[...] zmniejszenie całkowitej śmiertelności i występowania incydentów sercowo-naczyniowych (tj. zawału mięśnia sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy [...]
Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]
[...] składniki pokarmowe, jak kwas linolowy, ale również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – K2, D3 i A. Siła blokowania kronawirusa układała się tutaj w następującej kolejności: pierwsze miejsce – witamina K2, drugie miejsce – witamina A, trzecie miejsce – witamina D3. Przy czym witamina K2 okazała się molekułą o potencjalnie [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] dieta dostarczająca dużo tłuszczu nas zabija, tak? Nie! Dieta wysokotłuszczowa składała się z 300 g smalcu, 310 g skrobi kukurydzianej, 200 g kazeiny, 80 g celulozy, 50 g oleju sojowego, 20 g witamin i 40 g minerałów na każdy kilogram pożywienia. Ciężko oczekiwać, żeby dieta składająca się ze smalcu, skrobi i kazeiny oblanej olejem sojowym [...]
[...] temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają jedynie producenci? Z drugiej jednak strony, ze względu na wysoki proces przetworzenia dużo bogatszym w [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
[...] w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób korzysta z niego w celu nawilżenia skóry. Czy może on pomóc również w walce z cellulitem? Bezpieczeństwo i zagrożenia związane z olejem kokosowym Jeśli jesteś uczulony na kokos, możesz być również uczulony na jego olej. Pamiętaj, aby zawsze wykonać test na niewielkiej powierzchni skóry, aby sprawdzić, [...]
[...] mg żelaza 32 mg magnezu 113 mg fosforu 356 mg potasu 20 mg sodu 1,1 mg cyku Ciasto z malinami z mąką kokosową Składniki: 6 jajek klasy „M” 65 g mąki kokosowej około 55 g oleju kokosowego (wcześniej roztopionego) 250 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 50 g miodu około 2 łyżeczek proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego) [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani potraw wytrawnych zapewne częściej sięgać będą po wersje [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] w tym 0 g cukrów i 100g polioli 0 g białka 0 g tłuszczów 1,5 g błonnika Ciasto dyniowe z lukrem z ksylitolu Składniki: 170 g mąki jaglanej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g oleju kokosowego 2 jaja „L” 100 g ksylitolu 200 g obranej wcześniej dyni 1,5 g proszku do pieczenia cynamon i kardamon 40 g cukru pudru z ksylitolu (ksylitol [...]
[...] diety, warto zakupić sprawdzone odżywki od dobrego producenta, takie jak odżywki białkowe, którymi uzupełniamy naszą dietę. Trening zmienia tłuszcz w mięśnie Jest to kolejny mit od lat rozpowszechniany przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o fizjologii. Trening ma mnóstwo walorów, to fakt. Faktem również jest to, że czy to trening [...]
[...] że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne korzyści w kwestii profilaktyki chorób takich jak rak okrężnicy. Jednym z takich produktów jest olej z oliwek. Oprócz konsumpcji oliwy badacze wzięli pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych. Po przeanalizowaniu wszystkich danych okazało się, że [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] wspomnieć, że stosowanie farmakologii powodującej zmiany hormonalne w organizmie, także może wpływać na zmiany skórne, w tym na występowanie rozstępów. Uzupełnij dietę Kolejny bardzo ważny czynnik to Twoja dieta. Zauważono, że osoby z tendencjami do rozstępów posiadają niedobory cynku, kolagenu, witaminy C, D i E. Warto uzupełnić dietę [...]
[...] tych słodkich jak np. owsianki, omlety, jogurty z dodatkami, jak i wytrawnych sałatek, dań mięsnych itp. Dobrą opcją są również naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru i olejów. Przyprawy Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz cayenne, [...]