1. Czy istnieje jakaś tabelka czy np wymieniony jest sklad ilość aminokwasów w różnych źródłach białka ?
Znalazłem np że Jajo ma 43% EAA, wołowina, kurczak 41%, twaróg 39%, mleko ponad 43% itp itp.
http://potreningu.pl/articles/572/ktore-zrodlo-bialka-dostarcza-najwiecej-niezbednych-aminokwasow
A mi chodzi o konkretnie wymienione ile mg jest. bo takie dane że np 41% eaa ( 8 aminokwasów) dużo mi nie mówi.
2. Ostatnio zacząłem dużo piec w piekarniku czy to na słodko czy na słono ale chodzi o "fit" potrawy jak np pasztet z wątróbki/kurczaka, placki z białej fasoli itp. I nie zgadza mi się kcal.
Np produkt XYZ ma 10g t, 20g b, 2g w na 100g. czyli ma 178kcal a producent tego produktu podaje na opakowaniu że ten produkt ma 198kcal więc co daje te 30kcal jeszcze? W składzie niema soli, cukru, błonnika itp podejrzewanego. ( produkt w przykładzie wymyślony - ale spotkałem się z produktami które używam że tak jest podobnie, błąd druku raczej nie.)
I nie wygodnie mi porcjionować gotowe produkty bo np zrobię takie proste ciasto z 4 produktów. Które po wyliczeniu kcal z makroskładników jest niższe niż z dodania kcal produktów użytych ( wpisywanie w dzienniczek na potreningu) i wtedy nie wiem jak to liczyć bo jak wezmę porcję która licząc w jeden sposób ma 280kcal a licząc w inny sposób ma 200kcal to te 80kcal robi różnice w bilansie.
3. Makroskładniki i mikroelementów przy obróbce termicznej jak ich ilość spada czy w ogóle spada jak np jajka gotujemy 40 minut czy ich zawartość w makro i mikro się będzie różnić od tego gotowanego przez 8 minut. Sprawa się dotyczy też warzyw mięsa itp . np bigos podobno zło bo dużo kcal a mało wartości mikroelementów.