[...] i insulinooporność. W cytowanym eksperymencie stosowano dietę wysokotłuszczową, ale dostarczającą głównie tłuszczów nasyconych (masło, śmietana, smalec, sery), niektóre oleje (olej palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Część z wymienionych źródeł [...]
Proces starzenia się dotyczy każdego z nas. Nie uciekniemy od tego, ale możemy mieć wpływ na jego tempo. Jednym z czynników, na który jesteśmy narażeni przez całe nasze życie, jest stres oksydacyjny. Jest to zjawisko, podczas którego wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei uszkadzają inne zdrowe tkanki i komórki. Może to prowadzić do wielu [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] błon komórkowych. Kolejną przewagą oleju z kryla jest składnik zawierający karotenoid. Mowa o astaksantynie. Ma ona działanie antyoksydacyjne i wydłuża jego trwałość, gdyż oleje wielonienasycone nie są stabilne i z czasem mogą wytwarzać wolne rodniki. Jedną z obaw związanych z jedzeniem tłustych ryb lub przyjmowaniem oleju z ryb jest możliwość [...]
[...] W sytuacji takiej warto bazować na jak najmniej przetworzonych źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, szczególnie kobiet, zapyta w takiej sytuacji: „co ze słodyczami, [...]
[...] witaminowych, W tym kilka rodzajów witaminy D3 z różnymi dodatkami. Na pewno każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie: krople, kapsułki z tłuszczem, tabletki twarde, oleje, trany, a nawet cukierki i gumy do żucia. Możemy kupić również witaminę D3 z dodatkiem witaminy K2, kwasów omega 3 albo wapnia w zależności od naszych potrzeb. [...]
[...] Istotna jest również ilość kalorii, a wiadomo, że na diecie roślinnej jest to trudniejsze. Warto zatem dodawać produkty o większej kaloryczności, czyli dobrej jakości oleje roślinne, orzechy, pestki. Nie zapominaj, że dieta wegetariańska lub wegańska może być niezdrowa i to nawet bardziej, niż dieta wszystkożerna lub mięsożerna. Niektórzy [...]
[...] produkty pochodzenia roślinnego o większym „ciężarze kalorycznym” Dieta roślinna to nie tylko korzonki, liście i niskokaloryczne owoce, ale także orzechy, nasiona, awokado, oleje roślinne i wszelkie produkty przemysłu spożywczego będące pochodną tych ostatnich pokarmów. Mam tutaj na myśli np. masło orzechowe, masło migdałowe, etc. Nie musisz [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]
[...] Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie obecne były warzywa, owoce, mięso, jaja, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne. Unikaj nadmiaru cukru, sztucznych dodatków do żywności i alkoholu. Jeśli cierpisz na migreny mimo to, zwróć uwagę na produkty bogate w histaminę i tyraminę – [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
[...] większość białek roślinnych jest dość chuda. Tłuszcz zapewnia sytość i pozwala lepiej przyswajać niektóre składniki odżywcze. Z jakich tłuszczy roślinnych warto korzystać? oleje: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej z awokado orzechy: orzeszki ziemne, migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy laskowe, orzechy makadamia, masła [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]