SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas mlekowy

  • zakwaszenie

    Post
    Zdrowie i Uroda

    rulezzz to nie kwas mlekowy tylko mikrouszkodzenia powodują ten ból... http://plany.sfd.pl/artykul16_Potreningowe_bole_miesni.html

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 993 Data: 2009-01-10 16:52:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tluszcz na tylku

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] źródeł, jakimi są trójfosforan adenozyny (ATP) i fosforany kreatyny. Przy wykorzystywaniu tego źródła energii, w mięśniach i krwi pojawia się produkt uboczny w postaci kwasu mlekowego. Jak inaczej można rozpoznać, czy wysiłek jest aerobowy, czy anaerobowy? Prostą metodą jest ocena długości trwania wysiłku. Jeśli możemy dany rodzaj [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 2017 Data: 2007-05-02 18:04:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WSPIN

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    wystarczy mi jedna osoba która się zna:).. bułowały- tzn wiesz kwas mlekowy tak szybko się nie zbierał. Wtedy przedramiona stają sie twarde jak skała..

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 1619 Data: 2011-09-05 21:38:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zakwasy ;/

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    zakwas to nie pozrywane wlokno, tylko nagromadzony kwas mlekowy w miesniu

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2007-09-26 18:56:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zakwasy ;/

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Domin4tor widze ze przespales lekcje na biologi o zakwasach. Zakwasy powstaja podczas wysilku beztlenowego (taki jak na silowni). Sa ubocznym skutkiem spalania w miesniach energi bez obecnosci tlenu. Miesnie ktore sa przyzwyczajone do wysilku beztlenowego usuwaja ten kwas mlekowy szybciej niz te ktore z takim wysikliem maja mala stycznosc

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2007-09-26 19:55:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Nabiał bez laktozy

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    [...] dwa rodzaje nabiału bez laktory: a) wiele twardych serów naturalnie nie zawiera laktozy, bo bakterie używane do produkcji sera w naturlanym procesie przetwarzają laktozę na kwas mlekowy. b) mleko i świeże sery (twaróg, wiejski, mozzarella etc.) - laktozę usuwa się tam przed dodanie laktazy. Laktaza to enzym który rozkłada laktozę na prostsze [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1584 Data: 2018-04-17 16:00:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Aeroby

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] trwa to troche dluzej... generalnie bym to mniej wiecej tak zestawil (mowie z praktyki)--> 30min aero na czczo = 45-50min na rowerku.. pamietaj ze na czczo nie masz kwasu mlekowego w miesniach i krwioobiegu przez co spalanie tluszczu zaczyna sie szybciej... po treningu silowym zas kwas mlekowy z miesni jest usoowany po kilkunastu [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 2586 Data: 2004-03-22 17:30:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zakwasy

    Post
    Zdrowie i Uroda

    To oznaka słabej kondycji mięśniowej. Z czasem bólu będzie coraz mniej, bo organizm będzie skutecznie radził sobie z nadprodukcją kwasu mlekowego. Po jeszcze dłuższym czasie organizm polepszy tempo oddychania komórkowego do tego stopnia że kwas mlekowy nie będzie prawie wogóle produkowany.

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1048 Data: 2009-12-19 09:10:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zakwasy

    Post
    Odżywki i suplementy

    przyczyna zakwasow po treningu nie jest kwas mlekowy a mikrouszkodzenia miesni... Pozdrawiam vegas

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 2441 Data: 2003-10-03 14:44:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • trzy suplementy

    Post
    Odżywki i suplementy

    [...] sie - kup Peptyd Glutaminy Treca 400g za 69zł ryboza - w dawkach powyżej 10g moze być, niżej nie ma sensu.. hmb - do kreatyny moze być - to co lubie w hmb - neutralizuje kwas mlekowy po części i przynajmniej ja nie miałem zakwasów - troche drogi antykatabolik - efektow po tym nie oczekuj zbytnich kreta - jak kreta kieruj sie cena i po czesci [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2004-04-08 21:23:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zakwasy po treningach !

    Post
    Trening dla początkujących

    Jak ja mam zakwasy to się ciesze poniewaz wiem ze dobrze pocwiczylem, to mi daje znak ze cos sie tam dzieje w miesniach. Zakwasy bolą bo uszkodziles wlokna miesniowe podczas treningu i pojawil sie kwas mlekowy który zniknie i przestaną miesnie bolec

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 776 Data: 2013-02-17 17:16:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • FBW a zakwasy

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Nie masz już zakwasów był o tym post już dość dawno i dość dokładny. Kwas mlekowy jest "wydalany" bardzo szybko - już w kilka godzin po treningu. Bolą natomiast mikrouszkodzenia mięśnia. Moim zdaniem solidna rozgrzewka i rob trening. Tak myśle. Pzdr

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1717 Data: 2007-01-04 14:10:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytanko zwiazane z zakwasami

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    a co to znaczy ze zalegaja zakwasy ? Kwas mlekowy znika z mieśni w kilka godzin po treningu , ból który czujemy to mikrouszkodzenia włokien mieśniowych , które w zależności od grupy mięśniowej , intensywności przebytego treningu , diety....utrzymują się nawet do 5-6 dni. Gdy ból trwa dłużej to najprawdopodobniej regeneracja przebywa nieprawidłowo [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1615 Data: 2003-10-08 21:23:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Maślanka

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Bakterie o której piszesz degradują laktozę i przekształcają w kwas mlekowy, który przerabiany jest na energetyczne potrzeby. Generalnie flora jelitowa ma właśnie za zadanie degradację składników niestrawionych najczęściej do gazów o nie fajnej woni, twozenie witamin oraz ochrona przed bakteriami chorobtórczymi.

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1697 Data: 2010-06-23 22:04:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zabezpieczenie..

    Post
    Odżywki i suplementy

    podobno glutamina zmniejsza kwas mlekowy ale nie jestem pewien wiec lepiej popytaj :)

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 2009-07-09 22:23:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zioła

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] ziele. Skład chemiczny. Ziele i kłącze zawierają alkaloidy, saponiny, flawonoidy (rutynę, kwercetynę), glikozydy podobne do glikozydów konwalii (polygonatotoksyny), śluzy, kwas chelidonowy, asparaginę, glikotyninę = glikotoninę (poligonatoglikotyninę), garbniki, fermenty, sole, witaminy, skrobię, śluzy. Działanie. Kokoryczka wywiera silne [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-05-18 20:00:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] - cellulit. Przeciwwskazania do polskiego peelingu ziołowego: - przed zabiegiem i po zabiegu przez 3 tygodnie nie wolno stosować kosmetyków wyprodukowanych z użyciem kwasów owocowych, - teleangiektazja, - trądzik różowaty, - stany alergiczne skóry. Eksfoliacja AHA Działanie kwasów owocowych na skórę jest niezwykle specyficzne. Polega [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-28 15:31:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "PRYSZCZE" - wątek ogólny

    Post
    Zdrowie i Uroda

    [...] zabiegu jest różna, w zależności od placówki, rodzaju znieczulenia i obszaru ścieranej powierzchni skóry – 500-1500 zł 2.Chemiczne złuszczanie naskórka: za pomocą kwasów: kwasu trójchlorooctowego, kwasu glikolowego, kwasu salicylowego, kwasu mlekowego; ponadto związków fenolowych, mieszanin kwasów (retinolowy, azelainowy, mlekowy). [...]

    Odpowiedzi: 2431 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-10-26 11:55:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] może być następujący: = Substancje rozkładające nadtlenki na drodze nierodnikowej – przekształcają nadtlenki lipidowe w nieaktywne pochodne hydroksylowe - aminokwasy siarkowe wolne (cysteina, cystyna, metionina) - aminokwasy siarkowe wolne związane w peptydach i białkach - składniki siarczkowe cebuli i czosnku = Substancje [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-10-13 08:37:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 2335 Data: 2010-01-28 15:51:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)