[...] mogą zarówno gospodarką glukozowo-insulinową, jak i cholesterolową. Przekazując takie produkty w formie podarunku dla przyjaciół czy rodziny, trzeba pamiętać, że cukrzyca i miażdżyca, które wchodzą wraz z otyłością i nadciśnieniem w skład zespołu metabolicznego to poważne zagrożenia dla życia. Dodatkowo można wtedy niechcący przyczynić się do [...]
Kiedy dodatki do śniadań i deserów są tak smaczne, że aż czeka się na ich spożycie, a dodatkowo nie zawierają niekorzystnych z punktu widzenia metabolicznego składników, to zawsze warto mieć je w szafce. Zarówno domowej, jak i hotelowej, czy też w miejscu pracy. Zwłaszcza, kiedy są to płatki z unikalnym składem i zawierające aż 26 g białka na 100 [...]
[...] jest produkcja witaminy C liposomalnej. Zapotrzebowanie może ulec sporemu powiększeniu u palaczy papierosów, sportowców czy osób przewlekle chorych (np. nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory), a także przy infekcjach. Wtedy poziom podaży witaminy C najlepiej jest ustalić indywidualnie, jednak nierzadko sięga on około 1000 mg. Z reguły są to [...]
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
Trądzik jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń dermatologicznych i obserwowany jest u ludzi w różnym wieku oraz stanie zdrowia. Coraz więcej mówi się o osłabieniu ochrony antyoksydacyjnej organizmu jako o jednej z przyczyn trądziku. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje N-acetylocysteina, która jest istotnym modulatorem gospodarki [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Wapń - waga i metabolizm Naukowcy chcieli zbadać, [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
[...] pro-, a zbyt małej ilości związków przeciwzapalnych. Ustrojowy, przewlekły stan zapalny w organizmie jest obecnie kojarzony z licznymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nowotwory. Indeks prozapalności diety jest zatem wskaźnikiem poziomu ryzyka wystąpienia różnych schorzeń opierającym się o ocenę sposobu żywienia. Do oceny DII [...]
[...] na naszą sylwetkę i formę, ale przede wszystkim na zdrowie. Przetworzony cukier może przyczynia się do powstawania takich chorób, jak: otyłość, insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, niedoczynność tarczycy. Z tego też względu firma ALLNUTRITION wprowadziła jeden z ciekawszych produktów, nie tylko wpływających na zmianę smaków posiłków w naszej [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]
Resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES) jest naturalnym polifenolem, źródłem stilbenoidów. Występuje naturalnie w wielu gatunkach roślin, w tym winogronach, borówkach, malinach i morwach. W jednym z badań myszy przydzielono losowo do suplementacji resveratrolem i grup treningowych. Oceniano zdolność do ćwiczeń, w tym siłę [...]
[...] oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, α2-antyplazmina, C1-inaktywator. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworów [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
[...] oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, α2-antyplazmina, C1-inaktywator. Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworów [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]