Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
[...] (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe uczucie sytości. Unikaj makaronów, klusek i potraw mącznych. Płyny W diecie niskokalorycznej zalecana jest większa ilość płynów. Może to być: woda mineralna niegazowana, herbata bez cukru, herbatki [...]
[...] zawarte głównie w suchych nasionach roślin strączkowych, jak: groch, fasola, bóg, soczewica, (około 20 %) , w produktach zbożowyc jak: pieczowy zwłaszcza razowe, mąka i makarony, kasze ( 8- 13 % ). Oto przykłądy łączenia białka roślinnego z białkami zwierzęcymi w różnych potrawach: kasza gryczana-> drób,ser zółty i twarogowy-> pierogi z [...]
[...] (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe uczucie sytości. Unikaj makaronów, klusek i potraw mącznych. Płyny W diecie niskokalorycznej zalecana jest większa ilość płynów. Może to być: woda mineralna niegazowana, herbata bez cukru, herbatki [...]
[...] trochę „odwyk” od chleba – nie wiem, czy to nie od tego „wywala” mi brzuch. Co lubisz jeść na obiad : Ryba, kurczak, kasza jęczmienna pęczak, wiejska, perłowa, ryż brązowy, makaron razowy, czasami fasola, warzywa w różnej postaci. Co jako przekąskę : Jeżeli jem coś pomiędzy posiłkami to są to warzywa, jajko, twaróg albo 5-6 orzechów/migdałów. [...]
[...] naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, [...]
[...] procesy biochemiczne, mające wpływ na pobudzanie nadmiernego apetytu. Stwierdził, że apetyt pobudzają: *Tłuste potrawy (uwaga na żółte sery, orzeszki, parówki); *Warzywa i makarony rozgotowane; *Owoce zbyt dojrzałe; *Żywność przetwarzana (np. warzywa z puszki, zupy z proszku, biały ryż); *Alkohol wypity przed posiłkiem; *Palenie papierosów [...]
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić. Będę [...]
[...] złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, [...]
http://oi58.tinypic.com/2hxoe1u.jpg http://images64.fotosik.pl/714/27c7ce96c49f6a38gen.jpg Witam wszystkich serdecznie, Przed wszystkim dziękuję firmie ACTIVLAB za możliwość wzięcia udziału w teście suplementów. I Suplementy http://oi58.tinypic.com/9aqyqu.jpg Opis - Boster NO i spalacz w jednym - Wzrost siły - Szybsza utrata tkanki [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] posiłkiem? Kierując się taką ideologią niestety pozostaje nam wąska grupa produktów, które możemy spożywać, zaczynając od płatków owsianych, przez ryż brązowy czy basmati, makaron durum, chude mięsa jak piersi, kończąc na zielonych warzywach i nielicznych owocach. Pewnie jeszcze kilka produktów do tego worka ‘czyste’ jedzenie można włożyć. [...]
[...] przyprawowe typu jarzynka, Vegeta, kostki rosołowe oraz buliony w proszku. Dużych ilości soli dostarcza także pieczywo, zbożowe produkty śniadaniowe (płatki, kaszki, musli), makarony i wędliny. Więcej potasu Podczas przyjmowania leków moczopędnych bardzo często dochodzi do występowania niedoborów potasu, którego duże ilości zostają wydalone z [...]
[...] mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza kukurydziana, inne kasze-przecierane, zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, dyni, ziemniaków przecieranych, [...]
[...] do minimum. -Skrobia jest białą substancją pozbawioną smaku, występującą w wielu surowcach roślinnych, jak zboża, ziemniaki, fasola, groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem [...]
[...] jest 300mg magnezu w 100g, zjem go 100g, ile magnezu +- zostanie przyswojone? 2. czy jezeli np. ziarno amarantusa ma zawartosc witamin i mineralow na poziomie X, to czy maka z amarantusa rowniez bedzie mial te same wartosci X? 3. czy maki takie jak: gryczana, jaglana, z amarantusa oraz owsiana moga byc stalym elementem diety? 4. ktory [...]