[...] bojac sie o przyrost tluszczu. Zaglebilem sie gleboko w metabolizm (czytalem artykul w KiF) i wiem, ze ww a konkretnie glukoza przemienia sie w aktywny glicerol ktory wiaze kwasy tluszczowe. Gdy brak lub bardzo malo ww, to kwasy ttuszczowe powoli sie rozpadaja i spala sie tluszcz. Gdy zjemy duzo ww tylemy, bo mozg rozpoznaje stan sytosci po [...]
Ostatnie mi znane rekomendacje dotyczące poszczególnych kwasów tłuszczowych przy 30% energi pochodzących z tłuszczy przedstwiają sie tak: - kwasy tłuszczowe nasycone <10% energi - izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowcyh <2% energi - kwasy tłuszczowe wielonienasycone: - omega-6 4-8% energi - omega-3 2g/dzień kwasu linolenowego i [...]
[...] to trucizna tylko coś w stylu bo to tłuszcz nasycony więc jest trucizną... bez sensu "Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w [...]
[...] masę mięśniową w wyniku odchudzania. Ćwiczenia wydolnościowe najlepiej wykonywać z samego rana lub przed posiłkiem. Organizm chętniej wtedy przeznacza na paliwo wolne kwasy tłuszczowe. Przy treningu wydolnościowym ważne jest także, by tempo było szybkie, ale obciążenie mięsni niskie, najwyżej średnie, bo wówczas nie traci się glikogenu. [...]
[...] rozpuszczalny, wchłania wodę i staje się galaretowatą, lepką substancją. W okrężnicy ulega fermentacji przez bakterie, wytwarzając gazy i ważne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. błonnik nierozpuszczalny, absorbuje wodę, pęcznieje i nie ulega fermentacji. Przechodzi przez układ trawienny, ułatwiając wypróżnianie. Błonnik wędruje [...]
[...] się nawet w wysokiej temperaturze, ponieważ ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia (punkt dymienia jest to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze. Dalszym etapem jest powstanie akroleiny, która wydziela się w postaci gryzącego dymu. Dla przykładu punkt dymienia [...]
[...] edytowac bo cos zle sie wyslalo... Carbo czy Waxy Maize?? To skłąd carbo w porcji 50g: 175 kcal (733 kJ) - Wartość energetyczna 0 g - Białko 0 g - Tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,14 g) 43,7 g - Węglowodany (w tym cukry - 11,15 g) 0 g - Błonnik 0 g - Sód To skład Waxy maize 50g porcja: 170 kcal (711 kJ) - Wartość energetyczna 0 g - [...]
[...] miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba. I tu ciekawostka! Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, więc mogą być używane do smażenia. A najbogatszą w te kwasy jest oliwa z [...]
[...] NISKOWW, NIE W STANIE KETOZY Zaglebilem sie gleboko w metabolizm (czytalem artykul w KiF) i wiem, ze ww a konkretnie glukoza przemienia sie w aktywny glicerol ktory wiaze kwasy tluszczowe. Gdy brak lub bardzo malo ww, to kwasy ttuszczowe powoli sie rozpadaja i spala sie tluszcz. Gdy zjemy duzo ww tylemy, bo mozg rozpoznaje stan sytosci po [...]
[...] rozpuszczalny, wchłania wodę i staje się galaretowatą, lepką substancją. W okrężnicy ulega fermentacji przez bakterie, wytwarzając gazy i ważne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. błonnik nierozpuszczalny, absorbuje wodę, pęcznieje i nie ulega fermentacji. Przechodzi przez układ trawienny, ułatwiając wypróżnianie. Błonnik wędruje [...]
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne jednonienasycone [...]
[...] ile jest oliwy w oliwie? To akurat wiadomo. Wystarczy przeczytać etykietę. W przeciwieństwie do oliwy "masło, tak jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 67% wagi), które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i w konsekwencji zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. W [...]
Rusza produkcja mleka zapobiegającego zawałom Produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które spożywane regularnie zapobiega wielu chorobom, m.in. zawałom, ruszy w Spółdzielni Mleczarskiej "Sudowia" z Suwałk (woj. podlaskie). Będzie to pierwszy tego typu produkt w Polsce. Dotychczas podobne mleko z dodatkiem kwasów [...]
Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie opartej o żywność produkowaną masowo kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały uznane za [...]
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - są one także nazywane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ organizm ludzki sam nie jest w stanie ich syntetyzować, a niedobór w diecie prowadzi do wystąpienia różnych chorób. Zalecane jest spożywanie ok. 1-2 g czystych kwasów grupy omega-3. Taka ilość znajduje się np. w około 100 g mięsa rybiego. [...]
[...] nap*****la skrzydłami w tempie wiertarki jubilerskiej i żywi się wyłącznie nektarem. Jednak - podobno - udało się go przebadać i stwierdzono, że jego serce zasilają głównie kwasy tłuszczowe. Po prostu przy takim wysiłku, ma do perfekcji doprowadzone mechanizmy zamiany kwasów tłuszczowych na energię (bo że kwasy tłuszczowe są podstawowym paliwem [...]
[...] sobotę. Tak że walka była. No i dzięki tym przysiadom bardzo fajnie się biegało lekko , zwinnie jak motylek . @Magor-Mięśnie nie są zasilane cukrem. Podstawowym paliwem są kwasy tłuszczowe. Oj Maciek by ci tylko na zdrowie ta dieta wyszła. Powiem ci że jak pójdziesz w kierunku siłowni a wejdziesz na wysokie obroty z dużą objętością treningową i [...]
[...] negatywny wplyw insuliny na komorki tluszczowe. stad nie bedzie mialo negatywnego wplywu na nasza sylwetke/dalsze spalanie tluszczu podczas aerobow. a po aerobach gdzie kwasy tluszczowe sa uwalniane z komorek tluszczowych, wyrzyt insuliny spowoduje zahamowanie tego procesu. po 2: co innego spozyc wgele w trakcie/przed aero gdy zapasy [...]