glukoza jest to cukier prosty , nalezacy do aldoz . tworezy pierscienie w formie piranozowej ( nie wiem czy dobrze sformulowalem ) . ma wlasciwosci redukcyjne
fruktoza takze cukier prosty , rowniez z 6 wegli w czasteczce ,
ketoza . pierscien furanozowy . tez wlasciwosci redukcyjne
glukoza z fruktoza poprzez postaci endiolowe w roztworze moga w siebie wzajemnie przechodzic
maltoza jest dwucukrem zbudowanym z 2 czasteczek glukozy polaczonych wiazaniem alfa 1 , 4 glikozydowym. maltoza nadal posiada wlasciwosci redukcyjne . bodajze przez to ze w tej drugiejk czateczce glukozy jest wolna annomeryczna gupa przez co pierscien moze sie otwierac .
sacharoza z alfa glukozy i beta fruktozy . nie ma wlasaciwosci redukcyjnych poprzez polaczenie wiazaniem 1.2-glikozydowym ktore blokuje obydwie grupy annomeryczne w czasteczce sacharozy .
laktoza wystepuje w mleczku ;p ma wlasciwosci redukcyjne . sklada sie z galaktozy i glukozy polaczonych wizaniem beta 1 , 4 glikozydowym
skrobia , byly 3 odmiany . amyloza , amylopektyna i glikogen . lancuchy sa roznej dlugosci . w amylozie wziazxania alfa1.4 glikozydowe , w amylopektynie oprocz tych jeszcze alfa 1.6 glikozydowe . glikogen od amelopektyny pod wzgledem wzrou rozni sie chyba tylko czestszym wystepowaniem tego wizania 1.6 glikozydowego .
watpie ze o to ci chodzilo