Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
[...] C są: papryka, cytrusy, acerola, jarmuż, brukselka. Należy jednak pamiętać, że jest to związek dość nietrwały na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że długotrwała obróbka termiczna wyjaławia produkty żywnościowe z tej witaminy. W suplementach diety witamina C występuje głównie jako kwas askorbinowy. Warto dodatkowo wybierać produkt, [...]
Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
To chyba jeden z największych mitów u kuchni. Uczono nas, aby każdy produkt przed przyrządzaniem posiłku umyć. Dotyczy to owoców, warzyw oraz mięsa. Okazuje się, że mycie mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
[...] w orzechach czy olejach roślinnych. Czynnikami ograniczającymi poziom konsumpcji ryb, zwłaszcza tłustych i dziko żyjących, są m.in. ceny, czy ich smak i zapach. Co więcej, obróbka termiczna (głównie długotrwałe smażenie) może obniżać ilość kwasów omega-3, które „dotrą” do komórek. Wyżej wymienione względy często prowadzą do konkluzji, że dla [...]
W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw. Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] dzień, bez zmuszania się do tego, czy też ustawiania przypomnień. Przy szacowaniu swojego średniego dziennego poziomu spożycia kwasu askorbinowego należy uwzględnić to, że obróbka kulinarna (krojenie, obieranie), a zwłaszcza termiczna (gotowanie, pieczenie) i logistyka związana z przechowywaniem (przygotowywanie potraw na dwa dni) mogą [...]
Szukalem na guglach i nic, na forum tez nie, wiec sie pytam tu i mam nadzieje ze ktos mi odpowie. jak wiadomo produkty poddane obrobce termicznej traca troche swoich własciwosci, pikus jesli sa to straty minimalne a co innego jesli straty siegaja kilkudziesiecu % według tej strony: http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/ (niestety dzis nie dziala nie [...]
Witam. 1. Czy istnieje jakaś tabelka czy np wymieniony jest sklad ilość aminokwasów w różnych źródłach białka ? Znalazłem np że Jajo ma 43% EAA, wołowina, kurczak 41%, twaróg 39%, mleko ponad 43% itp itp. http://potreningu.pl/articles/572/ktore-zrodlo-bialka-dostarcza-najwiecej-niezbednych-aminokwasow A mi chodzi o konkretnie wymienione ile mg [...]
Od razu sorry ze tutaj a nie w odzywianiu- ale to raczej nie dietetyczne pytanie tylko czysta biochemia.... Wiec jak to jest ? Czy podczas obrobki termicznej (smazenie, gotowanie itp.) bialko zawarte w pokarmie ulega jakims negatywnym (z naszego punktu widzenia ) przemianom ? Jakas denaturyzacja czy cos ? Czy jezeli np. jem usmazony kotlet z [...]
Hej wszystkim. Mam pytanie - jak to jest ze zmianą ilości białka czy węglowodanów w produkcie po obrobce termicznej. Czy wynika ona ze zmiany gramatury związanej z obróbką (puszczanie wody przez mięso, nasiąkanie wodą przez ryż itd), czy tez proces obróbki cieplnej w jakiś sposób redukuje makro (np. niszczy białko czy co tam). Tzn. jeśli surowa [...]
Cześc. Pytanie takie moze bardziej do technologow zywienia. Wiele przepisow np na serniki zawiera w skladzie odzywke bialkową/ Czy dlugotrwala ekspozycja na temperature bardzo wysoką nue powoduje przemian w bialkach obnizajac ich strawnosc./wchlanianie czyli ostatecznie sumaryczna ilosc bialka spozytego ? ja np czasem lubie rozrobić WPC w [...]
[...] makaronu ze 150g mozzarrelli + papryka pepperoni i około 100g arrabiaty/passaty pomidorowej, całość do piekarnika. Smakowało zaj**iście, ale mam wątpliwości jak wpływa taka obróbka termiczna (tj. około 10 minut w temperaturze 200 stopni) na mozzarellę i wydzielanie się tłuszczów trans (+ewentualny wpływ na wartości odżywcze)? Jeszcze raz [...]