[...] migdałową, żółtko jaja, białka jaja czy oliwę” – przecież to wszystko są produkty wysokokaloryczne, łatwo tuczące (w nadmiarze). Szczególnie duży potencjał tuczący posiada mąka (węglowodany) w połączeniu z jajkami (tłuszcze). Na zakończenie dodam, iż nie istnieją proste i łatwe drogi. Slogany zawarte w książce poświęconej „diecie ujemnych [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Czym jest trening na masę? Najprostszymi słowami: jest to trening mający zwiększać masę ciała poprzez zwiększanie obwodów mięśni: bicepsa, tricepsa, przedramion, ud, klatki piersiowej czy grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] ale klasyczne kotlety mielone np. z łopatki wieprzowej mają go tyle samo, więc nie powinno to nikogo dziwić. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, mąka słonecznikowa odtłuszczona, cebula suszona (2,6%), łupina nasienna babki jajowatej, ekstrakt przypraw, naturalne aromaty, przyprawy, [...]
[...] makaronów i jeden z nich to właśnie spaghetti z mąki ciecierzycy. Plusem makaronu jest to, że nie ma w składzie żadnych dodatków. Producent zapewnia, że skład to 100% mąka z ciecierzycy. Kolor makaronu adekwatny do swojego składu, zapach neutralny - na pierwszy rzut wygląda jak tradycyjna wersja tego produktu. Sposób gotowania jest taki [...]
[...] W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i na wodzie dusimy szpinak z przyprawami. Jak ciasto napęcznieje posypujemy je mąką gryczaną i zagniatamy do momentu aż cała mąka zostanie "zabrana" przez ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto smarujemy sosem - nie smarujemy brzegów, i na połowę ciasta wykładamy szpinak, [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Czego potrzebujemy: 90 g daktyli 20 g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje [...]