[...] szczególności makaron sojowy, soczewicę, groch, fasole, warzywa zielone itp. 6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy, rzepakowy 6. spożywanie raczej ryb tłustych niż mięsa (z wyjątkiem drobiu, chudej wołowiny i cielęciny) 7. unikać [...]
[...] ale bez chlebka, ale możemy z surówką lub sałatką warzywną 5. Rezygnujemy ze złych tłuszczy np. masła, olei rafinowanych, smalcu, margaryny, 6. stosujemy tłuszcze dobre np. oliwa z oliwek, tłuszcz z gęsi, kaczki, olej słonecznikowy, z orzecha włoskiego, rzepakowy, z pestek winogron, 7. Węglowodany z pkt. 2 gotujemy bardzo krótko,(najlepiej na [...]
[...] ulegają bardzo niekorzystnym przemianom. Dlatego spośród olejów roslinnych najbardziej przydatne w kuchni są te które zawierają głównie jednonienasycony kwas oleinowy, np. oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy otrzymywany z genetycznie modyfikowanych roślin, tzw. olej slonecznikowy wysokooleinowy. Normalny olej słonecznikowy nie nadaje się do [...]
Każdy z tych olejów nalezy rozpatrywać po innym kątem: 1. W oleju lnianym dominującym kwasem tłuszczowym jest kwas linolenowy (30-60%) - kwas z rodziny omega-3 - wykazujacy korzystne właściwości prozdrowotne. Kwas ten nasila syntezę EPA i DHA - kwasów tłuszczowych omega-3 o bardzo korzystnym wpływie na stan zdrowia (w kwasy EPA i DHA obfitują [...]
[...] temu diabetolodzy uważali, że takich osób jest u nas półtora miliona. Piramida uczonych z Harvarda pozwala na swobodę w jedzeniu tłuszczów nienasyconych (ich źródłem są np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy), natomiast ryż traktuje podobnie jak ciasteczka, czyli dopuszcza jedynie w niewielkich ilościach. W nowej diecie chodzi jednak o coś więcej [...]
polecam wlaczyc do diety wodorosty (np. spirulina 65% bardzo dobrego bialka, zelazo, cynk, B12, B1, B2, betakaroten), awokado (wysokotluszczowy owoc), a poza oliwa z oliwek takze olej rzepakowy (dobra zawartosc i stosunek omega3 i omega6), a takze olej MCT... jezeli twoja dieta wegetarianska dopuszcza jajka, to je takze trzeba polubic :) ale [...]
[...] zakrzepowym krwi i rozwojowi miażdżycy. Eskimosi i Japończycy zamieszkujący wybrzeża morskie, prawie nie chorują na te choroby. Bardzo wysokie właściwości odżywcze ma oliwa z oliwek, która posiada niewiele NNKT ale zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (77%), działających ochronnie na układ sercowo–naczyniowy. Jest [...]
[...] trochę wody na patelnię i pozostawiają resztę wody w pobliżu żeby w razie potrzeby natychmiast schłodzić zbyt wysoką temperaturę. Olej dodają dopiero później. Oczywiście oliwa z oliwek nadaje się również do sałatek. Naturalnie oliwa z oliwek jest wyciskana na zimno i jest jednoznacznie najlepszym olejem, podczas gdy oleje najniższej klasy [...]
[...] barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów jadalnych. Otrzymywana jest z owoców drzew oliwnych. Do celów spożywczych oliwa wytłaczana jest z miąższu, do celów technicznych z nasion. Czysta oliwa mętnieje w temperaturze 10°C, a w temperaturze 0°C krzepnie. Oliwa taka może być przechowywana [...]
[...] barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów jadalnych. Otrzymywana jest z owoców drzew oliwnych. Do celów spożywczych oliwa wytłaczana jest z miąższu, do celów technicznych z nasion. Czysta oliwa mętnieje w temperaturze 10°C, a w temperaturze 0°C krzepnie. Oliwa taka może być [...]
[...] barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów jadalnych. Otrzymywana jest z owoców drzew oliwnych. Do celów spożywczych oliwa wytłaczana jest z miąższu, do celów technicznych z nasion. Czysta oliwa mętnieje w temperaturze 10°C, a w temperaturze 0°C krzepnie. Oliwa taka może być przechowywana [...]
[...] Tłuszcze różnią się między sobą także zawartością przeciwutleniaczy takich jak tokoferole, karotenoidy i różne związki rozpuszczalne w tłuszczach. W olejach surowych, jak oliwa z oliwek, lub w olejach nisko rafinowanych liczne przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach chronią nie-nasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość przeciwutleniaczy w [...]
dodaj z 20-30g zdrowych tluszczy - z ryby, albo olej roslinny (lniany, rzepakowy), oliwa z oliwek do kolacji: zjedz cale jajko zamiast tych dwoch bialek - po co kombinowac, pare g tluszczu Ci nie zaszkodzi, a nawet pomoze a puszka tunczyka to jakas malutka... ile jest masa ryby? bo ja mam takie po 130g i to daje ~32g bialka wiec jakos malo Ci [...]
Tak wszyscy proszą o tę dietę, a przecież można ją tu przedstawić, co czynię : Produkt: Kalorie: Białko (g) : Węglowodany (g): Tłuszcz (g): Ser biały chudy(5) 155 30g 5g 0g Oliwa z oliwek(1) 45 0g 0g 5g Płatki owsiane(7) 406 14g 70g 7g Razem: 606 44g 75g 12g 150g sera białego chudego i 100 g płatków owsianych na wodzie i łyszka od herbaty [...]
w dietach tutaj zawartych zawsze występuje oliwa z oliwek, czy argumentujecie jej obecność? wyższość nad innymi olejami? poniżej podaję zawartość tłuszczów nienasyconych w wybranych olejach: olej rzepakowy 100g tłuszcze, w tym 88,3 nienasyconych olej słonecznikowy 100g tłuszczy, w tym 84,5 nienasyconych oliwa z oliwek 99,6g tłuszczy, w tym 80,7 [...]