Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
Zależy też jak długo i w jakiej temperaturze. Najlepsze jest masło klarowane jeśli chodzi o smażenie na maśle Zmieniony przez - Kaziupir w dniu 2014-06-13 09:13:08
Masło zdaje się szybko się utlenia. Gdzieś na forum jest wyszczególnienie temperatur, które wytrzymują różne tłuszcze. Należy unikać smażenia na tłuszczach z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych, bo pod wpływem temperatury szybko się rozpadają (wolne rodniki). http://www.sfd.pl/D.Szukała-smażenie-t77111.html
Mógłbyś usmażyć na oliwie, jednak obawiam się, że smakowo niezbyt się będzie to komponowało. Kokosowy to w sumie też roślinny - co prawda stały, ale jednak %-) Masło klarowane, czy tłuszczu kokosowy - raz, że w tym zestawieniu (przynajmniej w mojej ocenie) wypadną lepiej, a dwa - są stabilniejsze. Smażenie niespecjalnie wpłynie na ich wartość.
Na pieerwszy rzut oka nie za dużo tego smażenia na tym oleju kokosowym (smażenie jest m.in. ciężkostrawne czy drażniące przewód pokarmowy)? Kupne sosy też bym sobie darował bo to produkt wysokoprzetworzony i naszpikowany syfem. Podobnie jak mające niezbyt dobrą opinię masło orzechowe... Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-05-19 06:36:45
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Odnośnie smalcu ciekawy art znalazłem.. Teraz się zastanawiam czy nie warto odstawić masła i całkiem przejsc na samalec nawet do smarowania kromek Jakie zalety ma smalec? Po pierwsze – jest łatwo dostępny. Każdy może zrobić go samodzielnie albo kupić w sklepie. Żeby zrobić smalec, wystarczy stopić słoninę lub dowolny tłuszcz zwierzęcy (gęsi, [...]
Nie jest najgorsze :) do takie krótkiego smażenia świetnie się nada do krótkiego i owszem, ale to wyższych temperatur raczej nie bardzo, no chyba że zależy nam na pogorszeniu zdrowia (of kors po latach). Ja gdy robię placka z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi [...]
Jaka była twoja poprzednia dieta? Jeżeli jest to twoja pierwsza to zacznij od 2800kalorii i obserwuj organizm, jak waga będzie rosnąć w tempie 1-1,5kg na miesiąc to zostaw taką kaloryczność, jak będzie stać w miejscu to dodaj 100kcal, jak spadać to 200kcal i tak aż uzyskasz efekt 1-1,5kg w górę miesięcznie. Jeżeli miałeś jakąś diete, to rób to [...]
możesz pić mleko kiedy chcesz po treningu możesz również dodać tłuszcz Jeśli smażenie na oliwie to krótkotrwałe (~10min),do dłuższego wybierz np.masło klarowane
Tak, praktycznie wszystko jedno smażenie czy pieczenie - liczy się wysokość temperatury i czas, jaki jest potrzebny. Do pieczenia mięsa olej rzepakowy już nie bardzo się nadaje, bo to jest długotrwała obróbka i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na [...]
Wiesz jeszcze jakis czas temu tl zwierzece byly ble i wogole tylko oliwa,olej z pestek winogron itd...teraz tl zwierzece sa cacy,smazenie na smalcu,tluste miesa itd. Niestety kasa rządzi światem. Za marne 150k dolców kompanie cukrownicze kupiły sobie badania. [...]
[...] smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz dlaczego wlasnie one przewazaja w miesach ? :D czyli smalec olej kokosowy i ew maslo (uwaga na przypalenie) czy smazenie calkowiecie odpuscic?? jak lubisz i cierpialbys bez tego to nie odpuszczaj Co myslisz o PAMie(chodzi o to cos do smazenia a nie o [...]
Tzn. najlepiej to polać olejem patelnię i przejechać chusteczką, czy ręcznikiem kuchennym i rozprowadzić po całej patelni i zabrać nadmierną ilość tłuszczu. Masło to też wg mnie nie najlepsze źródło tłuszczy. Poza tym samo smażenie jest nie za zdrowe, ale tj mówię, odrobina oleju tylko do usmażenia, a tłuszcze pozyskuj np. z dodawania odpowiedniej [...]
A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
Margarynę wywal i daj masło. A co do oliwy. To w zależności od tego jaki masz stosunek tłuszczy do siebie. Przeczytaj temat TŁUSZCZE autorstwa Mateo_1983, artykuł nie długi a wiele się dowiesz. Przed treningiem daj ryż/kaszę/warzywa obowiązkowo z białkiem najlepiej z mięsa chudego/ryby. Smażenie stosuj jako ostatnią formę obróbki termicznej.
Nie smaż na oliwie z oliwek! ma mały punkt dymienia, są lepsze rzeczy do smażenia chociażby zwykły olej Smażenie smażeniem, tam mało tej oliwy dajesz, możesz łyknąć jeszcze osobno albo dodać masło orzechowe jak mówisz Zmieniony przez - staranny w dniu 2012-05-19 16:20:24
Do smażenia daj smalec, ew. masło. Najlepiej postaraj się całkowicie wyeliminować smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy grillowania. Oliwa z oliwek do polewania na warzywa czy ryż jest jak najbardziej okej.