[...] przechodzi ona do krwi i jest następnie wydalana z moczem. W normalnych warunkach stężenie homocysteiny jest umiarkowane – jej powstawanie oraz rozpad są zrównoważone. metionina => demetylacja => homocysteina Norma dla homocysteiny wynosi od 4 do 14 μmol/L. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu, [...]
[...] i pomaga w jej regeneracji. Chondroityna odpowiada również za elastyczność stawów. Jej odpowiedni poziom dba o to, aby stawy były bardziej odporne na przeciążenia. L-metionina to aminokwas o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Kwas hialuronowy pełni rolę smarowidła dla stawów. Jego rolą jest podtrzymanie struktury mazi stawowej, [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Suplementacja aminokwasami w świecie sportu jest dość powszechną strategią, która pozwala nam na osiągnięcie większych rezultatów z treningu siłowego. Oznacza to, że stosując mieszanki aminokwasów, zwłaszcza tych, które nie są połączone wiązaniami, a stanowią postać wolną, dostarczamy naszym mięśniom paliwa, które pozwala im pracować efektywniej. [...]
Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
[...] przechodzi ona do krwi i jest następnie wydalana z moczem. W normalnych warunkach stężenie homocysteiny jest umiarkowane, jej powstawanie oraz rozpad są zrównoważone. metionina => demetylacja => homocysteina Norma dla homocysteiny wynosi od 4 do 14 μmol/L. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu, [...]
[...] waliny również jest znacząco większa, w porównaniu do białka kolagenowego. Aminokwasy niezbędne to: arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Kolagen przewyższa białko serwatkowe właściwie tylko pod względem ilości argininy. Pod względem zawartości [...]
[...] mogę się spodziewać? Jak dawkować kreatynę? Z czego powstaje kreatyna? Kreatyna, pod kątem budowy, uzyskiwana jest z trzech aminokwasów, takich jak arginina, glicyna i metionina. W wyniku procesów metabolicznych nasza wątroba jest w stanie produkować z ww. aminokwasów odpowiednią ilość kreatyny, aby nasze ciało utrzymywało stan równowagi. [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] przez producenta - 3 kapsułki dziennie - wystarcza na miesiąc - kryje w sobie „klasyczną” dla „kategorii ZMA” kombinację magnezu - asparaginian magnezu, cynku - jako mono-L-metionina cynku oraz L-asparaginian cynku, a także witaminę B6. W jednej kapsułce znajdziemy odpowiednio: magnez - 150 mg, cynk - 10 mg oraz witaminę B6 - 5 mg. *Ranking wg [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]
[...] podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, lizyna, treonina, walina, izoleucyna, arginina, metionina, fenyloalanina, histydyna i tryptofan. Żyjąc pełnią życia możesz potrzebować zaufanego partnera, który pomoże ci sprostać codziennym potrzebom życia, pracy i [...]
[...] jest bezpieczna? Z czego powstaje kreatyna? Kreatyna pod kątem chemicznym klasyfikowana jest, jako aminokwas. Zbudowana jest z takich składowych, jak arginina, glicyna i metionina. W naszym organizmie kreatyna jest metabolizowana w wątrobie, gdzie organizm produkuje ją z ww. aminokwasów. Jednak ilość produkowanej kreatyny wystarcza jedynie do [...]
[...] przekonujące dane dotyczące potencjału ochronnego dwóch grup mikroskładników odżywczych, a mianowicie tych zaangażowanych w metylację, syntezę i naprawę DNA (foliany, metionina oraz witaminy B6 i B12) oraz o właściwościach przeciwutleniających (selen, witaminy E, C, i likopen). Co ustalono? w przypadku kwasu foliowego występowała znacząca [...]