[...] udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów; są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób [...]
[...] normalnej kreatyny. Podsumowując - normalna kreatyna staje się niestabilna w kontakcie z cieczami takimi jak woda (stosowana do połykania kreatyny) lub w warunkach kwasowych (tzn. w żołądku) i szybko zmienia się w kreatyninę - bezużyteczny biologiczny produkt uboczny. Pakowanie w ciało dużych ilości dodatkowej kreatyniny może powodować [...]
[...] to tzw odporność nieswoista ( wrodzona ) która nie jest skierowana przeciwko konkretnemu zagrożeniu . Przykłady mechanizmów wykorzystywanych przez ten rodzaj odporności to: -kwas mlekowy wydzielany wraz z potem nadający kwaśny odczyn skórze , -występujący min w pocie , łzach , ślinie enzym lizozym zwalczający bakterie, - wytwarzanie [...]
[...] ta ma jednak i wady - powoduje duzy ucisk na naczynia krwionosne az do calkowitego zatrzymania obiegu krwi, powoduje szybkie meczenie sie poprzez wytwarzanie duzej ilosci kwasu mlekowego, nie ksztaltuje zdolnosci motorycznych. Nie powinniscie zatem przesadzac w jej stosowaniu, a raczej traktowac ja jako srodek uzupelniajacy trening dynamiczny. [...]
[...] czyli peeling chemiczny powoduje zmniejszenie i rozjaśnienie nawet starych rozstępów. Zabieg chemabrazji polega na złuszczeniu wierzchnich warstw naskórka przy użyciu kwasu TCA ( trójchlorooctowego ). Mimo, iż zabieg ten nie jest stosunkowo bolesny, to 60 minut przed zastosowaniem peelingu lekarz znieczula skórę kremem Emla. Kwas [...]
[...] wymogi jakich ich wybrany sport potrzebuje.Ka?dy sport ma swój specyficzny profil fizjologoczny.Sporty gdzie dominuje pozalaktyczny system energetyczny(nie oparty o kwas mlekowy,beztlenowy) to sporty,gdzie szybko?? i moc s? niezb?dne do osi?gni?cia dobrych rezultatów np. skoki,rzuty w lekkiej atletyce,baseball,sprinty itp. Dla sportów,w [...]
Co to jest zakwaszenie organizmu? WSTĘP: Tematy związane ze zdrowiem stale przykuwają uwagę. Nic dziwnego. Generalnie w kulturze ludzkiej istnieją tylko 2 motywy przewodnie każdej twórczości - także tej naukowej: śmierć i pożądanie. Sprężyna pożądania nakręca mechanizm próżności, który każe nam dbać o siebie i być atrakcyjnym dla potencjalnych [...]
[...] i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 3) baza gumy do żucia, 4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub [...]
[...] w ludzkim organizmie. Ich ilość w organizmie wystarcza teoretycznie na wykonanie około 200 godzin pracy. W przemianach energetycznych występują one w postaci wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Największy udział w zapotrzebowaniu energetycznym organizmu mają one podczas spoczynku i w trakcie wykonywania czynności o niskiej intensywności. [...]
[...] w ludzkim organizmie. Ich ilość w organizmie wystarcza teoretycznie na wykonanie około 200 godzin pracy. W przemianach energetycznych występują one w postaci wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Największy udział w zapotrzebowaniu energetycznym organizmu mają one podczas spoczynku i w trakcie wykonywania czynności o niskiej intensywności. [...]
[...] znaczenie przy doborze długości rozgrzewki przed zawodami, Gdy rozgrzewka jest krótka i intensywna a przemiany tłuszczowe nie zostaną uruchomione, w mięśniach gromadzi się kwas mlekowy i mleczan, który zmniejsza możliwości wysiłkowe zawodnika już na początku zawodów. Po kilkunastu minutach wysiłku o niskiej intensywności zawodnik utylizuje [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
Troche teori na poczatek DOMS (ang. Delayed onset muscle soreness) - opóźniona bolesność mięśni szkieletowych. Czyli tak zwane 'zakwasy' - ktore tak naprawde z zakwasami maja mało wspolnego! Mówiąc zakwasy mamy na myśli kwas mlekowy zalegający w naszych mięśniach, jako sprawcę nieznośnego bólu. Jednakże według biochemii sprawa wygląda inaczej. [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] Cytruliny(JC) wdarł się do zachodniego świata w dziedzinie odżywek dla sportowców dzięki badaniom i pracy zespołu w MAN Sports Products Inc™. Ta wyjątkowa kombinacja aminokwasu Cytruliny i soli organicznej Jabłczanu oferuje sportowcom nowy sposób na poprawienie wyników i regeneracji. Jako pośrednik w Cyklu Mocznika, Cytrulina pomaga w usuwaniu [...]
[...] stanowiących uzupełniający składnik pożywienia człowieka i wykazujących korzystny wpływ na stan jego zdrowia. Probiotyki są to specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie. Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]