SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co reguluje poziom cukru

  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1460 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem   Ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6933 Data: 2020-05-21 10:59:16
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16861 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • [...] W wielu badaniach forskolina wykazuje pozytywny wpływ na organizm podczas odchudzania. Zwiększa ona przemiany energetyczne, poprawia funkcjonowanie metabolizmu, jak i reguluje poziom cukru. Ekstrakt z ostrokrzewu paragwajskiego znane jako yerba mate to naturalne źródło kofeiny i antyoksydantów. Na rynku suplementacji istnieją spalacze z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13053 Data: 2017-07-26 09:37:24
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 882 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4316 Data: 2019-03-17 09:01:35
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Błonnik przede wszystkim: zapobiega zaparciom - ma właściwości wchłaniania wody, a to powoduje, że zwiększa swoją objętość, przez co pobudza nasze jelita do pracy reguluje poziom glukozy we krwi - zmniejsza produkcję insuliny poprzez opóźnienie przemiany węglowodanów i blokuje ich szybkie wchłanianie obniża poziom cholesterolu, a co za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4394 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • [...] a także zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę, izoleucyna, która również zabezpiecza nasze mięśnie przed ich rozpadem, bierze także udział w krzepnięciu krwi i reguluje poziom cukru we krwi, walina, która również działa antykatabolicznie, odpowiada także za regenerację po wysiłkową. Walina, a także leucyna są związkami, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7636 Data: 2018-01-17 20:13:54
  • Ktoś mógłby powiedzieć, że suplementacja przedtreningowa to tylko chwyt marketingowy, żerujący na fitnessowej modzie. Oczywiście, że firmy wymyślają różne produkty by zwiększyć swoje zyski, ale nie bądźmy tak surowi. Wielu sportowców, czy to zawodowych czy rekreacyjnych, ceni sobie suplementy, które dodają energii i sprawiają, że możemy trenować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7747 Data: 2019-08-19 18:14:39
  • [...] grochu. Cenny błonnik i niezbędne dodatki Dodatkowo HUMMY SHAKE niezależnie od smaku zapewnia wysoką zawartość błonnika, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi. W każdej porcji znajduje się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te ekspresowe w przygotowaniu posiłki dostarczają organizmowi również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 504 Data: 2024-04-25 08:48:47
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest sycącym produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1240 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • Rozstanie ze swoim partnerem czy partnerką wpływa na nas w bardzo różny sposób. Jest to dość duży stres, a ten z kolei bardzo mocno odbija się na naszym zdrowiu. W różny sposób może też on wpływać na naszą aktywność. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 60% światowej populacji znacznie obniża swoją aktywność po rozstaniu. Jak wpływa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20035 Data: 2020-01-16 08:31:42
  • Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8176 Data: 2018-07-19 08:05:17
  • Pływanie to doskonały trening, który angażuje całe Twoje ciało bez obciążania stawów. Jest także świetną formą cardio. A to dopiero początek zalet pływania! Podsumowanie Pływanie to wyjątkowa forma treningu. W obecnej chwili mamy spore ograniczenia, jeśli chodzi o korzystanie z basenów, ale jeśli tylko pojawi się taka okazja, namawiamy każdego do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5393 Data: 2021-03-30 21:47:20
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5139 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • [...] na odchudzanie z brzucha i nóg. Niewątpliwą korzyścią dla osób, które liczą kalorie, jest to, że spożycie białka serwatkowego przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym reguluje poziom glukozy w krwioobiegu, co może zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny, które są wyjątkowo niepożądane przez osoby odchudzające się. Dużo kontrowersji wzbudza to, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2353 Data: 2023-05-21 13:56:42
  • Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1038 Data: 2023-07-13 18:30:52
  • [...] za regulację metabolizmu lipidów i glukozy, a co za tym idzie, za homeostazę energetyczną w organizmie. Mówiąc prościej, AMPK można porównać do czujnika energii, który reguluje bilans energetyczny w ciele. Kiedy zmniejszają się zasoby energii, to wątroba, mięśnie i komórki tłuszczowe produkują więcej AMPK. To z kolei daje informację [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6963 Data: 2018-09-28 11:42:50
  • Dobry sen jest podstawą regeneracji, bez niego nie nabierzemy sił. Nasze ciało po intensywnym treningu regeneruje się właśnie podczas snu. Przeciętny człowiek potrzebuje od siedmiu do ośmiu godzin nieprzerwanego snu każdej nocy, aby odpowiednio wypocząć. Podsumowanie Regeneracja - sen jest nieodzownym czynnikiem wspomagającym nasze funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19763 Data: 2018-02-19 11:44:15