SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej Kokosowy - unikać?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8366

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 32864 Napisanych postów 23015 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277710
CYTUJE slowo w slowo -----




Olej kokosowy jest zdrowy? Z tym mitem rozprawiła się ostatnio profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Wideo z jej wykładem wyświetliło w ciągu 1,5 miesiąca ponad 800 tys. osób. Według niej olej kokosowy to "czysta trucizna".

50-minutowy wykład w języku niemieckim hitem YouTube'a - brzmi nieprawdopodobnie. A jednak wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda zrobił niemałe zamieszanie w sieci.

Podczas wykładu pt. "Olej kokosowy i inne błędy żywieniowe" Michels wyraźnie podkreśliła, że olej kokosowy nie jest zdrowy. Produkt uznawany za superfood, już w zeszłym roku znalazł się pod lupą badaczy po tym, jak Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) zaktualizowało swoje wytyczne, radząc unikać tłuszczów nasyconych zawartych w oleju kokosowym.

"Olej kokosowy to czysta trucizna"
Michels poszła o krok dalej, nazywając olej kokosowy "czystą trucizną" i "jednym z najgorszych produktów, jakie można jeść".

Nie ma badań pokazujących istotne korzyści wynikające ze spożywania oleju koksowego. Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w przypadku masła czy smalcu.

Eksperci jako alternatywę zalecają oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, bo zawierają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Równie dobry dla organizmu jest olej lniany, bogaty w kwasy omega-3, choć nie może być stosowany do gotowania czy smażenia.

Michels wyraziła też opinie na temat innych superfoods, takich jak jagody acai, nasiona chia czy matcha. Nie określa ich jako szkodliwe, ale uważa je za nieskuteczne, ponieważ w większości przypadków składniki odżywcze, którymi kusi się ich konsumentów, znajdują się również w innych produktach, które są łatwiej dostępne, jak marchewka, wiśnie, czereśnie i morele. "Jesteśmy dobrze i wystarczająco zaopatrzeni" - stwierdziła.

Czy tłuszcze nasycone są naprawdę tak niezdrowe?
Większość naukowców zgadza się, że oliwa z oliwek czy olej lniany mogą być ważnymi elementami diety. Gdy w świecie naukowym nadal trwa debata, czy tłuszcze nasycone są sprawką szatana, niektórzy stwierdzają z pełnym przekonaniem, że tak jest.

Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że ludzie, którzy zwyczajowo jedzą ser, piją tłuste mleko i spożywają tłusty nabiał, czyli produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe - nie są bardziej narażeni na śmierć z powodu zawału serca, wylewu czy innych chorób niż ci, którzy unikają takich produktów.

Inne badania przeprowadzone na grupie 135 tys. osób w 18 krajach, opublikowane w "The Lancet", dowiodły, że spożywanie dużej ilości tłuszczu i małej ilości węglowodanów wiązało się z niższym o 23 proc. ryzykiem śmierci. A co nawet bardziej ekscytujące, nie jest istotne, czy spożywa się nasycone, czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zatem jaki jest werdykt w sprawie oleju kokosowego? Większość międzynarodowych wytycznych dotyczących żywienia zaleca umiarkowane spożywanie tłuszczów nasyconych. Jednak to dawka decyduje o truciźnie. Zatem jeśli masz słabość do oleju kokosowego, po prostu uważaj, żeby nie przesadzić.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
Jednak mimo wszystko według naukowych źródłem, maksymalna ilość tłuszczu nasyconego w diecie to powinno być 10 %.
Za to więcej powinniśmy dostarczyć NNKT, zarówno omega 6 jak i omega 3 czy 9.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 536 Napisanych postów 15855 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 256574
Prawdą jest, że łatwiej ludziom wtłoczyć do głowy dietę niskotłuszczową, bo tam jedzą sobie cukier (w różnej formie) i uważają tylko na ilość tłuszczów,
w diecie, gdzie tłuszczów jest więcej, trzeba mieć większe pojęcie.
Wszystkie osoby, które próbują "spuszczać łomot" tłuszczom nie rozumieją tak na prawdę o co w tym chodzi i z której strony to ugryźć by nie było monotonnie i niekorzystnie dla zdrowia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 69 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 522
Dokładnie! Olej kokosowy to sztucznie napędzony marketing! Oczywiście świetnie nadaje się na przykład do masażu, lub ma zastosowanie w kosmetyce:) Jeżeli już to lepiej użyć smalcu, a najlepiej gotować na parze .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Śmieszne. Zapomina się, że te złe i powodujące wszystko co złe KT nasycone to również kw. kaprylowy, czy laurynowy (w oleju kokosowym w ok. połowie nawet ten drugi) wykazujące szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Kwas masłowy - również nasycony pełni ważną rolę w funkcjonowaniu m.in. układu pokarmowego, często wykorzystywany w suplementacji.
W diecie jest miejsce i na kokosowy, i na smalec, i na oleje roślinne (które mimo wszystko w zrównoważonej diecie powinny być w przewadze). Traktowanie z automatu, jak w tym przypadku jakiegoś np. źródła tłuszczu jako czarne lub białe jest głupotą (chyba, że ktoś ma w tym interes ;) ).

To praktycznie tak jak bym napisał, że izomery trans NNKT są git, bo to w końcu NNKT


Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2018-08-21 20:31:39
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 32864 Napisanych postów 23015 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277710
A może jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase?? Zbyt duzy boom na kokosowe oleje - duża sprzedaż i może komuś to nie na rękę i ktoś zaczyna siać zamieszanie jak to już było wielokrotnie przerabiane z rożnymi produktami .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 180644
przeczytałem to i nie znalazłem żadnego powody dla którego olej kokosowy to trucizna tylko coś w stylu bo to tłuszcz nasycony więc jest trucizną... bez sensu
"Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w przypadku masła czy smalcu.
- Jakim trzeba być d****em żeby nie wiedzieć że temp krwi to 37 C a olej kokosowy jest płynny w temp 25 C więc tych ludzi by musieli trzymać w lodówce żeby im tłuszcz zmienił stan skupienia w tętnicach poza tym jest to wzdura że "nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe" tak samo można powiedzieć że "chodzenie po ulicy może powodować zgon" bo teoretycznie ktoś może cie przejechać na pasach albo napaść
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 536 Napisanych postów 15855 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 256574
Mateusz4949
przeczytałem to i nie znalazłem żadnego powody dla którego olej kokosowy to trucizna tylko coś w stylu bo to tłuszcz nasycony więc jest trucizną... bez sensu
"Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w przypadku masła czy smalcu.
- Jakim trzeba być d****em żeby nie wiedzieć że temp krwi to 37 C a olej kokosowy jest płynny w temp 25 C więc tych ludzi by musieli trzymać w lodówce żeby im tłuszcz zmienił stan skupienia w tętnicach poza tym jest to wzdura że "nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe" tak samo można powiedzieć że "chodzenie po ulicy może powodować zgon" bo teoretycznie ktoś może cie przejechać na pasach albo napaść


Pójdę dalej : nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do miażdżycy, bo się utleniają w wyniku przewożenia, przechowywania w sklepie i kupujemy olej już na wpół utleniony, który jest skupiskiem wolnych rodników i przyczynkiem stanów zapalnych. O, taka teoria!

W temacie tłuszczów jak się chce - można udowodnić wszystko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
Zawsze prawda leży po środku, olej kokosowy nie trucizna, ani też superfood. Można go stosować, ale są wg mnie lepsze źródła tłuszczy

Polecam
http://dietetykanienazarty.pl/olej-kokosowy-modna-droga-do-chorob/ 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6231 Napisanych postów 75800 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753507
Zgadza się. Wszystko zależne jest od ilości i proporcji kwasów tłuszczowych w diecie oraz jej reszty.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 781
Przyznam szczerze że od niedawna do smażenia używam oleju kokosowego "Oils Planet" (Dodał bym zdjęcie ale te jest na telefonie a te FORUM w wieku postępu technologicznego nie współpracuje z Tapatalkem) i mam takie zdjęcie z porównaniem tabelki makro w stosunku do oleju rzepakowego "Złote Łany". Zastanawia mnie to jak to jest że jest takie bum na ten olej kokosowy (mowa o youtuberach), skoro makro przemawia za olejem rzepakowym.
Zdjęcia zapożyczone z Internetu:




Zmieniony przez - Cynammon w dniu 2022-04-10 15:38:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6231 Napisanych postów 75800 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753507
Każdy olej będzie miał takie same ilości składników odżywczych, więc o jakim makro piszesz? Oleje to w 95-98 procentach tłuszcze, więc pod tym względem nie ma co porównywać.

Nie ma czegoś takiego jak źle i dobre tłuszcze. Każdy z nich znajdzie swoje miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. Z wyjątkiem tłuszczów trans, które zdecydowanie należy unikać, a powstają one w procesach technologicznych utwardzania tłuszczów roślinnych (nie w kokosowym). Jak najbardziej można używać go do smażenia, dbając o urozmaicenie źródeł tłuszczów w diecie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Posiłki. O której jeść i co?

Wiecej