[...] niewątpliwie jest większy od mojego, lecz odnoszę wrażenie, że chcesz zaszpanować wiedzą książkową i wmawiasz mi coś czego nie napisałem, otóż w życiu nie napisałem, że kwas mlekowy ma coś wspólnego z uszkadzaniem mięśni! Ale sam sobie zaprzeczasz, gdyż napisałeś, że kwas mlekowy nie ma nic wspólnego z zakwasami, więc dlaczego piszesz, [...]
[...] czerwonych krwinek (erytrocytów). Krwinki czerwone są odpowiedzialne za transport tlenu. Jeśli tlenu w organizmie krąży więcej poprawia się wytrzymałość, nie wytwarza się kwas mlekowy powodujący ból i spadek aktywności. Boldenon takim działaniem zwiększa wydolność, z czego korzystają sportowcy wytrzymałościowi. W kręgach kulturystycznych [...]
[...] WKT 1/3 glukoza jak wiesz glukoze mozesz zjesc (wegle) lub moze powstac w glukoneogenezie to jest enzymatyczny proces przekształcania niecukrowcowych prekursorów, np. aminokwasów, glicerolu czy mleczanu w glukozę. Resynteza glukozy następuje głównie w hepatocytach i w mniejszym stopniu w komórkach nerek, a głównym punktem wejścia substratów do [...]
[...] 10/30 5-10min lekko Więc dla mnie to jest już takie mini sfp. Zwłaszcza jeśli dla mnie hiit trwa 5 czyv6min tylko włączając wszytsko. Więcej mi nie potrzeba. Zwlaszcza w dt. W dnt oczywiście ta faza lekko inaczej by wyglądała Np. 5min lekko Interwaly 15-20min lekko W dt chodzi aby jeszcze bardziej wydzielić kwas mlekowy czy epoc.
przenosi hormony z miejsc ich wydzielania do różnych tkanek, usuwa z mięśni produkty przemiany materii, takie jak kwas mlekowy oraz ciepło powstające w czasie przemian. Nie rozumiem tego zdania, chodzi o końcówkę ciepło pow,... da sie przenieść czy o co chodzi?
[...] mięśniowe rozkładają glikogen znajdujący się w mięśniu, a uwolnioną energię wykorzystują do odtworzenia ATP. Beztlenowy metabolizm glikogenu prowadzi jednak do powstania kwasu mlekowego i nagromadzenia go w mięśniu. Wysoka koncentracja tego metabolitu wywołuje silny ból mięśni, a po pewnym czasie istotnie utrudnia, a niekiedy uniemożliwia ich [...]
[...] , jeśli seria trwa dłużej niż te 15-18 sekund to organizm zaczyna spalać beztlenowo jako paliwo zmagazynowany w mięsniach glikogen tworząc przy tym jako produkt uboczny kwas mlekowy który z koleii powoduje zesztywnienie i zmniejszenie siły skurczy mięśnia w czasie ruchu czyli w skrócie upośledza generowanie maksymalnej siły , po kolejnych [...]
[...] odbywa się kosztem rozkładu fosfokreatyny i starcza na kilka sekund pracy. 2. Wysiłki trwające do 60 sekund (przemiany anaerobowe - beztlenowe; glikoliza) glukoza -> kwas mlekowy 2 ADP -> 2 ATP Glukoza magazynowana jest w tkance mięśniowej w postaci glikogenu, Gromadzenie się kwasu mlekowego powoduje silne zakwaszenie środowiska tkanki [...]
[...] czym mówisz cwiczenia aerobowe nie wymagają ( a przynajmniej dobrze wykonane ) od organizmu wykorzystania zmagazynowanego w mięśniach glikogeny w wyniku czego nie powstaje kwas mlekowy a jedynie występuje lepsze ukrwienie organizmu w cwiczeniach anaerobowych najpierw jako źrudło energi wykorzystywana jest kreatyna zmagazynowana w mięsniach ( to [...]
[...] zostałem wywołany do tablicy więc odpowiadam(chociaż musiałem się trochę doedukować:>) Ból mięśniowy na drugi i dalsze dni po ćwiczeniach niewiele ma wspólnego z kwasem mlekowym. Jest to wspomniany już wyżej i opisany w Arcie DOMS. Mało tego- podważana jest obecnie teoria mówiąca o tym, że zmęczenie mięśnia w trakcie pracy [...]
Nieporozumienie wynika z mylnego nazywania "zakwasami" tzw. opóźnionej obolałości mięśniowej. Zakwasy to ból i sztywność mięśni po treningu, zaś opóźniona obolałość, to ból utrzymujący się prze kilka dni. Obolałość to małonasilony, uogólniony odczyn zapalny, powodowany między innymi uszkodzeniami włókien mięśniowych. Jednak nie jest to [...]
W przypadku ćwiczeń siłowych, mimo że TEMPO wytwarzania kwasu mlekowego jest bardzo duże, to jednak ze wzgledu na krótki charakter pracy mieśniowej powstaje niewielka ILOŚĆ kwasu mlekowego. Kwas mlekowy nie powinien wiec budzic wiekszych obaw. Nie mniej jednak, przy dodatkowym przyjmowaniu glukozy po treningu, warto uwzględnic preparaty które [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Na kwas mlekowy mlekowy najlepszy jest rozruch, nie za ciężki jakieś 60% tego co byś wziął bez dolegliwości. Pomiń ćwiczenia które spowodowały bóle( jeżeli to doms ), w domu ciepła woda i zero głębokich masaży w te partie ciała. Kwas mlekowy nie ma wiele wspólnego z DOMS. Poza tym nie wiemy w ogóle czy to doms.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
kardi5 napisał(a): Na kwas mlekowy mlekowy najlepszy jest rozruch, nie za ciężki jakieś 60% tego co byś wziął bez dolegliwości. Pomiń ćwiczenia które spowodowały bóle( jeżeli to doms ), w domu ciepła woda i zero głębokich masaży w te partie ciała. Kwas mlekowy nie ma wiele wspólnego z DOMS. Poza tym nie wiemy w ogóle czy to doms.
jeżeli mamy być skrupulatni co do zakwasów...chociażby z Wikipedii : " Kwas mlekowy w mięśniach Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach jest związane z procesem spalania glukozy, który to proces jest głównym dostarczycielem energii pożytkowanej na ruch. W przypadku gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu spalanie glukozy [...]
[...] praca organizmu, metabolizm, przetwarzanie, produkcja, metabolity... powstają z nich wolne rodniki, które niszczą komórki/błony komórkowe/dna. Produkty uboczne jak np. kwas mlekowy wpływa na spadek ph, zalegając np. w mięśniach podrażnia zniszczone miofibryle (błędnie nazywane zakwasy - DOMS). To spowalnia regenerację, może być też [...]
Może by spojrzeć na cholesterol czy kwas mlekowy czy kortyzol, jak na skutek a nie przyczynę. To wiele wyjaśni. Zmieniony przez - paawo w dniu 2018-09-25 19:50:40
Może by spojrzeć na cholesterol czy kwas mlekowy czy kortyzol, jak na skutek a nie przyczynę. To wiele wyjaśni. Zmieniony przez - paawo w dniu 2018-09-25 19:50:40 No, ale to chyba oczywiste, że to skutek...
Kapusta kiszona fermentuje nie w brzuchu tylko podczas jej kiszenia już zachodzi proces fermentacji. Posiadają kwas mlekowy który hamuje gnicie kaspusty. Nie jest to lekko strawne warzywo, wielu ludzi ma po nich wzdęcia i gazy. Ten fakt wcale nie jest taki nie fajny z punktu widzenia "problemu w towarzystwie" ale ogólnie, nadmierne gaazy i wzdęcia [...]
chciałem tylko uzupełnić, że ból mięśni tak jak to napisał x-ray nie jest spowodowany zakwasami tylko porozrywanymi włóknami mięśniowymi. Kwas mlekowy powoduje tylko dodatkowe podrażnienia tych luk w mięśniach. Poza tym kwas mlekowy jest najlepszym paliwem w organizmie. Gdy nie starcza nam tłuszczów, glikogenu itd. podczas bardzo intensywnego [...]