[...] źródeł, jakimi są trójfosforan adenozyny (ATP) i fosforany kreatyny. Przy wykorzystywaniu tego źródła energii, w mięśniach i krwi pojawia się produkt uboczny w postaci kwasu mlekowego. Jak inaczej można rozpoznać, czy wysiłek jest aerobowy, czy anaerobowy? Prostą metodą jest ocena długości trwania wysiłku. Jeśli możemy dany rodzaj [...]
wystarczy mi jedna osoba która się zna:).. bułowały- tzn wiesz kwas mlekowy tak szybko się nie zbierał. Wtedy przedramiona stają sie twarde jak skała..
Domin4tor widze ze przespales lekcje na biologi o zakwasach. Zakwasy powstaja podczas wysilku beztlenowego (taki jak na silowni). Sa ubocznym skutkiem spalania w miesniach energi bez obecnosci tlenu. Miesnie ktore sa przyzwyczajone do wysilku beztlenowego usuwaja ten kwas mlekowy szybciej niz te ktore z takim wysikliem maja mala stycznosc
[...] dwa rodzaje nabiału bez laktory: a) wiele twardych serów naturalnie nie zawiera laktozy, bo bakterie używane do produkcji sera w naturlanym procesie przetwarzają laktozę na kwas mlekowy. b) mleko i świeże sery (twaróg, wiejski, mozzarella etc.) - laktozę usuwa się tam przed dodanie laktazy. Laktaza to enzym który rozkłada laktozę na prostsze [...]
[...] trwa to troche dluzej... generalnie bym to mniej wiecej tak zestawil (mowie z praktyki)--> 30min aero na czczo = 45-50min na rowerku.. pamietaj ze na czczo nie masz kwasu mlekowego w miesniach i krwioobiegu przez co spalanie tluszczu zaczyna sie szybciej... po treningu silowym zas kwas mlekowy z miesni jest usoowany po kilkunastu [...]
To oznaka słabej kondycji mięśniowej. Z czasem bólu będzie coraz mniej, bo organizm będzie skutecznie radził sobie z nadprodukcją kwasu mlekowego. Po jeszcze dłuższym czasie organizm polepszy tempo oddychania komórkowego do tego stopnia że kwas mlekowy nie będzie prawie wogóle produkowany.
[...] sie - kup Peptyd Glutaminy Treca 400g za 69zł ryboza - w dawkach powyżej 10g moze być, niżej nie ma sensu.. hmb - do kreatyny moze być - to co lubie w hmb - neutralizuje kwas mlekowy po części i przynajmniej ja nie miałem zakwasów - troche drogi antykatabolik - efektow po tym nie oczekuj zbytnich kreta - jak kreta kieruj sie cena i po czesci [...]
Jak ja mam zakwasy to się ciesze poniewaz wiem ze dobrze pocwiczylem, to mi daje znak ze cos sie tam dzieje w miesniach. Zakwasy bolą bo uszkodziles wlokna miesniowe podczas treningu i pojawil sie kwas mlekowy który zniknie i przestaną miesnie bolec
Nie masz już zakwasów był o tym post już dość dawno i dość dokładny. Kwas mlekowy jest "wydalany" bardzo szybko - już w kilka godzin po treningu. Bolą natomiast mikrouszkodzenia mięśnia. Moim zdaniem solidna rozgrzewka i rob trening. Tak myśle. Pzdr
a co to znaczy ze zalegaja zakwasy ? Kwas mlekowy znika z mieśni w kilka godzin po treningu , ból który czujemy to mikrouszkodzenia włokien mieśniowych , które w zależności od grupy mięśniowej , intensywności przebytego treningu , diety....utrzymują się nawet do 5-6 dni. Gdy ból trwa dłużej to najprawdopodobniej regeneracja przebywa nieprawidłowo [...]
Bakterie o której piszesz degradują laktozę i przekształcają w kwas mlekowy, który przerabiany jest na energetyczne potrzeby. Generalnie flora jelitowa ma właśnie za zadanie degradację składników niestrawionych najczęściej do gazów o nie fajnej woni, twozenie witamin oraz ochrona przed bakteriami chorobtórczymi.
[...] - cellulit. Przeciwwskazania do polskiego peelingu ziołowego: - przed zabiegiem i po zabiegu przez 3 tygodnie nie wolno stosować kosmetyków wyprodukowanych z użyciem kwasów owocowych, - teleangiektazja, - trądzik różowaty, - stany alergiczne skóry. Eksfoliacja AHA Działanie kwasów owocowych na skórę jest niezwykle specyficzne. Polega [...]
[...] zabiegu jest różna, w zależności od placówki, rodzaju znieczulenia i obszaru ścieranej powierzchni skóry – 500-1500 zł 2.Chemiczne złuszczanie naskórka: za pomocą kwasów: kwasu trójchlorooctowego, kwasu glikolowego, kwasu salicylowego, kwasu mlekowego; ponadto związków fenolowych, mieszanin kwasów (retinolowy, azelainowy, mlekowy). [...]
[...] może być następujący: = Substancje rozkładające nadtlenki na drodze nierodnikowej – przekształcają nadtlenki lipidowe w nieaktywne pochodne hydroksylowe - aminokwasy siarkowe wolne (cysteina, cystyna, metionina) - aminokwasy siarkowe wolne związane w peptydach i białkach - składniki siarczkowe cebuli i czosnku = Substancje [...]
[...] różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. [...]