażyć? Najlepsze oleje w sprayu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera sporo kalorii. Jeden gram tłuszczu to 9 kilokalorii, jedna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5383 Data: 2018-12-20 09:39:22
  • Oliwa z oliwek zapobiega cukrzycy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68.97 g, 13.5 g kwasów nasyconych (kwas palmitynowy); inne źródła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1377 Data: 2019-03-27 08:51:40
  • Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 752 Data: 2022-06-07 17:39:37
  • [...] obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych.  Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 653 Data: 2023-03-17 11:55:02
  • [...] tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy.  Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1390 Data: 2021-08-04 18:28:07
  • Witam, W mojej diecie wypijam 4razy dziennie olej lniany po łyżce czyli jakieś 10-12ml, 3x do posiłków i 1 raz na noc z twarogiem. Czasem smażę kurczola albo rybkę na oliwie z oliwek ( daję dość sporo, tak koło pół łyżki więc pewnie koło 5-6ml ) czy wtedy mam mniej pić lnianego ? Dieta przykładowa z miesiaca temu. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1517 Data: 2011-10-26 18:58:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • oliwa z oliwek do gotowania i smażenia ?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] także do smażenia i gotowania ? "Oliwa z oliwek nadaje się do wszystkich potraw i do każdego sposobu ich przygotowywania. Jednakże znane jest przekonanie zgodnie z którym oliwa nie nadaje się do smażenia. W Grecji zawsze smażono na oliwie nie używając i nie znając różnych olejów roślinnych, które pojawiły się na greckim rynku stosunkowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4819 Data: 2010-05-15 20:09:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)