[...] jest oparta ta dieta. Znajdują się one w owocach, miodzie, niektórych warzywach i jogurcie. Złożonych cukrów (podwójne cząsteczki (dwusacharydy: laktoza, sacharoza, maltoza i izomaltoza) oraz skrobia (polisacharydy) szczególnie unika się w tej diecie. Niektóre skrobie okazują się być tolerowane, szczególnie te zawarte w rodzinie [...]
[...] fakt cierpienia na zapalenie mieszka włosowego na twarzy – co to dopiero by było bez tegoż zapalenia! Potem były węglowodany o niskim ig i te o trochę wyższym (maltoza ig 110 ), białka już nie tak istotne i nie odgrywające takie roli w wieczorze ---------------------------------------------------------- kawoszka kawoszka [...]
[...] wzrostu glikemii dla fruktozy ze wzrostem dla glukozy daje nam IG:10/60=0,17=17%.Fruktoza ma najmniejszy IG=17%, a pozostałe produkty między 17-100%. Wyjątkiem jest maltoza, która ma IG=105%.... Mózg żle toleruje wahania poziomu glukozy. Nadmiar glukozy jest bezpowrotnie przetwarzany na tłuszcze. Te spostrzeżenia są fundamentem diety [...]
[...] wzrostu glikemii dla fruktozy ze wzrostem dla glukozy daje nam IG:10/60=0,17=17%.Fruktoza ma najmniejszy IG=17%, a pozostałe produkty między 17-100%. Wyjątkiem jest maltoza, która ma IG=105%.... Mózg żle toleruje wahania poziomu glukozy. Nadmiar glukozy jest bezpowrotnie przetwarzany na tłuszcze. Te spostrzeżenia są fundamentem diety [...]
3. celobioza 4-O-(b-D- glukopiranozylo) - D - glukopiranoza Celobioza jest produktem hydrolizy celulozy. Składa się z dwóch cząsteczek glukozy, podobnie jak maltoza, i podobnie jak maltoza jest cukrem redukującym, tworzy osazon i ulega mutarotacji. Różnica między celobioza a maltozą polega na sposobie połączenia dwóch cząsteczek glukozy. O ile [...]
2. maltoza 4-O-(a-D- glukopiranozylo) - D - glukopiranoza Ponieważ karbonyl podłączonej D-glukozy jest wolny, maltoza jest dwucukrem redukującym i ulega mutarotacji oraz tworzy osazon. Maltoza powstaje jako jeden z produktów hydrolizy policukru - skrobii. Hydroliza skrobii do maltozy jest katalizowana przez enzym diastazę, zawarty w słodzie [...]
[...] działaniem enzymu diastazy lub amylazy albo jako produkt przejściowy kwaśnej hydrolizy; dalsza kwaśna hydroliza maltozy lub działanie enzymu maltazy prowadzi do D-glukozy; maltoza jest substancją białą, krystal., mniej słodką od sacharozy (0,6 słodyczy sacharozy); duże jej ilości znajdują się w słodzie i pośrednich produktach przemysłu [...]
[...] lub ich pochodnych połączonych wiązaniem glikozydowym; zależnie od ilości reszt monosacharydów w cząsteczce oligosacharydy dzielą się na disacharydy (gencjobioza, laktoza, maltoza, sacharoza, trehaloza), trisacharydy (gencjanoza, rafinoza, melezytoza), tetrasacharydy itd. Właściwości oligosacharydów są zasadniczo podobne do właściwości [...]
Wstęp Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, [...]
[...] bardziej dojrzałe tym większy mają indeks glikemiczny, nikt nie każe jeść zgniłych ale takie z brązowymi kropkami, bardzo miękkie. Jednak nie są najlepsze ze względu na tą nieszczęsną fruktozę - 6g/100g, reszta cukrów to glukoza i maltoza a ten IG też nie jest za wysoki ok 60-70 " Charon to napisal gdzies kiedys w dzywianiu a on sie zna
[...] Wartość odżywcza na 100 g Białko 20 g Tłuszcz 0,5 g Węglowodany 74 g Węglowodany na 100 g: wyższe oligosacharydy 85,5 g maltotrioza 8,3 g maltoza 5,2 g Skład: Białko pszeniczne, białko mleka oraz białko jaja kurzego zawiera następujące aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, cystyna, kwas [...]
> zalecacie i jakie wino? // DUŻE ILOŚCI PUSTYCH KALORI - MALTOZA. maltoza? zawsze myslalem ze to jest w piwie i moze winie bialym, ze czerowne z punktu odchudzania jest najmneij szkodliwe.. > PONADTO ŚCINANIE BIAŁKA. ? wiem, ze scina jak do spirytusu wrzucimy np bialko kurze ale czy 10% winko, 3 kieliszki na prawde mi cos zetna ? ja nie [...]
[...] odgrywają takie monosacharydy jak glukoza, fruktoza i galaktoza; disacharydy (ich cząsteczki są zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów) takie jak sacharoza, laktoza, maltoza i polisacharydy (ich cząsteczki są polikondensatami wielu cząsteczek monosacharydu) jak skrobia i celuloza. Nie chcę się tu wymądrzać, dlatego nie wdając się w [...]
[...] tez organizm, trening sie urozmaici. zawsze to jakis nowy bodziec. 3. po browarze i wodce na pewno cie wybiło z keto. przeciez piwo to cukry i to w niemałej ilosci.w piwie maltoza ma wyższy indeks glikemiczny niż glukoza (maltoza 110, glukoza 100), czyli powoduje jeszcze większy wyrzut insuliny przez trzustkę. Gdzie jest wysoki poziom insuliny, [...]
maltoza? zawsze myslalem ze to jest w piwie i moze winie bialym, ze czerowne z punktu odchudzania jest najmneij szkodliwe.. Maltoza w winie? Wino jest bardzo zdrowe, ale w rozsądnych ilościach. Pij tylko to czerwone > PONADTO ŚCINANIE BIAŁKA. ? wiem, ze scina jak do spirytusu wrzucimy np bialko kurze ale czy 10% winko, 3 kieliszki na prawde mi [...]
Tym bardziej, że zawarta w piwie maltoza ma wyższy indeks glikemiczny niż glukoza (maltoza 110, glukoza 100), czyli powoduje jeszcze większy wyrzut insuliny przez trzustkę. Gdzie jest wysoki poziom insuliny, tam nie ma ketozy.
[...] wegli w czasteczce , ketoza . pierscien furanozowy . tez wlasciwosci redukcyjne glukoza z fruktoza poprzez postaci endiolowe w roztworze moga w siebie wzajemnie przechodzic maltoza jest dwucukrem zbudowanym z 2 czasteczek glukozy polaczonych wiazaniem alfa 1 , 4 glikozydowym. maltoza nadal posiada wlasciwosci redukcyjne . bodajze przez to ze w [...]
Glukoza - cukier gronowy, szeroko rozpowszechniony w naturze. Znajduje się w sokach roślinnych, zwłaszcza owocowych. Ilość glukozy w owocach zależy od ich gatunku i stanu dojrzałości. Glukoza jest cukrem fizjologicznym - znajduje się w płynach ustrojowych. Pod wpływem drożdży ulega fermentacji, Galaktoza - rzadko występuje w stanie wolnym. U [...]
[...] nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w mięśniach bądź w wątrobie w formie glikogenu. W wyniku [...]
[...] nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w mięśniach bądź w wątrobie w formie glikogenu. W wyniku [...]