[...] tj. żelazo, cynk i wapń. Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie. Nagłe [...]
Smak dzieciństwa. Chodzą za mną tak samo jak eklerki. Postanowiłam wykombinować coś na majówkę. Poza tym takie drożdżówki to dla mnie świetna opcja na uczelnię :-)) Składniki: - mieszanka mąk: 100g mąki pszennej i 225g żytniej pełnoziarnistej typ 2000 - 25g drożdży piekarskich - 2 jaja - 40g miodu (lub np. ksylitol, ale nie mam aktualnie na [...]
[...] powoli zamienia sie w energie. w rezultacie pokarm zaczyna odkładać sie w formie tłuszczu. Nie ma żadnych zbóż wysoce wskazanych dla osób z tą grupa krwi. Moją one jeść makaron z gryki, karczocha jerozolimskiego, mąki ryżowej lub quinoa. CHociaż produkty owsiane są na liście produktów niewskazanych dla grupy 0, można podjadac je czasami, o [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] to zmieniłem od 3tyg ;)tutaj dietka http://storage.sfd.pl/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/c560485b428c4eeabcd9b31ba92f7794.png Czy po lekkiej przemianie skrócić troszke kcal i mak? I czym mógłbym zamienić te Migdały ponieważ są one drogie i troche hajsu mi pożera a żeby było tańsze i miało podobne mak. Nie długo wstawie swoją fotke po lekkiej [...]
Regulamin Ekstraklasy SFD: 1. Uczestnik do podstawowego składu wystawia czterech zawodników (po jednym na każdą pozycję) 2. Uczestnik ustala podstawowy skład na daną kolejkę do piątku do godz. 18:00 . Jeżeli ktoś nie poda składu w wyznaczonym terminie to ustalę go na podstawie kolejności podania zawodników przy zgłaszaniu drużyny do rozgrywek. [...]
[...] powinny wynosić 2,5-3,5 godzin. Ostatni posiłek powinien być zjedzony 3-4 godziny przed snem. Między posiłkami nie należy nic dojadać ale trzeba pić wodę mineralną (bezsmakową) oraz herbatę bez cukru (biała, czarna, czerwona, zielona, owocowa, ziołowa). Pozostałe napoje traktujemy jako posiłek lub jego część. Proponowane godziny spożywania [...]
[...] pokarmowy, ale niezbyt tolerują zmiany w diecie. Posiadacze tej grupy krwi powinni jeść wołowinę, baraninę, cielęcinę, ryby (takie jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. [...]
[...] i owoce zawierające duzo karotenoidow. XInne warzywa i owoce. XISuche nasiona roślin straczkowych. XIICukier i słodycz. I Produkty zbozowe *Naleza do niej: Maka, kasze, makarony, pieczywo, chleb, bulki, platki, ryz, kluski. *Produkty te sa bogate w cukrowce złożone glownie: skrobia i blonnik dlatego pelnia role energetyczna *Bialka jest od [...]
[...] wydaje mi się ten rozkład optymalny. 5)Indeks glikemiczny. Generalnie bazujemy na produktach o niskim IG. Stąd jako źródła węglowodanów doskonale sprawdzą się ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, chleb razowy itd. Węgle o wysokim IG warto zjadać zaraz po treningu. 6) Równowaga kwasowo zasadowa Większość jedzenia, zarówno [...]
[...] ser zrobiony z maślanki, serki typu wiejskie, żółty ser typu parmezan (od czasu do czasu), domowe musli (płatki owsiane, orzechy włoskie, migdały, sezam, rodzynki, mak, wiórki kokosowe, siemię lniane, żurawina, do tego trochę miodu lub syropu klonowego, prażone w piekarniku), mięso – indyk, kurczak, polędwica wieprzowa, szynka wieprzowa [...]
[...] dlatego można je uwzględniać w menu, ale w ograniczonych ilościach. Produkty wskazane: Mięso i drób: indyk, królik baranina, jagnięcina. Owoce morza i ryby: dorsz, makrela, jesiotr, sardynki, szczupak, pstrąg, ślimaki . Nabiał i jaja: serek wiejski, owczy, ricotta, jogurt, kefir, kwaśna śmietana, tofu, mleko owcze, ser farmer. [...]
[...] melisa, sos sojowy. Mięsa: u dzieci najczęściej - wołowina, cielęcina, kurczak, u dorosłych - wieprzowina, ale również dziczyzna, podroby, baranina. Inne: kakao, sezam, mak, substancje dodawane do żywności: Wśród chorób alergicznych, alergia pokarmowa należy do najczęstszych chorób u niemowląt i małych dzieci. Częstość jej występowania jest [...]
[...] pociąg Homo sapiens do wielu substancji produkowanych przez rośliny. Dlaczego nasze mózgi są tak wrażliwe na nikotynę z liści tytoniu, morfinę wytwarzaną przez niepozorny mak lekarski czy kokainę z krzewu kokainowego? Dzięki takim pytaniom odkryto w latach 70. ubiegłego wieku tzw. wewnętrzną morfinę. Naukowców intrygowało wtedy, czemu [...]
Witam wszystkich! Myślę, że każdy z nas w diecie ma produkty, które bardzo lubi jeść i trudno byłoby mu się obyć bez nich. Niestety czasem nasz organizm zmusza nas do odrzucenia ich na jakiś okres czasu a w niektórych przypadkach na zawsze. Co ma na celu ten temat? Alergie pokarmowe oraz nietolerancje wszelakich produktów są tematem długim jak [...]
[...] posiłki (lub więcej) na dobę. Ostatni posiłek nie powinien być zjadany bezpośrednio przed snem. W każdym posiłku produkty zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony lub ziemniaki. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone. Najwięcej dostarczają ich produkty zbożowe. Zaleca się, aby w każdym posiłku [...]
[...] formy aktywności fizycznej: Zakochałam się w siłowni i wolnych ciężarach, brakuje mi z pewnością wiedzy i techniki, ale mam ogromny zapał i chęć do nauki i walki na maksa. Bieganie bardzo lubię, ale wole krótkie dystanse w szybszym tempie niż spokojne i długie wybiegania. Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Mikroelementy i [...]