Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Na samym poczatku chcialbym zaznaczyc ze zdanie srodowiska jest podzielone na temat skutecznosci CLA. Sa osoby ktore twierdzą że CLA przyspiesza spalanie tkanki tluszczowej - pokazując jedno badania (glownie na gryzoniach,ale nie tylko) Ci z drugiej strony twierdzą ze CLA wcale nie przyspiesza spalania tkanki tluszczowej,czy zapobiega powstawaniu [...]
Tak naprawdę to nikt z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały [...]
Drogi czytelniku czy zdajesz sobie sprawę, że ponad 50% zgonów w Polsce jest spowodowanych przez zmiany miażdżycowe naczyń krwionośnych lub związane z nimi powikłania? Konsekwencjami klinicznymi tych zmian jest zaburzenie pracy: serca (zawał),mózgu (udar mózgu) lub innych ważnych narządów organizmu człowieka. [...]
WSTĘP Na całym świecie w ostatnich latach sport przeżywa dynamiczny rozwój. Sportowcy, którzy zdobywali tytuły mistrzowskie jeszcze kilka lat temu, dzisiaj odpadliby zapewne już w rundach eliminacyjnych. Systematycznie udoskonalane metody treningowe oraz wzbogacanie wiedzy na temat poprawnego odżywiania doprowadziły do tak [...]
Witam Mój pierwszy temat w tym dziale, długo szukałem i nie znalazłem żadnego tematu podobnego do tego. Mam nadzieję że się spodoba. Obecnie wiele czyta się o zależnościach między cholesterolem a chorobami serca. Wiele tych historii jest przestarzałych i demonizuje działanie tego steroidu na układ krążenia. A jakie są fakty? Wokół tego związku [...]
Postanowilem ponownie po przerwie zawitac na forum I fajne zmiany napotkalem wiec postanawiam troche wesprzec ten nowy dzial !!!TESKTU SPORO ALE WARTO PRZECZYTAC W CELU USWIADOMIENIA!!! Zamieszczam moje zbiory pismiennicze z czasow gdy bylem na studiach sa to moje zbiory z ksiazek ktorych przypisy podaje na koncu (zamieszczenie tego artykulu [...]
Owoce i warzywa w diecie sa bardzo wazne - o tym nikomu nie trzeba mowic. Ale czy rownie dobre jest nadmierne soków owocowych czy napojow z wysoką zawartością HFCS (Syrop skrobiowy o wysokiej zawartości fruktozy)? Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez [...]
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie [...]
[...] powoduje prawie natychmiastowy przypływ energii i zwiększenie wytrzymałości organizmu. Gugglesterone Pelnie dwie funkcje. Po pierwsze, obniza poziom "zlego" cholesterolu (ldl), jednoczesnie podnoszac frakcje "dobrego" cholesterolu (hdl), przez co zapobiega odkladaniu sie zlogow tluszczu w scianach tetnic, reguluje cisnienie krwi i prace serca, [...]
[...] kg poziom tkanki tłuszczowej(forskolin/placebo) -0.46%/+0.68% -ponatdto zanowtowanu u grupy przyjmującej forskolin zpadek poziomu cholesterolu i poprawienie ratio hdl:ldl Efficacy and Safety of ForsLean(R) in Increasing Lean Body Mass in Obese Subjects The 12-week randomized, double-blind, placebo-controlled study of 50 obese men and women [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka To, że nadmiar cholesterolu organizmie stwarza zagrożenie dla zdrowia, nie budzi już żadnych wątpliwości. Jak udowodniono w licznych badaniach, wysoki poziom tego składnika sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko zawału serca. Na szczęście, zaburzenia tego typu można [...]
Tematu raczej większości osób nie trzeba przedstawiać, bo głośno o tej metodzie odżywiania już od bardzo dawna. Niemniej, formalnie należałoby przedstawić bardzo krótko o co chodzi, dla tych którzy jakimś cudem nie mają pojęcia o co kaman. █─ O czym ty do mnie rozmawiasz? ( vide kilka słów wyjaśnienia ) ─█ Intermittent Fasting , Alternate Day [...]
Znalazlem pare ciekawostek nt. produkcji wedlin, poprostu rozwalilo mnie to na maxa, wiedzialem ze to shit ale nie ze az taki Zachecam wszystkich do przeczytania do konca "Gazeta Wyborcza", 26. października 2002r. Wolnoamerykanka mięsna Tomasz Lipko Kupując szynkę w sklepie, nikt z nas nie wie, czy woda z wielofosforanami i pochodnymi azotu [...]
myślę art warty przeczytania Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm. Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na [...]
Niepotrzebnie widzimy w nim swojego wroga. Cholesterol jest niezbędny do życia. Ważne, żeby mieć go tyle, ile trzeba. tekst: Emilia Borkowska Wciąż słyszysz o tym, ile złego może wyrządzić Ci cholesterol. Podobno odpowiada za rozwój miażdżycy, chorób układu krążenia, zawały serca, udary mózgu. Może więc zdziwi Cię wiadomość, że cholesterol wcale [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu będącego sprostać temu niełatwemu zadaniu. Zależnie od naszych potrzeb oraz determinacji możemy dowolnie sięgnąć od prozdrowotnych środków o powolnym działaniu odchudzającym, aż po nie zawsze bezpieczne [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]