Na rynku suplementacji istnieje kilka kategorii suplementów diety, których zastosowanie zależne będzie od tego, jaki cel treningowy sobie obraliśmy. Przeważnie największym zainteresowaniem cieszą się suplementy o działaniu anabolicznym, takie jak kreatyna. Jednak tuż za nią plasuje się BCAA, które powszechnie wykorzystywane jest przez sportowców [...]
[...] powinniśmy korzystać przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego przetwory, w podroby, nabiał, ryby czy też jaja. Często spotykamy się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy [...]
[...] aminokwasów EAA, a więc będą dostarczały nam aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować. Będą to przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, co zapewni nam [...]
[...] W sumie one są wszędzie już. Ale tak jak pisałem, tu cały wic polega na tym, że lody robią przy Tobie na bazie czego chcesz. Czyli w Jej przypadku, gdzie jest uczulona na nabiał mogą zrobić je z mleka sojowego, a takich już nie kupisz raczej prawie nigdzie. No i sam gofr też z ciasta bez glutenu i laktozy. soir, no to grubo %-) Ja dzisiaj [...]
[...] wygląda mocno przeciętnie, Twoja dieta bazuje głównie na tanim WPC, twarogu i ryżu. Osobiście nie przejadłbym tego, masz szereg innych produktów do wyboru. Odtłuszczony nabiał jest wysoko przetworzony jak i pozbawiony wielu wartości odżywczych jakie oferuje tłuszcz mleczny. Nie wiem jak wygląda spożycie warzyw, gdyż nie wymieniłeś jakie m.in [...]
[...] osób aktywnych fizycznie, kiedy to zapotrzebowanie na te składniki wzrasta dość znacznie. Zdecydowanie nie ma najmniejszego sensu popularne w obecnych czasach eliminowanie nabiału z diety, w przypadku osób, które nie cierpią na choroby autoimmunologiczne, nietolerancję laktozy, czy alergię z tym związane. Produkty nabiałowe warte uwagi, to np.: [...]
Jak to jest z odżywką białkową? Czy odżywka białkowa to nabiał? Ostatnio słyszałam, że odżywki białkowej nie zaliczamy do nabiału i często osoby, które źle reagują na nabiał - dobrze się czują po odżywkach białkowych. Czy to prawda?
[...] że tak jest. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że ludzie, którzy zwyczajowo jedzą ser, piją tłuste mleko i spożywają tłusty nabiał, czyli produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe - nie są bardziej narażeni na śmierć z powodu zawału serca, wylewu czy innych chorób niż ci, którzy unikają takich [...]
[...] znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny zadbać o wysoki poziom białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po [...]
Tak, zwróciłam uwagę, jednak tkanka tłuszczowa nie potrzebuje "dokarmiania", na jej utrzymanie organizm nie wydatkuje dużej ilości energii. Plus taka ilość nabiału, i to serków wiejskich, a wiec nabiału bardzo przetworzonego - nie jest korzystna.A 150 g suszonej żurawiny, dosładzanej i olejowanej - to zdecydowanie błędna strategia żywieniowa [...]
[...] tez jest istotna, sucha pierś z razowym makaronem - może być trudna do skonsumowania. Mnie się wydaje, że Ty trochę takimi schematami dietetycznymi lecisz - że jak mięso to kura, jak nabiał, to odtłuszczony, jak kolacja to kanapki ;-). Można przygotować sobie pasujące smakowo posiłki, ze zdrowych produktów, tylko troche wprawy i chęci trzeba.
[...] sucha pierś z razowym makaronem - może być trudna do skonsumowania. Mnie się wydaje, że Ty trochę takimi schematami dietetycznymi lecisz - że jak mięso to kura, jak nabiał, to odtłuszczony, jak kolacja to kanapki ;-). Można przygotować sobie pasujące smakowo posiłki, ze zdrowych produktów, tylko troche wprawy i chęci trzeba. Raczej [...]
Nie, odtluszczony nabial jest zły, bo jest przetworzony. Tłuszczy nie nalezy się bać. Z nabiału najbardziej wartościowe są mozarella, sery dojrzewające i produkty fermentowane o jak najprostszym składzie - bez mleka w proszku, zagęstników i cukru. Skoro żona gotuje, to nie wiem czy prawidłowo szacujesz porcje, bo 100 g kurczaka i 50 g makaronu to [...]
różnie, stawiam jednak na superfoods, nie jem syfu typu pszenica i nabiał w zależności od okresu intensywności treningowej, poziomu tkanki tłuszczowej rotuje wszystkim
No dobra, ale tak naprawdę gama produktów spożywczych jest podobna, różni się sposobem przyrządzenia. Makaron, ziemniak, ryż, pieczywo Mięso, nabiał I przyrządzaj na 100 sposobów;)
Ja staram sie urozmaicac posilki. Oczywiscie miesko, nabial, sery, twarogi. Po treningu jakies musli z jogurtem (cwicze rano). Gotuje sam wiec i roznorodnosc miesa na talerzu codziennie inna. Cwicze co 2 dni i staram sie nie zapominac o bialku i rotacji weglami. Do tego jakies suple typu bialko czy BCAA:) Czasem jakies orzechy. Generalnie w mojej [...]
[...] jak wieprzowina czy wołowina, co przełoży się dodatkowo na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powodzeniem spożywajcie też jaja i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, jak i [...]
[...] ruch itp wiec zaobaczymy za kilka tygodni. Tylko co z tym kaszlem żony? Myślisz że przy zmianie stylu życia, odżywiania bezie mniej się dusić? Na pewno. Wykluczyłbym nabiał i produkty z pszenicy. Niezależnie od modelu żywienia (tłuszczowy/węglowodanowy/zbilansowany) trzon produktów tych zdrowych zawsze się sprawdza. Jest różnica czy zjesz [...]